Gigantul tehnologic Meta a fost sancţionat cu o amendă de 251 de milioane de euro de către Uniunea Europeană din cauza unei breşe de securitate care a afectat platforma Facebook în 2018. Potrivit Comisiei irlandeze pentru Protecţia Datelor (DPC), defecţiunea a permis hackerilor să acceseze informaţii sensibile precum numele complet, adresa de e-mail, numărul de telefon, data naşterii şi religia utilizatorilor. Breşa a afectat 28 de milioane de conturi la nivel global, dintre care trei milioane din Uniunea Europeană.
• Cum a fost posibilă breşa de securitate?
Problema a fost generată de funcţia "Vizualizare ca", care le permite utilizatorilor să vadă cum arată profilul lor din perspectiva altor persoane. O serie de erori tehnice în această funcţie au generat chei digitale de acces (access tokens), care le-au permis hackerilor să preia controlul conturilor afectate. Conform DPC, defecţiunea a fost activă timp de două săptămâni, între 14 şi 28 septembrie 2018.
• Meta contestă amenda
Meta a declarat că a luat măsuri rapide pentru a remedia situaţia, a notificat utilizatorii afectaţi şi a colaborat cu autorităţile de reglementare. Totuşi, compania intenţionează să conteste amenda în instanţă. "Am informat proactiv persoanele afectate şi am colaborat cu autorităţile pentru a soluţiona problema", a declarat un purtător de cuvânt al Meta.
• Istoric al sancţiunilor primite de Meta în UE
Aceasta nu este prima amendă aplicată Meta de autorităţile europene. În 2021, compania a fost sancţionată cu 225 de milioane de euro pentru lipsa de transparenţă, iar în 2022 a primit amenzi de 405 milioane de euro pentru gestionarea defectuoasă a datelor minorilor şi de 265 de milioane de euro pentru o altă breşă de securitate. În 2023, Meta a fost amendată cu 390 de milioane de euro pentru nerespectarea regulilor de transparenţă în procesarea datelor.
• Consecinţe pentru industria tech
Sancţiunile aplicate Meta arată hotărârea Uniunii Europene de a pune în aplicare Regulamentul General privind Protecţia Datelor (GDPR), intrat în vigoare în 2018, pentru a proteja datele personale ale utilizatorilor. Graham Doyle, reprezentantul DPC, a subliniat că amenda evidenţiază importanţa integrării cerinţelor de protecţie a datelor încă din fazele de concepţie şi dezvoltare ale platformelor digitale. Cu toate acestea, frecvenţa sancţiunilor ridică întrebări cu privire la eficienţa amenzilor în descurajarea marilor companii de tehnologie. În ciuda amenzilor uriaşe, Meta continuă să genereze profituri masive, raportând venituri de peste 15 miliarde de dolari în trimestrul al treilea din 2023.