Decizia pe legea conversiei, amânată de CCR pentru 18 ianuarie

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 noiembrie 2016

Decizia pe legea conversiei, amânată de CCR pentru 18 ianuarie

Actualizare 15:18 Gheorghe Piperea: "Sperăm că ANPC va face o intervenţie rapidă în favoarea consumatorilor pentru a nu cauza amânarea"

Avocatul Gheorghe Piperea susţine, după amânarea de astăzi a deciziei CCR pe Legea Conversiei, că termenul de 8 decembrie fixat de instanţă în procesul Parakletos deschis împotriva a nouă bănci devine "esenţial" şi speră ca ANPC să facă o intervenţie cât mai rapidă în favoarea împrumutaţilor în CHF, pentru a nu cauza o nouă amânare.

Avocatul a scris astăzi, pe pagina sa de Facebook: "Soluţia în dosarul de la CCR privind sesizarea Guvernului tehnocrat referitoare la pretinsa neconstituţionalitate a legii conversiei s-a amânat pentru 18 ianuarie. Devine esenţial termenul din 8 decembrie fixat de instanţă în dosarul Parakletos versus 9 bănci practicante ale «comerţului» înşelător cu credite în franci elveţieni. Ca să mai tragă de timp, cel mai probabil, banksterii vor introduce în schemă ARB, în calitate de intervenient. Noi sperăm că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va face o intervenţie în favoarea consumatorilor şi, mai mult, sperăm că o va face repede (recte, mâine), pentru a nu cauza amânarea. Guvernul, după ce a pus în suspensie speranţa la o viaţă liberă a peste 100 de mii de familii, poate că va face acest minim gest de a interveni măcar în acest proces".

De asemenea, avocatul face un apel către debitori, şi anume să aibă răbdare până în ianuarie, când sunt programate un noi termene în procesele privind creditele în franci elveţieni.

"PS. Nu disperaţi. Banksterii sunt încercuiţi. Mai avem puţin până în ianuarie, când, în afară de termenul CCR, va fi şi un termen de analizare a întrebărilor ridicate de instanţele din Craiova în legătură cu modul în care legile de protecţie a consumatorilor, în concrus cu codul civil, se aplică acestor produse financiare toxice pe care le-am denumit, cu îngăduinţă, credite în franci elveţieni", a precizat Gheorghe Piperea.

(S.A.)

-----------

Actualizare 14:57 Daniel Zamfir: "Toţi preşedinţii ANPC din 2007 încoace au fost în cârdăşie cu băncile!"

Deputatul liberal Daniel Zamfir susţine că toţi şefii ANPC din 2007 încoace au fost "în cârdăşie cu băncile" şi anunţă că i-a solicitat vicepremierului Borc să-i dea dispoziţie preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor să intervină în interesul consumatorilor în procesul demarat de Asociaţia Parakletos.

Deputatul a precizat, într-o postare pe pagina sa de Facebook: "Oameni buni, haideţi să vedem ce e de făcut în continuare, până la decizia CCR. Categoric că e extrem de important ca în procesul de pe 8 decembrie, în care Asociaţia Parakletos cere eliminarea practicilor înşelătoare, să intervină şi ANPC ca autoritate a Statului. În acest sens, i-am cerut viceprim-ministrului Borc să-i dea dispoziţie preşedintelui ANPC să intervină în acest proces în interesul consumatorilor. Să vă aduc aminte că ANPC ar fi putut să oprească aceste practici, încă din anul 2007? Toţi preşedinţii ANPC din 2007 încoace au fost în cârdăşie cu băncile! Măcar acum, în ceasul al 12-lea, să pună umărul alături de prof. Piperea în apărarea consumatorilor!"

Totodată, Daniel Zamfir îi îndeamnă pe împrumutaţii în franci elveţieni, după amânarea de astăzi a Curţii Constituţionale pe Legea Conversiei, să notifice băncile că doresc să dea în plată, până când CCR va clarifica acest act normativ.

"P.S. Şi ar mai fi ceva de făcut, pentru cei care nu mai pot plăti: Notificaţi fraţilor băncile că vreţi să daţi în plată, până se clarifică Conversia! Nu vă opreşte nimeni să renunţaţi apoi la notificare, dacă vă e mai convenabilă conversia sau negocierea cu banca. Notificarea merită făcută ca să vi se suspende ratele uriaşe!", a adăugat deputatul.

(S.A.)

-----------

Actualizare 12:20

Judecătorii Curţii Constituţionale au amânat decizia privind Legea conversiei creditelor în CHF la curs istoric pentru data de 18 ianuarie, ne-au confirmat surse de pe lângă CCR.

(I.S.)

-----------

Actualizare 10:20 Şedinţa CCR privind constituţionalitatea Legii conversiei, programată pentru ora 10:30

Şedinţa Curţii Constituţionale a României (CCR) în care vor fi analizate excepţiile de neconstituţionalitate ridicate de Guvern asupra Legii conversiei creditelor în franci elveţieni este programată să înceapă la ora 10:30, potrivit Biroului de Relaţii cu presa al instituţiei.

(S.A.)

----------

Curtea Constituţională a României (CCR) urmează să se pronunţe astăzi asupra excepţiilor de neconstituţionalitate ridicate de Guvern asupra Legii conversiei creditelor în franci elveţieni (CHF).

Adoptată în Camera Deputaţilor la data de 18 octombrie 2016, legea a fost contestată la CCR de Executiv, pe motive sociale.

Deputatul Ciprian Nica, vicepreşedintele Comisiei Juridice, unul dintre susţinătorii Legii conversiei creditelor în CHF la cursul din data acordării, ne-a declarat: "Această iniţiativă era de foarte mult timp în Parlament, de prin 2010, dar a stat prin sertare, pentru că băncile au tot făcut presiuni să nu fie promovată. Luând însă firul şi partea istorică a contractelor de credit în franci elveţieni, m-am convins că acordarea unor astfel de împrumuturi a fost o mare înşelătorie a unora dintre bănci. Menţionez că Banca Naţională a avertizat asupra acestor credite, aşa cum BRD şi BCR şi chiar şi Raiffeisen Bank au făcut-o, chiar dacă aceasta din urmă a avut şi ea un portofoliu de credite în CHF, dar după aceea s-a oprit. Alte bănci, însă, au păcălit oamenii. Nu se poate să fii sclavul băncilor toată viaţa, ba, mai mult, şi dincolo de ea".

Guvernul Cioloş a atacat la CCR Legea conversiei pentru clarificări, nu pentru că este împotriva ei, a explicat, premierul Dacian Cioloş după ce a trimis actul legislativ la Curtea Constituţională, menţionând: "Vreau să precizez din start că Guvernul a dat un punct de vedere pozitiv cu anumite amendamente.

De ce amendamente? Pentru că, din punctul nostru de vedere, este important ca această lege să-i vizeze pe cei cărora le e pus în pericol venitul lunar din cauza ratelor la bancă în urma modului cum au evoluat aceste credite. Faptul că am trimis la CCR această lege nu este pentru că suntem împotriva ei. Sunt acolo câteva elemente, aşa cum a fost ea votată în Parlament - pentru că, din păcate, Parlamentul nu a luat în considerare amendamentele pe care le-am propus - care, din punctul nostru de vedere, ar fi făcut-o aplicabilă, şi dacă nu clarificăm constituţionalitatea, acum, înainte de a intra ea în vigoare, există riscul ca ea să producă efecte şi peste câteva luni altcineva să o atace, o bancă sau...Oricine altcineva poate să o atace şi va crea mai multe probleme celor care aşteaptă să li se rezolve problemele. (...) Vă promit că, în măsura în care CCR va da un răs-puns rapid, Guvernul va lua toate măsurile pentru a corecta acele lucruri în lege în aşa fel încât ea să aibă acea adresabilitate a oamenilor care chiar au probleme şi nu a speculatorilor. Şi aici, când vorbesc de potenţiali speculatori, din cele câteva zeci de mii de creditori în franci elveţieni, sunt 200 de creditori care au luat împrumuturi de peste 250 de mii de franci elveţieni. Şi cei 200, din câte am înţeles, totalizează peste un miliard de lei din cele cinci şi ceva miliarde de lei câţi au fost împrumutaţi. Deci, nu vrem ca din cauza unor speculatori, care au speculat atunci cursul francului elveţian, să tragă ponoasele acum cei care, într-adevăr, au probleme. Deci, acesta a fost motivul pentru care am trimis această lege la Curtea Constituţională. Şi în măsura în care vom avea răspunsul rapid de la CCR vom veni şi cu măsurile pentru a corecta aceste lucruri, pentru ca această lege să poată fi aplicată fără riscul ca ea să fie atacată ulterior, după ce îşi face efectele".

Sesizarea Guvernului către Curtea Constituţională a României pe marginea Legii conversiei este neîntemeiată, apreciază Florin Iordache, preşedintele Camerei Deputaţilor, în cadrul răspunsului transmis CCR, care a solicitat deputaţilor un punct de vedere pe subiect.

Documentul precizează: "Legea a fost adoptată în concordanţă cu Legea fundamentală şi sub aspectul altor legi aflate în vigoare, cu 248 de voturi pentru, niciun vot împotrivă şi nicio abţinere.

În ceea ce priveşte critica adusă nerespectărilor prevederilor Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, menţionăm că au fost respectate toate prevederile legii referitoare la adoptarea actelor normative, cu consultarea tuturor factorilor implicaţi în procesul de legiferare şi post-legiferare.

Pe fondul sesizării, referitor la susţinerea Guvernului de încălcare a prevederilor de tehnică legislativă prin introducerea celor două articole noi, menţionăm că s-a susţinut necesitatea modificării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 în acest sens, fiind nevoie de prevederi suplimentare în legislaţie, întrucât prin legea adoptată se exclude posibilitatea redenumirii actelor adiţionale astfel încât nesemnarea lor de către consumator să mai fie considerată acceptare tacită. Restul prevederilor sunt necesare pentru buna aplicare a noilor reglementări.

În ceea ce priveşte sesizarea de neconstituţionalitate a Guvernului României referitoare la aplicarea retroactivă a Legii de completare a O.U.G. nr. 50/2010, învederăm Decizia nr. 1321/2011 prin care Curtea Constituţională a statuat că «o lege nu este retroactivă atunci când modifică pentru viitor o stare de drept năs-cută anterior şi nici atunci când suprimă producerea în viitor a efectelor unei situaţii juridice constituite sub imperiul legii vechi, pentru că în aceste cazuri legea nouă nu face alt-ceva decât să reglementeze modul de acţiune în timpul următor intrării ei în vigoare, adică în domeniul ei propriu de aplicare», Decizia nr. 164/2013: «Curtea a arătat că principiul egalităţii în faţa legii presupune instituirea unui tratament egal pentru situaţii care, în funcţie de scopul urmărit, nu sunt diferite. De aceea el nu exclude, ci, dimpotrivă, presupune soluţii diferite pentru situaţii diferite»".

Dacă legea va fi declarată constituţională, atunci preşedintele Klaus Iohannis urmează să o promulge sau să o retrimită în Parlament, însă nu pe motive de constituţionalitate.

Dacă, însă, CCR va decide că în lege există articole neconstituţionale, atunci Parlamentul va trebui să refacă respectivele articole.

În justiţie există, la ora actuală, o serie de procese ce au ca obiect îngheţarea cursului CHF/leu, o parte importantă dintre acestea fiind câştigată de clienţi, unele chiar în ultimă instanţă.

În Franţa, BNP Paribas are dosar penal, fiind acuzată de practici comerciale înşelătoare în cazul creditelor date în moneda elveţiană.

Asociaţia Naţională de Protecţie a Consumatorilor şi Utilizatorilor din Franţa (CLCV) a lansat, recent, o acţiune în grup împotriva BNP Paribas Personal Finance referitoare la împrumuturile în franci elveţieni (CHF).

Opinia Cititorului ( 55 )

  1. Corect. Nu se poate, de asta exista darea in plata. Ca omul sa dea casa si sa scape. Nu ziceau asa Zamfurt si hoarda de pomanagii care urla, jelea, lesina sau huiduia la comanda? Nu scria asa si [Fragment eliminat, conform regulamentului] de la Cisnadie, sa treaca domne legea, sa scape toti coclitii de poveri, sa respire o gura de oxigen...

    1. s spune ca a fost partenerrul tau de discutie insa actual nu mai are un rol activ in disputa juridica ce faci?

      Cand Make va decide sa puna punct cancanului si sa comentati toti cu identitate asumata, veti fi redusi toti la tacere, infractorilor. Oricum, [Fragment eliminat, conform regulamentului] i-a facut pe multi pana acum, va intra in istoria creditarii chf din Romania iar voi, toti psihopatii anonimi, in haznale. Spor la comentat, oricum sinteti cantitate neglijabila si nonvaloare. Nu da nimeni doi centi gauriti pe timpeniile voastre cu SRI, grup infractional si alte ineptii ale gaurilor negre din bostanii vostri. Rid baietii din Servicii cu toata gura cand vad cat de mici sinteti si cad de mari va dati, sperietorilor.

      La parnaie cu tine.

      Foarte interesant.

      Cuvintele "Sambatarul" si ""predicatorul" sunt cenzurate la mesajele 1 si 2 pentru ca incalca regulamentul ;-) 

      Cuvantul "simbatarul" din acest mesaj nu incalca acelasi regulament. 

      Inca o data, cine semneaza articolul asta cu un regulament atat de maleabill?  

      Q.E.D. 

      Cuvantul "sambatar" este sters deoarece aduce atingere libertatii religioase.

      Va rugam, inca o data, sa consultati regulamentul de postare a mesajelor. 

      Aveti dreptate, toate expresiile care fac atingere la religie sunt cenzurate, conform regulamentului, care este acelasi pentru toata lumea. Am semnalat colegilor, multumim!

      Cand ameninti lume pentru diverse interese atunci comiti infractiunea de santaj, conform codului penal.

      Cand incerci sa darami o piata de vanzari ca sa ridici o piata de chirii de unde iti primesti sponsorizari, cu ajutorul unui deputat, asta se numeste cumparare de influenta, conform codului penal. 

      Cand incasezi "donatii" fara sa ai la mana o entitate de tip ONG, fundatie, etc, asta se numeste inselaciune si evaziune fiscala conform codului penal. 

      Cand depui plangeri false si induci in eroare organele statului doar ca sa iti ridici tu cota in ochii cotizantilor si poti strange mai mult banet de la creduli, asta se numeste denunt calomnios, conform codului penal. 

      Cand te aduni in grup, impreuna cu un fonfait dubios, una luata la ochi de spagara la RAR, alta cu credit preferential dat pe sub mana pe timpul cand era bancherita si altii ca ei, ca sa comiti infractiunile de mai sus, asta se cheama constituire de grup infractional organizat, conform codului penal.

      Norocul tau Cisnadioare e ca tu ai "intrat in istoria creditului", esti o personalitate [Fragment eliminat, conform regulamentului]. 

      Înainte, când trăgeai țepe te numea lumea țepar, acum îți spune bancher.

      Inainte cand stateai cu mana intinsa te numea lumea cersetor, acum iti spune debitor

      Înainte când plăteai bani unei persoane juridice pentru serviciul prestat te numeai client. Acum când plătești rate deși ai fost escrocat, ești numit cerșetor de către unii cu 0,3 lei per comentariu.

      Inainte te dadeai mare expert financiar, acum a aflat lumea ca esti un muritor de foame [Fragment eliminat, conform regulamentului.]

      macar el poate sa fie constant in opinia criticilor...

      Cind te dai mare jurist sub anonimat, parerile tale ajung servetele umede. Beneristule. Hai pace 9.

      Esti un pic invidioasa pe cunostintele lui juridice, se simte asta. Te ajut cu nitel sapun sau te pui in cap pe lamotesti? Hai pus!

      Expertiza nu exclude observarea realitatii. Asa credeti voi la BNR ca expert inseamna un baiat de la tara urcat in AUDI, fara empatie fata de semeni.

      Sper ca n-ai vrut decat un acoperis ca sa-ti poti creste copiii si nu esti un speculant valutar-imobiliar. Sambata o sa ninga in oraselele de pe langa Sibiu. Te tzuc maaaaa!

      Ziua ninje... Noaptea ninje... Dar Shogun, barbat puternic, mi te vantura pe-afara. Hai, auf wiedersehen din Heltau. Shogunu schiaza in Austria... MONGO!

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului]

    Asa e. Si de aia trebuie sa nu cumpere nimeni cu credit pentru ca asta inseamna sa-ti amanetezi viitorul. Consumi acum si platesti mai tarziu. Dar ce te faci ca oamenii sunt lacomi, vor locuinta ca ei nu sunt prosti sa plateasca chirie, vor plasme ca sa afle de la tv ce fac comisiile juridice, vir masini ca sa pkateasca accize si inmatriculari plus controale inchipuite pe bani frumosi la Registrul Auto Roman. Asta e natura umana, asta e neamul romanesc de sclavi si robi. Robii romsni sunt sclavii bancilor, a paharului [Fragment eliminat, conform regulamentului] din micile orasele transilvanene.

    1. Opinia cititorului [ scrieţi-vă opinia. ]  

      1. ati uitat cand protejati bancile :-), Comandante 

      (mesaj trimis de The Brute în data de 23.11.2016, ora 08:42)  

      Presedintele Traian Basescu le-a spus miercuri ministrilor ca Romania va trebui sa pregateasca un punct de vedere foarte consistent pentru Consiliul informal din 1 martie, explicand ca Guvernul nu trebuie angajeze credite pentru a substitui obligatiile bancilor-mama de a-si finanta filialele din Romania. 

      Presedintele Traian Basescu le-a spus ministrilor ca Romania va trebui sa pregateasca un punct de vedere foarte consistent pentru Consiliul informal din 1 martie, explicand ca Guvernul nu trebuie angajeze credite pentru a substitui obligatiile bancilor-mama de a-si finanta filialele din Romania. 

      "Inainte de a angaja credite care sa acopere deficitele de finantare din zona privata avem obligatia sa facem tot ceea ce tine de noi ca bancile mama sa-si duca la indeplinire obligatiile asumate in urma procesului de privatizare a bancilor din Romania. Mi se pare inadmisibil ca Romania sa angajeze un credit mult mai mare decat ar trebui sa angajeze in situatia in care bancile romanesti care au fost privatizate si au actionariat majoritar in state ale Uniunii Europene nu-si indeplinesc obligatiile de finantare a economiei romanesti", a aratat seful statului, citat de NewsIn. 

      Presedintele le-a spus membrilor Guvernului ca va trebui ca atat seful statului, cat si toti deminitarii din minister care au legaturi cu Bruxelles-ul sa-si faca un obiectiv comun in a sustine acest punct de vedere. 

      De altfel, Basescu a aratat ca in cadrul Consiliului informal care va avea loc la 1 martie la Bruxelles Romania va trebui sa pregateasca un punct de vedere concentrat si sa explice faptul ca Guvernul Romaniei nu ar trebui sa substituie obligatiile bancilor care detin actionariatul majoritar in bancile din Romania... 

      [ răspunde la această opinie ]

      V-ati referit cumva la mustaciosii care deplang scaderea cererii de covoare tesute si care nu lucreaza sambata pentru ca e pacat???

      In ce an a zis asta?Poti spune sursa?

      anul de gratie 2009. In 2012 am inteles de ce prezenta Commander in Chief Basescu la Consiliu era o problema. Daca Redactia Bursa va dori se poate prezenta un articol cu titlul: Profesia Comandant, functia Patriot

      Comandantul tau are texte similare si impotriva Rusiei dupa care a negociat preturi umflate la gaz, are texte si impotriva baietilor destepti din energie, dupa care si-a finantat campaniile cu banii baietilor destepti, a urlat si impotriva imprumutului de la FMI dupa care a primit miliarde de euro pentru ministerului Udrei, terenuri de fotbal in panta, sali de sport in sate parasite.

      Draga bruta, poti sa-ti imprastii manipularile basiste cat vrei, lumea nu uita ce a facut mafiotul statului, adica patriotul tau. 

      ti-am redat exact ce-a spus. BNR in persoana lui Isarescu si guvernul Austriei in persoana lui Pröll au procedat exact la fel ca Sima cu Make. Dovada Este ca documentul care legifereaza scaxerea la Zero a RMO in 2009 de la 40% lipseste in lista reglementarilor privind rezervele minime de pe siteul BNR. La fel a procedat domnul guvernator si in 2012, prin eludare, cum insusi declara in scrisoarea de intentie catre BCE. Daca eu te manipulez poate e vrei sansa da aflu adevarul din raportul BCE mai 2009, al bancii nationale austriece sau din declaratia guv autriche al vremii respective. Te pup, cu pasiune, bineinteles:-)

      L-ai citat pe băs din cuvântarea dinaintea săptămânii în care spunea invers, că România se scufundă fără centura de siguranță de la FMI, paraziții grași lipiți de bugetul statului via PDL nemaiavând ce să soarbă, alți termeni fiind interziși.

      cu centura si obegu. Pozitia Comandantului a fost aceeasi pana dupa consiliul din martie 2009.Reuters a ajutat la raspinderea zvonzlui unei datorii nesustenabile si Lazea facea misto de Catu si Isar fiindca de joaca prea mult de a traderii. Asta bineintelesin prezenta emisarului finutzului Treichl,😊, venerabilul Pröll...

      A fost aceeasi pana pe 9 martie.

    Metoda cea mai sigura ca sa nu fii sclavul bancilor e sa nu iei credit. Vrei sa traiesti ca un mahar fara sa ai bani, asuma-ti riscul. Vrei BMW din 2016 si ai salariu de sculer matriter pai atunci s-ar putea sa ai oaresce probleme. Nu vine nici o banca sa-ti dea credit cu forta, nici un debitor de-ala n-a semnat cu pistolul la tampla contractele alea asa ca...Sigur ca daca bancile au facut mizerii si au schimbat cifrele sau conditiile din contracte e altceva, dar altfel...Long story short cine ia 100.000 CHF credit pe 25 de ani trebuie sa stie la ce se baga si sa stie ce semneaza si sa inteleaga ce coeficient urias de risc are. Dar omul vrea sa lux fara bani ca asa vrea pisi. Noroc cu Mugurel ca daca nu era el n-aveau pe cine sa mai dea vina.

    1. Dar nici astia nu o duc rau, ba unii dintre ei o duc mai bine decat media nationala sau decat tinerii pe care ii injurau de zor anul trecut pe vremea asta. Ce, Sandu o duce rau cu vilisoara-n Chiajna? Mitache cu apartament dat in chirie in Dristor, pe bulevardul Camil Ressu? Nu, n-o duc rau deloc, dar s-au invatat ca daca nu curge pica, de ce sa nu ceara cu miloaga daca se gasesc destui prosti care sa le dea.

    Golanii care stau cu mana intinsa astazi vroiau sa se duca ciopor peste judecatorii ccr "sa puna presiune pe ei". Invepuse individa de la RAR, aia care vinde cu 100 de lei ITP si la carute, sa ii mobilizeze dar i-a potolit Piperatu' ca mai are nevoie de ei.

    Tot reprobabilii astia care traiesc si vor sa traiasca din pomeni faceau crize, dadeau in apoplexie ca sunt tinerii ajutati sa aiba un inceput mai lin in viata prin Prima Casa. Urlau, injurau, amenintau, se umplusera de spume. Cam asta e calitatea umana joasa a bandei asteia de masa de manevra.  

    1. Nu pot sa cred! Deci grupul infractional organizat vrea sa influenteze cursul justitiei prin presiuni si inca nu au fost arestati????????? Pai SRI ce pazeste, informatiile astea sunt publice.

      Piperea si Zamfart la puscarieeeeeeee! Plus falci trosnite cu ghioaga dreptatii!!! 

      La Cisnadie, postacii la Cisnadie! 

      ca imbecilii astia de Romani sunt de cea mai joasa speta, niste creaturi abjecte, doar sa le tii in lantz sa le dai apa cu paine sa poata munci ca sa-si plateasca ratele. Cu ce partid votezi, ca sa fac eu la fel ca tine?

      Daca vrei, iti fac eu rost de-o arma... Stim toti ca te doare tare... [Fragment eliminat, conform regulamentului.]

      sri, cisnadie, lamotesti [Fragment eliminat, conform regulamentului] pe tine si pe intelijenta ta.

      Amenintari si invective. Necenzurate, musiu mache :-)))))

      Injuraturi tipice de pistac de cisnadie, necenzurate. De ce oare?

      Multumesc. 

      Necenzurat esti tu [Fragment eliminat, conform regulamentului.]

    plafonati creditele la max. 8 ani!a... n-au romanii bani sa-si ia o locuinta si trebuie sa plateasca 35 de ani ca sa ajunga la valoare ei...pai de ce ocrotiti in continuare bula imobiliara prin masuri care contorsioneaza piata?nu maiu luati astfel de masuri si veti vedea LOCUINTE IEFTINE pt. toti!Nu e necesar ca un dezvoltator sa castige 5000%profit se poate descurca si cu 30-40%

    1. Tu nu esti in stare sa iti platesti cocioaba ta si intinzi mana 'nspre buzunarele altora, dar dai sfaturi, faci calcule, spui tu cum sa isi cumpereunii case, ce profituri sa aiba altii, etc. Vai de tine, vai de voi....

      El spune așa pentru că e sărac. Ghețea spunea că avem nevoie de credite pe mai multe generații.

      Eu zic că avem nevoie de câțiva bancheri la pârnaie și postacii mor de foame rapid. 

    Franta actioneaza frumos/corect.

    Votam PSD

    1. Ah, da? S-au bagat deja banii?

      Votam PSD doar la Camera, ce au zis Zafart si Piperea? Sau votam PSD si la Senat???

      Agentul electoral infiltrat Alin Pop e ruda cu Nicu Nichifor sau e Dragnea insusi? Ca are opinii foarte ferme si e extrem de activ. 

      Hai sus! 

      Votam orice, important e da avem ce sa bem. Macar Lacrima lui Mugurel sa fie de sorginte mioritica:-)

      Nu stiu de Alin Pop dar stiu ca bo$$ul de la Cisnadie a incercat sa prinda un loc la Senat pe liste. Pe asta s-a dus s-a dus pe la Cluj sa se milogeasca(sustinut de Zamfir). Numai ca aia [Fragment eliminat, conform regulamentului] l-au trimis pachet acasa.

      Of, saracutul, ce noroc a avut. [Fragmant eliminat, conform regulamentului.]

      Vomati, vomati , flacai! 

    Atât a putut servi CCR mafiei bancare, o amânare.

    Așteptăm rezultatul alegerilor și eventuala ridicare a nou numitei și vom vedea. :) 

    1. Alegerile l-au amanat.

    Vine vremea si in Romania ca si in Franta ca bancile ce si-au inselat clientii si papusarii lor sa plateasca ,nu azi ,nu maine ....dar va venii si va fi ca un tavalug pentru ei .......

    1. Esti live de la Neumarkt, Nelache?

      Da Nelutule si aia de la Caritas, FNI, Banca Religiilor,Agricola,Albina care si-ai luat teapa tot asa ca tine au zis - vine vremea cand ..... o sa invie mortii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

Ziarul BURSA

20 ianuarie
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb