Deficitul bugetar s-a adâncit pâna la 22,75 miliarde lei, în primele 3 luni ale anului

D.T.
Macroeconomie / 28 aprilie 2023

Deficitul bugetar s-a adâncit pâna la 22,75 miliarde lei, în primele 3 luni ale anului

Deficitul bugetar s-a adâncit pâna la 22,75 miliarde lei, în primele 3 luni ale anului, respectiv 1,42% din PIB, comparativ cu perioada similară din 2022, când acesta s-a cifrat la 15,7 miliarde lei, respectiv 1,24% din PIB, potrivit execuţiei bugetare publicate de Ministerul Finanţelor.

Potrivit sursei citate, instituţia arată că acest deficit s-a datorat în principal de creşterea volumului de investiţii cu 56,5% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale casnici şi noncasnici în valoare de 2,5 miliarde lei, volumul mai mare de decontări de bunuri şi servicii pentru medicamente, încetinirea ritmului de încasări ale veniturilor, precum şi de influenţele implementării etapei a doua a Programului Sprijin pentru România.

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 114,17 miliarde lei în primul trimestru al anului curent, cu 9,7% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut. Evoluţia acestora a fost influenţată în principal de dinamica veniturilor din impozitul pe salarii şi venit, veniturilor nefiscale, contribuţiilor de asigurări. Încasările nete din TVA au înregistrat un avans mai temperat (explicat printr-un efect de bază ridicat aferent T1 2022), în timp ce declinul accizelor s-a ameliorat faţă de luna anterioară, potrivit Ministerului de Finanţe.

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 136,92 miliarde lei au crescut în termeni nominali cu 14,3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe primele trei luni ale anului 2023 au înregistrat o creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022, de la 8,5% din PIB la 8,6% din PIB.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Anul acesta deja am imprumutat cca.10 miliarde euro,

    deci e jale mare 

    1. Le-au imprumutat mai repede in cazul in care vor scadea dobanzile, sa nu profite ;)

    Chiar cu presiuni diplomatice trebuie incasata suprataxa pt ca acea cimpensare plafonare atarna greu in buget! Si cred ca 2 sau 3 % la tva pot fi adaugate imediat : Romania e cu apa la urechi si PNL se tot agata de promisiunea goala din trecut ca nu vrea sa creasca taxele!

    1. Ia plateste tu un impozit cu 5% mai mare.... de ce sa furi de la altii?

    Vor sa mareasca taxele si ne pregatesc, ca trebuie bani de munitie pentru Ucraina, agricultura se falimenteaza, industria falimenteaza si ea cu energie scumpa, iar populatia cu facturi uriase la intretinere si rate marite.

    De exemplu in loc ca propaganda sa incerce sa ne tot prosteasca, mai cinstit ar fi o noua taxa de 10% din salariu pentru Ucraina si 10% pentru industria de armanent USA.

    Romanii pot trai si cu 20-30% din salariu, iar restul sa fie taxe. 

    1. Iar ucrainenii sa traiasca aici pe gratis cat vor muschii lor.Si asa au prioritate la tot si la toate.La inceputul razboiului i-am sustinut dar inteleg o luna,doua .trei.sase insa a trecut un an si ceva si nici macar nu se obosesc sa invete limba romana(foarte putini rup ceva).Asa ne-au impus stapanii americani prin intermediul celor de la Bruxelles,sa-i sustinem cu orice pret,nici nu mai putem aplica zicala,,mila mi-e de tine dar de mine mi se rupe inima,, din cauza lor!Si tot vin,vin zilnic ca lacustele dupa ploaie!

    Specialele să trăiască.Restul nu contează.

    Pensiile speciale si bugetarii de lux sunt aceasta gaura, si mai nou dobanzile la creditele tot mai mari, si mai mari.

    1. Credite facute pt pensiile speciale si aparatul bugetar prea mare cu salarii mult mai mari ca-n sectorul privat care le sustine.

    Cand a fost taxarea progresiva pe salarii si pensii nu au fost asa diferente mari.Escrocii care au introdus taxa unica pe salarii au accelerat cresterile nesimtite.

    1. De acord cu taxarea progresiva se aplica in multe tari dezvoltate, chiar primii x lai /luna sa fie taxati zero, de ex 1000 lei/luna venit abia iti ajung de mancare, dar statul vine sa-ti ia jumate din ei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb