Decizia privind înscrierea sitului Roşia Montană în patrimoniul UNESCO va fi examinată astăzi

G.B
Miscellanea / 27 iulie 2021

Decizia privind înscrierea sitului Roşia Montană în patrimoniul UNESCO va fi examinată astăzi

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO va examina astăzi candidatura sitului Roşia Montană pentru a fi adăugat pe lista siturilor protejate de instituţie, alături de candidaturile Uruguayului, Braziliei şi Peru. Discutarea dosarului Roşia Montană figura iniţial pe agenda de duminică, potrivit site-ului UNESCO, informează Digi24.

Preşedintele Comitetului a decis ieri să amâne pentru astăzi cele patru propuneri de pe ordinea de zi care nu fuseseră încă evaluate: grădina tropicală Sitio Roberto Burle Marx (Brazilia), observatorul solar din Chankillo (Peru), biserica Estacion Atlantida (Uruguay) şi peisajul minier de la Roşia Montană (România), relatează EFE, potrivit Agerpres.

Ieri au fost aprobate candidaturi din Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Georgia, Turcia, Ţările de Jos.

Propunerile din Brazilia, Uruguay şi Peru, care vor trebui să aştepte până marţi, sunt în aşteptare din 2020, când UNESCO a fost nevoită să anuleze evenimentul său anual din cauza condiţiilor de sănătate la nivel mondial, ca urmare a pandemiei de COVID-19. Acest lucru a însemnat că cea de-a 44-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial a devenit o versiune extinsă, în care sunt evaluate nu doar propunerile din anul în curs, ci şi cele care nu au putut fi evaluate anul trecut.

Sesiunile au loc până la 31 iulie în oraşul Fuzhou din sud-estul Chinei, dar, având în vedere că pandemia este încă activă, ele se desfăşoară în mare parte virtual.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Ungaria sustine introducerea in UNESCO a Rosiei Montana pentru ca "cele 300 tone de aur si cele 1600 tone de argint sa ramana acolo unde sunt , in pamantul natal, pana cand roata morii de aur a Istoriei se va intoarce"(citat extras dintr-un articol de ieri al oficiosului de partid al lui Viktor Orban - Ungaria).

    Iata de ce nu mai puteau maghiarii din Romania (UDMR) si Ungaria de bagarea cu forta a Rosiei Montana in UNESCO - era o forma de prezervare si pastrare a valorilor de acolo pana cand se vor indeplini , vezi Doamne! , visele revizioniste teirotoriale ale Ungariei.  

    Si acum ghici ghicitoarea mea : ce credeti ca am vizualizat de la distanta intr-un text anexat unui raport din ala frumos, nescris in Word, ci batut la masina la Kremlin ?!?  

    Nici mai mult , nici mai putin decat un descriptiv sumar al .... punctelor de frontiera din Carpatii Orientali intre ... Ungaria si Rusia (!) . 

    Propun ca la urmatoarea confruntare mondiala intreaga Ungarie sa fie cucerita si asimilata. Reprezinta un factor altaic si strain , necaracteristic Europei.

    ;) Nu ar fi misto sa avem granita directa cu Germania? :)  

    1. oricum Ungaria e un factor destabilizator in Europa.

      o Europa mai puternica si mai unita e o Europa fara Ungaria !  

      p.s. daca vreun ungur se simte ciupit de ce a citit, vin cu o intrebare : vedeti cum e sa aveti o atitudine naspa fata de vecini? Tot timpul revansarzi, nemultumiti, superiori si agresivi ? Ce va faceti daca vecinii au si ei aceasta atitudine? Nu-i asa ca ati belit-o?  

      Si terminati mai repede centrala aia nucleara de la Pecs ca Romania are nevoie de mai mult de o centrala (aia de la Cernavoda) ! :) 

      Si mai aveti grija la un lucru : Putin a inteles din Build Back Better (doctrina respectiva) "Build Back Better URSS".

      Si-au asumat ca termen 2025 (pe fondul revoltelor civile grobale - ca raspuns la tendintele dictatoriale sanitare - care vor deschide larg portile razboaielor clasice).  

       

      Aveti grija.  

      Sunt unii care nu se gandesc cu drag la noi.  

      daca e sa aiba loc unirea Romaniei cu Rep. Moldova (fara Transnistria) , trebuie sa aiba loc in 2022 sau 2023.

      Mai apoi se inchide poarta oportunitatii istorice.  

      Poți să-mi dai sursa citatului, cu roata morii de aur a Istoriei Ungariei? Sunt maghiar și aș vrea să o citesc netranslatat.

      sursa secundara (de preluare) : da cautare google cu termenii de cautare: digi24 editorial ciudat viktor orban Rosia Montana

      sursa primara (in limba maghiara) : da cautare google dupa termenii de cautare (sunt termenii compoziti ai adresei de net a articolului) : magyarnemzet mozaik verespatak kinek az aranytartaleka 10116392  

      Am citit articolul, si aproximativ este asa cum zici. Magyar Nemzet este ziarul puterii in Ungaria. Balázs D. Attila, autorul articolului, este un colectionar de carti postale vechi. In articol este afisat o carte postala, in care se vede o moara de minereu aurifer din Rosia Montana. Cartea postala este cu inscriptii maghiare, germane si romane, si ulterior cineva, a batut pe ea cu masina de scris: Munții noștri aur poartă, Noi cerșim din poartă-n poartă, un citat de Octavian Goga(precizat in articol). Autorul estimeaza ca adaugirile de text sau facut, dupa tratatul de la Trianon. In contextul acesta, la sfarsit, ca o remarca din amaraciune, se face apel la roata morii de aur al istoriei. Dar de aici pana la Viktor Orban, si Europa posibil mai puternica fara Ungaria, este cale lunga, chiar prea lunga.

      de acord, asa e.

       

      vrei sa iti zic ceva?  

      eu nu am nimic cu ungurii, nimic in sensul de ceva anti-identitate ungureasca.  

       

      dar am ceva cu ura cultivata de stat (statul ungar - dar si statul roman daca Vadim sau Funar ar fi condus statul roman) si spiritul revansard si restaurator.  

      si acest lucru e valid in cazul Ungariei.  

      cum poti lega relatii echilibrate cu vecinii cand acestia maraie pe la toate colturile - "mama ce mi-ai facut, vezi ce iti fac, cum ti-o trag cu prima ocazie! " ... pe ce baze se poate cladi increderea cand Ungaria e mai apropiata de Rusia decat de UE? Si manifesta violenta in atitudine fata de Slovacia, Serbia si Romania ?  

      prietenia apropiata cu Rusia e motivata de obtinerea unui sprijin in cazul unei asteptate dezechilibrari a SUA / a UE => in ideea unei reinstaurari a "Ungariei Mari".  

      E vizibila atitudinea asta din Australia cu ochiul liber!  

      E asta o baza pentru relatii de incredere ?  

      Eu nu am nimic personal cu ungurii, sunt oameni civilizati. Am si cunoscut, am si acut si inca am prieteni maghiari.

      Dar atitudinea statului ungar e de-a dreptul naspa.  

      Ungaria are relatii foarte bune cu Sarbia, si bune cu Slovacia, pe cand Romania pare ca nu are de loc , relatie cu cele doua tari. Ungaria are un ministru de externe foarte activ, pe cand al nostru - nici numele nu-i stiu.

      Daca nu ar fi Ungaria, cine ar milita pt. valorile traditionale in cadrul UE ? 

      Mai este mentionata libertatea presei, in cazul Ungariei . In Romania, NU ESTE presa, este doar copy paste. 

      Ungaria este apropiat si fata de Rusia si fata de China, si este luat in serios si in UE si in SUA ( nu se platesc bani pt. poze ). 

      Eu accept, ca Ungaria nu este o tara ideala, dar are valori extraordinare, si o activitate si putere politica, mult peste o tara cu 10 mil. de locuitori. In multe privinte poate fi un exemplu pt. Romania.

      De necontestat, Romania este mai bogata in resurse. Provocarea este s-o valorificam, pentru cat mai multi cetateni. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb