Deficitul comercial al SUA, pe relaţia cu China - la cel mai redus nivel de după 2010

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 aprilie

Foto: Tranzacţiile cu mărfuri SUA - China, în perioada 1985 - 2023 (miliarde de dolari)

Foto: Tranzacţiile cu mărfuri SUA - China, în perioada 1985 - 2023 (miliarde de dolari)

English Version

Deficitul comercial al SUA în schimbul de mărfuri cu China s-a redus, anul trecut, la cel mai scăzut nivel de după 2010, în condiţiile în care importurile din ţara asiatică au scăzut cu peste 100 de miliarde de dolari comparativ cu anul precedent, potrivit Statista.

Sursa citată menţionează că, de fapt, importurile americane provenite de la cel mai mare exportator din lume au fost, anul trecut, chiar mai mici decât în 2020, când au scăzut la 432 de miliarde de dolari, pe fondul unui război comercial în desfăşurare între cele două ţări şi al perturbărilor cauzate de pandemia de Covid-19.

Potrivit Biroul Recensământului din SUA, deficitul cu China a scăzut cu peste 25%, până la 279 de miliarde de dolari în 2023, deoarece tensiunile - atât economice, cât şi politice - între cele două superputeri economice s-au menţinut la un nivel ridicat. Pe fondul acestor tensiuni, multe companii din SUA au încercat să-şi reducă dependenţa de China, diversificându-şi lanţul de aprovizionare sau mutând asamblarea finală în alte ţări asiatice.

Pe de altă parte, platformele chineze precum Temu, care livrează în cantităţi din ce în ce mai mari direct către consumatorii americani, profită de aşa-numita excepţie de minimis, care permite ca pachetele în valoare mai mică de 800 de dolari să intre fără tarife în SUA, notează Statista. Aceste transporturi nu sunt incluse în datele comerciale din SUA, ceea ce înseamnă că importurile americane reale din China sunt mai mari decât sugerează datele oficiale.

Rusia şi China au eliminat în mare măsură dolarul în schimburile lor comerciale

Rusia şi China au reuşit să se dispenseze de dolarul american în schimburile lor comerciale bilaterale într-o proporţie de circa 90%, tranzacţiile fiind astfel decontate în monedele lor naţionale, a declarat recent ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de agenţia EFE.

"Am reuşit practic să ne dedolarizăm relaţiile comerciale bilaterale. În prezent, peste 90% din tranzacţiile reciproce se desfăşoară în monede naţionale", a spus Lavrov în timpul unei reuniuni cu liderii regiunilor ruse, desfăşurată la Ministerul de Externe rus, potrivit agenţiei TASS.

"Relaţiile comerciale şi economice ruso-chineze se dezvoltă activ, în pofida încercărilor persistente ale Occidentului de a ne pune beţe în roate", a subliniat Lavrov, conform Agerpres.

Cooperarea între regiunile celor două ţări este "un factor important pentru consolidarea ansamblului multilateral al relaţiilor noastre", iar, după ridicarea restricţiilor anti-COVID impuse de autorităţile chineze, "se observă o creştere bruscă a schimburilor comerciale între regiunile ruse şi provinciile chineze", a remarcat ministrul rus de externe.

UE vrea să-şi majoreze exporturile de alimente în China

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, spune că obiectivul său este majorarea exporturilor de produse agroalimentare spre a doua mare economie a lumii şi păstrarea hranei deasupra tensiunilor comerciale crescute dintre China şi UE, conform Reuters.

"În comerţul cu alimente, nu există bariere pentru importurile chineze. Intenţia mea este să evit, pe cât posibil, ca agricultura să fie penalizată pentru problemele din alte sectoare, lucru care se poate întâmpla uneori", a declarat Janusz Wojciechowski.

Spre deosebire de sectoare precum panourile fotovoltaice şi noile vehicule ecologice, sectorul agroalimentar al Uniunii Europene a înregistrat un surplus de pe urma schimburilor comerciale cu China. De asemenea, faţă de alte sectoare, comerţul liber de alimente rămâne "un instrument foarte important pentru a asigura securitatea alimentară peste tot", acesta fiind motivul pentru care sancţiunile occidentale impuse Rusiei, după invadarea Ucrainei, nu au fost aplicate şi la produsele agroalimentare, a spus comisarul Wojciechowski, conform Agerpres.

Anul trecut, exporturile UE de produse agroalimentare în China s-au cifrat la 14,6 miliarde de euro, în scădere cu 8%, comparativ cu 2022, în timp ce importurile UE din China au scăzut cu 15% până la 8,3 miliarde de euro.

Wojciechowski a apreciat că există loc pentru creşterea exporturilor UE în China pentru o gamă largă de produse agroalimentare, de la carnea de pasăre şi până la carnea de porc, vită şi chiar şi produse lactate, un segment care este deja într-un stadiu avansat de penetrare în China.

"Putem vedea o extindere a clasei mijlocii de consumatori care caută alimente de calitate ridicată. Asta constituie o şansă pentru producătorii europeni de alimente să îşi majoreze exporturile", a conchis oficialul european.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb