Defrişările din Amazonia braziliană au atins 904 kilometri pătraţi în octombrie, un record pentru această lună a anului, potrivit datelor oficiale publicate duminică, la mai puţin de două luni înainte de încheierea mandatului preşedintelui de extrema dreaptă Jair Bolsonaro, informează AFP, potrivit Agerpres.
Sistemul de observare din satelit DETER, utilizat din 2015, a detectat o creştere cu 3% a zonei defrişate în cea mai mare pădure tropicală de pe Terra în raport cu octombrie 2021.
Datele au fost publicate de Institutul Naţional de Cercetări Spaţiale (INPE).
În doar 10 luni, anul 2022 a devenit deja cel mai grav din această serie statistică privind defrişările din Amazonia, cu 9.494 de kilometri pătraţi de vegetaţie raşi de pe hartă, doborând precedentul record de 9.178 de kilometri pătraţi defrişaţi pe parcursul întregului an 2021.
Filiala braziliană a ONG-ului WWF a subliniat într-un comunicat că defrişările şi incendiile "au explodat" în Amazonia după anunţarea rezultatului înregistrat la alegerile prezidenţiale din Brazilia.
Pe 30 octombrie, Jair Bolsonaro, acuzat de ecologişti că favorizează distrugerea Amazoniei, a fost întrecut la mică distanţă de fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva (preşedinte în perioada 2003-2010), care s-a angajat să lupte pentru o oprire completă a defrişărilor.
"Creşterea defrişărilor (în octombrie) era aşteptată, însă datele preliminare din primele zile ale lunii noiembrie sunt înspăimântătoare, asistăm la o veritabilă cursă frenetică pentru devastare" înainte de schimbarea guvernului, au declarat reprezentanţii WWF.
În timpul preşedinţiei lui Jair Bolsonaro, defrişările anuale medii au crescut cu 75% în raport cu deceniul precedent.
Preşedintele ales Lula, care îşi va începe al treilea mandat prezidenţial pe 1 ianuarie 2023, a confirmat joi că va merge la începutul săptămânii viitoare la COP27 în Egipt, unde ar putea anunţa primele linii directoare ale politicii sale de mediu.
"Noul guvern va avea mult de lucru pentru a readuce ţara în direcţia cea bună, pentru a pune capăt unei percepţii potrivit căreia Amazonia este un teritoriu lipsit de lege", a declarat Raul do Valle, reprezentant al WWF, citat în comunicatul publicat de acest ONG.
Politica de mediu a guvernului Bolsonaro "va cauza încă distrugeri pentru un anumit timp, va fi o provocare enormă să schimbăm datele problemei, dar acest lucru este inevitabil, căci Brazilia redevine un lider în dezbaterea despre climă", a adăugat Andre Freitas, reprezentant al organizaţiei Greenpeace în Brazilia.