Deficitul comercial, la peste 32 miliarde de lei la sfârşitul lunii mai

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 iulie 2008

ANEIR anticipează un deficit comercial de 25 de miliarde de euro pentru sfârşitul acestui an

Deficitul comercial al ţării noastre a avut după primele cinci luni ale anului un nivel de 32,111 miliarde de lei, echivalentul a 8,758 miliarde de euro, a anunţat ieri Institutul Naţional de Statistică (INS).

Valoarea deficitului calculată în primele cinci luni ale anului a trecut a fost cu 5,57 miliarde de lei mai mică faţă de cea de acum mai indică datele INS.

La fel ca şi în lunile precedente schimburile comerciale intracomunitare au avut cea mai mare pondere în total reprezentând 70% din totalul exporturilor şi 70% din totalul importurilor.

În luna mai exporturile au însumat 10,705 miliarde de lei (2,95 miliarde de euro), cu 31,4% mai mult faţă de aeeaşi lună din 2007, conform estimărilor Institutului Naţional de Statistică. Tot în a cincea lună a anului importurile noastre au însumat 17,048 miliarde de lei cu 19% mai mult faţă de nivelul acestora din aceeaşi perioadă din anul 2007.

Scăderea cursului de schimb la valori sub 3,6 lei pentru un euro este îngrijorătoare pentru exportatori. O continuare a teninţei ar putea avea ca efect rezilierea unor contracte de export, ne-a declarat Mihai Ionescu, secretar general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Comercianţii îşi fac calcule ţinând cont de aprecierea leului şi de descurajarea creditelor de producţie în urma majorării dobânzilor şi pot decide să nu mai continuie afacerile, a adăugat Mihai Ionescu.

Reprezentanţii ANEIR anticipează un deficit comercial de 25 de miliarde de euro pentru sfârşitul acestui an. "Nu trebuie să uităm că lunile următoare sunt luni de vară, în care cererea este mică şi ar trebui să ne aşteptăm la încetiniri, atât în privinţa exporturilor cât şi în cea a importurilor", consideră Mihai Ionescu.

Despre deficitul comercial afişat pentru primele cinci luni ale anului domnul Ionescu ne-a spus că cei de la ANEIR nu au avut o estimare exactă nedispunând de instrumentele necesare pentru realizarea unei cercetări.

Datele INS indică o valoare totală a exporturilor noastre în primele cinci luni ale anului de 50,217 miliarde de lei echivalentul a 13,691 miliarde de euro dintre care 33,7% maşini şi echipamnete d etransport, 10,3% combustibili minerali, 6,2% materii prime şi materiale, 6% produse chimice. Cea mai însemnată pondere din exporturi au avut-o alte produse manufacturate cu o pondere de 40,6% în total. Ţara noastră a mai exportat şi produse agroalimentare băuturi şi tutun.

În acelaşi timp valoarea importurilor a fost de 82,329 miliarde de lei (22,450 miliarde de euro), din tre care 37% maşini şi echipamente de transport.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb