DECLIN DE 21% ÎN TRIMESTRUL AL TREILEA Cererea mondială de aur, la cel mai redus nivel din ultimii patru ani

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 noiembrie 2013

Cererea mondială de aur, la cel mai redus nivel din ultimii patru ani

Preţul metalului galben a pierdut 24% anul acesta

Cererea mondială de aur a scăzut, în perioada iulie-septembrie 2013, atingând cel mai redus nivel din ultimii patru ani, în condiţiile în care investitorii au renunţat la plasamentele "refugiu" în metalul preţios, iar băncile centrale şi-au încetinit ritmul achiziţiilor de profil, potrivit Consiliului Mondial al Aurului (WGC).

Raportul trimestrial al WGC arată că cererea mondială de aur a scăzut cu 21% în intervalul iulie-septembrie 2013, faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la 868,5 tone - cel mai redus nivel înregistrat după trimestrul al treilea din 2009. Datele privesc atât achiziţiile de aur ale investitorilor, cât şi cererea din partea producătorilor de bijuterii şi electronice, plus achiziţiile de aur ale băncilor centrale din întreaga lume.

Directorul general al departamentului de investiţii din cadrul WGC, Marcus Grubb, a declarat: "Investitorii şi-au redus deţinerile în aur şi am observat o orientare către active mai riscante, precum acţiunile. Vânzările de produse ETF pe aur (Exchange Traded Fund), respectiv restricţiile impuse de India pe achiziţiile de profil au afectat, de asemenea, cererea solidă din alte părţi ale Asiei".

În urma restricţiilor guvernamentale impuse de India pentru importurile de aur, consumul de profil din ţară a scăzut la 148,2 tone în trimestrul al treilea din 2013, de la 219,1 tone în intervalul similar din 2012. Nivelul din anul curent este cel mai scăzut înregistrat de la începutul lui 2009.

Însă, cererea de aur din China a crescut la 209,6 tone, de la 177 de tone. Creşteri semnificative ale cererii au fost înregistrate şi în Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu şi Turcia.

Achiziţiile de aur ale băncilor centrale au însumat 93,4 tone în perioada analizată, comparativ cu 112,3 tone în anul anterior. Achiziţiile de aur au fost dominate de băncile centrale din Comunitatea Statelor Independente, în frunte cu Rusia, Kazahstan, Azerbaidjan şi Ucraina.

WGC estimează că, în acest an, China va deveni cel mai mare consumator de aur din lume, depăşind India. Potrivit WGC, cererea de aur din India va fi de 900 de tone în 2013, iar cea a Chinei va atinge nivelul record de 1.000 de tone. Conform WGC, cererea de aur din partea Indiei s-a ridicat la 715,7 tone în primele nouă luni din 2013, faţă de 797,8 tone - cea din China.

WGC mai informează că producţia minieră de aur a sporit, la nivel mondial, cu 3,7% în trimestrul al treilea din acest an, la 772,3 tone.

Preţul futures al aurului cu livrare în decembrie a crescut cu 1,4% ieri, la ora 09.29, la Comex New York, ajungând la 1.285,70 dolari uncia. Însă, de la începutul anului, cotaţia metalului galben a scăzut cu 24%, investitorii pierzându-şi încrederea în metalul galben ca un plasament refugiu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb