Decontul de TVA faţă în faţă cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziţie pentru calibrarea RO e-TVA, de la 1 ianuarie 2025

Georgiana Iancu şi Cristina Galin, EY România
Macroeconomie / 9 iulie

Decontul de TVA faţă în faţă cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziţie pentru calibrarea RO e-TVA, de la 1 ianuarie 2025

Decontul precompletat RO e-TVA a generat multă efervescenţă în spaţiul public, aşa cum am putut observa pe parcursul ultimelor două săptămâni de la adoptarea Ordonanţei de urgenţă 70/2024 privind unele măsuri de implementare şi utilizare a decontului precompletat RO e-TVA şi valorificarea datelor şi informaţiilor prin implementarea unui sistem de guvernanţă specific.

Amintim că decontul de TVA precompletat a fost de altfel reglementat încă de la finele anului trecut, prin Ordonanţa de urgenţă nr. 116/2023 privind unele măsuri pentru gestionarea şi evidenţierea veniturilor curente ale bugetului public prin implementarea unor proiecte de digitalizare, prin care:

- considerate de interes strategic naţional, necesare pentru prevenirea, reducerea şi combaterea evaziunii fiscale şi a fraudelor fiscale, cele 6 sisteme informatice: RO e-Factura, RO e-Transport, RO e-Sigiliu, RO e-SAF-T, RO e-Case de marcat electronice şi RO e-TVA

- RO e-TVA, definit cu scopul de a precompleta informaţii privind operaţiunile impozabile în deconturile de TVA şi de a le pune la dispoziţia agenţilor economici prin intermediul Spaţiului Privat Virtual, termenul prevăzut pentru operationalizarea acestui modul fiind 1 august 2024

- RO e-TVA, prevăzut să se bazeze pe utilizarea datelor existente din RO e-Factura, RO e-Case de marcat electronice, precum şi din alte baze de date existente în sistemele informatice gestionate de Ministerul Finanţelor.

Astfel, pentru fiecare perioadă, până la 20 inclusiv a fiecărei luni următoare încheierii perioadei fiscale, administraţia fiscală îşi asumase să pună la dispoziţia plătitorilor de TVA prin SPV decontul precompletat de TVA. S-a instituit în sarcina companiilor, plătitoare de TVA, ca până la termenul de 25 al lunii de depunere a Decontului de TVA, să verifice, să modifice şi să completeze informaţiile din decontul de TVA potrivit stării de fapt fiscale reale, care să fie depus conform legii.

Aşadar, fundaţia decontului de TVA precompletat a fost setată încă din decembrie 2023, acesta urmând să fie trimis întâia oară prin SPV pentru luna iulie, până la 20 august 2024. Tot OUG 116/2023 prevedea şi că decontul precompletat de TVA ar avea ca bază datele din facturile B2B disponibile începând cu 1 iulie prin RO e-Factura, datele pentru vânzările B2C pe bază de bon fiscal disponibile deja prin RO e-Case de marcat electronice, dar şi alte baze de date.

Astfel, pe marginea textului de lege adoptat, se puteau intrevedea deja cel puţin 3 direcţii:

- Anumite tranzacţii, precum facturile B2C sau tranzacţiile cu nerezidenţi, neputând fi preluate din cele două sisteme clar nominalizate, ar necesita extracţia din alte surse. În ce alte baze de date disponibile Ministerului de Finante s-ar putea regăsi informaţii despre aceste tranzacţii? La o primă vedere, în orice combinaţie între declaraţiile şi evidenţele disponibile Ministerului Finanţelor, precum: Declaraţia informativă privind livrările/ prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional (i.e. D390), Declaraţia informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional (i.e. D394), evidenţele Vămii Române sau chiar Declaraţia informativă privind fişierul standard de control fiscal (i.e. D406)

- Furnizarea decontului precompletat, până la data de 20 ale lunii, aşadar înainte de depunerea decontului de TVA, ar putea să influenţeze calendarul de depunere al altor declaraţii privind TVA care ar sta la baza decontului de TVA precompletat (D390, D394)

- Obligaţia plătitorului de TVA de a verifica, modifica şi completa informaţiile din decontul de TVA potrivit stării de fapt fiscale reale comparativ cu datele din decontul precompletat poate veni cu implicaţii asociate privind indicatorul gradului de risc fiscal.

Ori, odată ce aceste direcţii au fost şi mai clar aşezate prin textul iniţial al OUG 70/2024, adoptat la 21 iunie, nu puţine au fost criticile aduse în spaţiul public asupra măsurilor avute în vedere pentru operaţionalizarea decontului de TVA precompletat. În acest context, în urma discuţiilor purtate cu mediul de afaceri, Ministerul Finanţelor a ajustat procedura prevăzută iniţial privind implementarea şi utilizarea decontului precompletat RO e-TVA, acordând o păsuire de încă 6 luni pentru elementele legate de contravenţii şi impactul asupra indicatorului de risc fiscal, timp în care decontul precompletat de TVA să se aşeze mai bine atât la nivelul companiilor, cât şi la nivelul administraţiei fiscale. Anume, în data de 28 iunie 2024, a fost aprobată de către Guvernul României şi publicată în Monitorul Oficial, Ordonanţa de urgenţă nr. 87/2024 privind modificarea unor acte normative în domeniul e-Transport, e-TVA şi e-Factura, precum şi pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare.

La o scurtă trecere în revistă, pornind de la toate aceste modificări legislative, principalele aspecte de reţinut raportat la dimensiunea următoarelor 6 luni, respectiv până la finele acestui an, pot fi sumarizate astfel:

- Decontul precompletat RO e-TVA se va implementa cu data de 1 august 2024 pentru operaţiunile efectuate începând cu data de 1 iulie 2024 de către contribuabilii înregistraţi în scopuri de TVA

- Acesta va fi disponibil prin Spaţiul Privat Virtual până la data de 5 inclusiv a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de taxă pe valoarea adăugată Altfel spus, primul decont de TVA precompletat aferent lunii iulie va fi disponibil în SPV la 5 septembrie 2024

- De unde vor fi preluate datele pentru completarea acestui decont de TVA? Pe lângă datele cheie din RO e-Factura şi RO e-Case de marcat, sunt aduse în acest decont şi informaţii din D390, D394, evidenţele vamale pentru importuri/ exporturi, dar şi din RO e-Transport

- Deloc de neglijat prevederea conform căreia decontul precompletat RO e-TVA conţine date şi informaţii privind operaţiunile economice declarate de către persoanele impozabile şi transmise prin sistemul informatic RO e-SAF-T. Altfel spus, la împlinirea a 2 ani de raportare SAF-T (amintim că prima perioadă de graţie pentru depunerea SAF-T s-a împlinit chiar pe 1 august 2022 pentru marii contribuabili) a venit momentul ca fişierul SAF-T să servească şi pentru reconcilierea TVA-ului declarat de companii. Un minim necesar ar fi ca agenţii economici să se asigure de îndeplinirea testelor de consistenţă recomandate în trecut de ANAF pentru SAF-T, dar şi de o revizuire a regulilor folosite pentru codificarea TVA şi evidenţierea corectă a sumei de taxă în declaraţiile SAF-T atât în secţiunea dedicată Registrului Jurnal, cât şi în Secţiunile de Facturi Emise şi Facturi Primite

- Se menţine obligaţia contribuabililor de a efectua o verificare a decontului precompletat, dar şi de a sesiza orice erori tehnice care rezultă din implementarea acestui decont precompletat.

Este de aşteptat ca în cele 6 luni rămase până la finele anului, în funcţie de calitatea datelor disponibile la nivelul Ministerului Finanţelor prin cele 6 sisteme informatice strategice la nivel naţional, precum şi prin declaraţiile informative depuse de contribuabili, (D390, D394, dar şi D406 privind SAF-T), în funcţie de calitatea extracţiei datelor din aceste sisteme şi declaraţii, dar foarte important şi în funcţie de ghidajul oferit de mediul de afaceri pe baza revizuirilor primelor deconturi de TVA precompletate primite din partea Fiscului, să se hotărască soarta decontului de TVA precompletat şi cum va opera acesta începand cu 1 ianuarie 2025.

Prospectiv, vedem că timpul trece repede aşadar, în asteptarea primului e-decont precompletat de TVA, recomandăm companiilor să înceapă deja o revizuire a datelor raportate în declaraţiile de TVA, comparativ cu e-Factura, dar şi cu e-Case de marcat, o revizuire a datelor din declaraţiile D394 şi D390, îmbunătăţirea proceselor de înregistrare a facturilor pentru a reduce cât mai mult necesitatea unor regularizări, corecţii sau rectificative, precum şi o revizuire calitativă a informaţiilor declarate prin SAF-T.

Fără a diminua efortul depus pentru conformarea cu cerinţele asociate e-Factura şi RO e-Transport, toate aceste revizuiri sunt critice pentru a avea o imagine cât mai fidelă a decontului de TVA faţă în faţă cu decontul precompletat de TVA. Obiectivul imediat: acela ca mediul de afaceri să aducă în atenţia Comitetului Naţional constituit în acest sens ghidaje concrete pentru a pilota cât mai corect iniţiativa Decontului de TVA precompletat. Altfel, 2025 ar putea aduce un obositor joc de ping-pong între Fisc şi companii, cu multiple Notificări de conformare la care companiile au obligaţia să răspundă, amenzi, dar şi indicatori de risc fiscal denaturaţi.

Independent de rolul RO e-TVA în combaterea evaziunii fiscale, nu ar trebui uitat că e-decontul de TVA ar putea să ofere companiilor lună de lună (şi nu în aşteptarea unei inspecţii fiscale) mai multă vizibilitate şi un nivel mai mare de confort vizavi de modul în care Fiscul se raportează la datele captate în administraţia fiscală digitală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb