Declinul PIB-ului Japoniei în trimestrul patru din 2014, mai redus decât s-a estimat iniţial

Ioana Dogaru
Internaţional / 8 martie 2016

Declinul PIB-ului Japoniei în trimestrul patru din 2014 a fost mai redus decât s-a estimat iniţial, dar consumul privat a rămas slab, subliniind dificultăţile cu care se confruntă premierul Shinzo Abe în restabilirea creşterii, pe fondul turbulenţelor externe, transmit Reuters şi AP.

Pe ansamblul anului trecut, a treia economie mondială a înregistrat un avans de 0,5%, transmit sursele citate.

Deşi mulţi analişti se aşteaptă la o redresare modestă a economiei nipone în primul trimestru din 2016, perspectiva sumbră privind cererea pe plan global i-a determinat pe alţi analişti să estimeze un declin al PIB-ului, care ar duce la intrarea Japoniei în recesiune tehnică, informează Reuters.

În trimestrul patru din 2015, economia s-a contractat în ritm anual cu 1,1%, faţă de un declin de 1,4% previzionat anterior. Analiştii estimau un recul de 1,5%. În trimestrul trei din 2015 PIB-ul Japoniei a crescut cu 1,4%, precizează sursa citată.

"Indicatorii economici din ianuarie sunt, de asemenea, slabi. Este puţin probabil ca PIB-ul să se redreseze semnificativ în acest trimestru", a afirmat Yoshiki Shinke, economist şef la Dai-ichi Life Research Institute.

Cheltuielile de capital au crescut cu 1,5% în ultimele trei luni ale anului trecut, în timp ce consumul privat a scăzut cu 0,9%, notează Reuters.

Săptămâna trecută, Japonia a devenit prima economie din G7 (grupul celor mai industrializate şapte state ale lumii) care a vândut pentru prima dată obligaţiuni guvernamentale pe zece ani cu randament sub zero, informează Reuters şi AP.

Japonia a vândut bonduri în valoare de 2.400 miliarde de yeni (23,33 miliarde de dolari) la un randament de minus 0,015%. În ianuarie, Banca Centrală a Japoniei (BoJ) a adoptat dobânzi negative, în dorinţa de a stimula creşterea economiei şi creditarea, amintesc sursele citate.

Succesul vânzării de obligaţiuni, care a fost acoperită de peste trei ori, arată că în prezent cumpărătorii plătesc Guvernul pentru privilegiul de a-i împrumuta bani, precizează Reuters.

Analiştii au apreciat că vânzarea obligaţiunilor cu randament sub zero este ultimul indiciu al distorsiunilor inevitabile care au afectat Japonia, a treia economie mondială, care se confruntă cu un nivel ridicat al datoriei, de 250% din PIB, cel mai ridicat procentaj din rândul ţărilor dezvoltate, informează sursele citate.

Anul trecut, Guvernul de la Tokyo a adoptat un pachet de stimulente în valoare de 3.500 de miliarde de yeni (29,12 miliarde de dolari) destinat să stimuleze economia afectată de majorarea taxei pe vânzări şi de deprecierea yenului, relatează Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb