Schimbările climatice determină ierni mai blânde, cu un număr mai mare de zile în care temperaturile depăşesc 0 grade Celsius, potrivit unui raport publicat de Climate Central şi citat de AFP. Fenomenul are implicaţii majore asupra turismului, agriculturii şi sănătăţii, în special în Europa, care se încălzeşte mai rapid decât alte regiuni.
Printre concluziile studiului sunt şi următoarele: - Pierdere semnificativă a zilelor de îngheţ. Dintre cele 123 de ţări analizate, 44 au pierdut anual echivalentul a cel puţin o săptămână de zile de îngheţ din cauza încălzirii globale. Această tendinţă afectează 393 din cele 901 oraşe incluse în studiu. - Europa, cel mai rapid încălzire. Analiza, bazată pe date din perioada 2014-2023, arată că Europa a pierdut un număr semnificativ de zile cu temperaturi sub 0 grade Celsius, în special în Danemarca şi statele baltice. În Franţa, numărul de zile cu temperaturi pozitive în timpul iernii a crescut cu peste 10 zile pe an, mai ales în nordul şi estul ţării. Studiul utilizează observaţii meteorologice comparate cu modele climatice simulate pentru o lume neafectată de utilizarea combustibililor fosili, precum cărbune, petrol şi gaze naturale.
Impactul iernilor mai calde:
-Turism şi sporturi de iarnă: Zăpada şi gheaţa, elemente emblematice ale iernii, dispar rapid în multe regiuni, afectând sporturile de iarnă şi economiile locale dependente de turism.
-Agricultură: Culturile de fructe precum merele şi piersicile, care necesită perioade prelungite de frig pentru a înflori şi fructifica, pot fi compromise.
- Sănătate publică: Frigul ajută la controlul populaţiilor de insecte care transmit boli, precum ţânţarii şi căpuşele. Iernile mai scurte ar putea favoriza creşterea acestora, amplificând riscurile pentru sănătate.Temperaturile mai ridicate favorizează răspândirea polenului, ceea ce poate agrava alergiile sezoniere.
- Resursele de apă potabilă: Zilele mai calde reduc acumularea zăpezii, care constituie o sursă importantă de apă potabilă în multe regiuni, mai ales în lunile de primăvară şi vară.
- Tradiţii culturale şi ecosisteme: Dispariţia iernilor reci ameninţă ecosistemele adaptate frigului, precum şi tradiţiile culturale legate de sezonul de iarnă.
"Zăpada, gheaţa şi vremea rece, simboluri ale sezonului de iarnă, dispar rapid în multe locuri, ameninţând ecosistemele, economiile şi tradiţiile culturale", a declarat Kristina Dahl, coordonator ştiinţific al Climate Central.Autorii studiului avertizează că aceste schimbări climatice rapide necesită acţiuni urgente pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, menţionând impacturile severe deja vizibile asupra mediului şi economiei globale. Europa, ca regiune cea mai afectată, trebuie să ia măsuri atât de adaptare, cât şi de mitigare pentru a proteja sectoarele vulnerabile şi a reduce efectele negative asupra populaţiei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2024, 11:19)
,,pagubele" cele mai mari pt rómani fiind 1. accidentele individuale (polei -maini si picioare rupte, concedii si... buzunare medicale), 2. plata unor intretineri caldura, care ba sunt ba nu-s...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2024, 12:27)
Pai pana acum parca se anuntase o iarna dura care ne va lasa fara gaze...ha ha ha ha :)