DEJA CINCI ANI DE ÎNTÂRZIERE Florin Cîţu, PNL: "Ponta şi guvernul PSD ar fi trebuit să majoreze participaţia statului la Petrom"

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Politică / 10 aprilie 2017

Florin Cîţu, PNL: "Ponta şi guvernul PSD ar fi trebuit să majoreze participaţia statului la Petrom"

Senatorul PNL intenţionează să-l cheme pe secretarul general al guvernului la Comisia de Buget Finanţe a Senatului, pentru explicaţii

Mihai Busuioc, actual secretar general al Guvernului, este propus pentru un loc în Consiliul de Supraveghere Petrom, din partea statului

Premierul Grindeanu s-a întâlnit cu oficialii OMV Petrom de două ori, în ultimele două luni

Sunt deja cinci ani de zile de când Victor Ponta şi guvernul PSD ar fi trebuit să majoreze participaţia statului la cea mai mare companie din România, OMV Petrom, a scris Florin Cîţu, vicepreşedintele Comisiei de Buget Finanţe a Senatului, pe Facebook, făcând referire la obligaţia de majorare a capitalului companiei cu terenurile aportate de stat, conform contractului de privatizare.

"Este vorba de valoarea pământului care, odată introdus în capitalul social al companiei, ar fi mărit participaţia statului român, adică a noastră, la această mare companie. Să nu mai vorbim de dividendele pe care ar fi trebuit să le încaseze statul şi din care poate am fi finanţat şi reducerea CAS-ului pentru companii, propusă de mine în Parlament", a scris Cîţu.

Ministerul Energiei ne-a transmis, recent, că a reiterat prin mai multe adrese solicitarea depunerii de către OMV Aktiengesellschaft Austria, în calitate de cumpărător şi acţionar majoritar, a tuturor diligenţelor necesare în vederea obţinerii tuturor certificatelor de atestare a dreptului de proprietate (CADP) aferente deţinute de Petrom OMV şi pentru care nu au fost obţinute CADP-uri, denumite în contractul de privatizare terenuri în curs de clarificare, în vederea efectuării celei de-a doua majorări de capital social OMV Petrom.

La finalul anului trecut, Ministerul Energiei, condus la acea vreme de Victor Grigorescu, ne-a transmis că Petrom mai are de obţinut atestate de proprietate pe 0,78% din totalul terenurilor şi, abia când le va stăpâni 100%, va putea să facă majorarea.

Subiectul majorării de capital a OMV Petrom a fost ridicat şi de Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, care a scris Curţii de Conturi că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar putea interveni, prin pârghiile legale pe care le deţine, să solicite OMV PETROM să procedeze la majorarea capitalului social prin aport în natură cu contravaloarea terenurilor pentru care a obţinut titlul de proprietate de la Statul Român.

Petrom a primit un ultimatum de la autorităţile române, în 2014, pentru majorarea de capital, iar conducerea companiei s-a angajat să facă diligenţele necesare, dar majorarea a rămas în aer.

Ziarul "BURSA" a scris, în august 2015, că miza este preţul cu care OMV îşi poate menţine cota de 51% din capitalul Petrom, întrucât aportul în natură se contabilizează în contul statului român. Unele surse spuneau, atunci, că OMV este dispusă să vină la majorarea capitalului "Petrom" cu 12,7 milioane de euro, conform valorii de piaţă a terenurilor, calculată la momentul derulării operaţiunii, în timp ce socotelile statului urcau suma la 50 de milioane de euro.

Florin Cîţu sugerează o înţelegere între austriecii de la OMV şi PSD, pe acest subiect, în condiţiile în care, recent, statul l-a propus pe Mihai Busuioc, actual secretar general al Guvernului, pentru un loc în Consiliul de Supraveghere Petrom.

Florin Cîţu a comentat: "Văd că Dragnea şi PSD nu vorbesc nimic de această furăciune ascunsă chiar de ei (n.r. amânarea majorării capitalului Petrom cu terenurile). Mai mult, l-au numit în consiliul de surpaveghere al Petrom pe secretarul general al guvernului. Asta o fi legal? Nu o fi un conflict de interese?

Eu pot să vă dau şi explicaţia. Vă aduceţi aminte vizita lui Dragnea la Viena în campanie electorală? Omul s-a întâlnit cu cancelarul. V-aţi prins cine a sponsorizat vizita? Dar nu în totalitate. Celălat sponsor trebuie căutat, fără ipocrizie, în pădurile româneşti. Despre astea, Dragnea şi guvernul PSD nu zic nimic.

Intenţionez să-l chem pe secretarul general al guvernului la Comisia de Buget Finanţe a Senatului unde am să-l întreb de ce PSD-ul nu face nimic pentru a recupera aceste procente, cât de mare este paguba de pe vremea lui Ponta, cine răspunde pentru toate acestea.

Pentru PSD şi Dragnea, multinaţionalele sunt bune doar pentru sponsorizări".

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a întâlnit, pe 24 noiembrie 2016, cu cancelarul Austriei, Christian Kern. Liderul PSD a dat detalii despre vizita sa în Austria în cadrul unui interviu realizat de Realitatea TV: "Am primit invitaţia de la cancelar. Eu am transmis tuturor ambasadelor programul nostru de guvernare şi cancelarul a vrut să vorbim despre program, i s-a părut interesant, mai ales că şi dumnealui susţine dezvoltarea clasei de mijloc, o alocare din bugetele publice mai mare către investiţii care să genereze locuri de muncă bine plătite şi o creştere economică stabilă, o repartizare echitabilă a creşterii economice, să fie simţită şi în buzunarele oamenilor".

Dincolo de îngăduinţa statului faţă de problema majorării capitalului Petrom, această companie are şi o mare trecere la actuala guvernare.

Premierul Sorin Grindeanu a avut, în ultimele două luni, două întâlniri oficiale cu delegaţia consorţiului format din ExxonMobil şi OMV Petrom, în condiţiile în care în piaţă este aşteptată o nouă lege a redevenţelor.

Prim-ministrul a subliniat deschiderea şi determinarea Guvernului de a sprijini proiectele de investiţii pentru dezvoltarea de noi surse de producţie de hidrocarburi offshore, în scopul de a ajuta la asigurarea securităţii energetice a României, precum şi la valorificarea resurselor energetice, în condiţii de competitivitate şi durabilitate, potrivit comunicatului Guvernului.

În plus, Ministrul Economiei, Mihai Tudose s-a întâlnit, miercurea trecută, cu delegaţia Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) condusă de Harald Kraft, cu care a discutat despre redevenţele în domeniul petrolier şi modalităţile de abordare în domeniul noii legi a redevenţelor. Ministerul Economiei a anunţat că s-a convenit ca, pe timpul elaborării legii redevenţelor, să existe un dialog în cadrul grupului interministerial constituit la nivelul ministerului, iar ROPEPCA a fost invitată să-şi transmită punctele de vedere.

Noua lege a redevenţelor urmează să înlocuiască actualul sistem de taxare a exploatării resurselor de petrol şi gaze, sistem stabilit încă din anul 2004, când a fost privatizată Petrom.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. psd are in vedere doar interesul de grup, cum sa-si umple buzunarele

    Cam penibila si superficiala aceasta abordare a lui Citu(Isar) si Paul.

    Si Paul si Isar au interese de afaceri la Petrom, primul avand interese in zona contractelor Romcontrol iar cel de-al doilea, prim intermediul varului sau (un activ mason) in zona de rafinare. 

    1. atat la Petrom, cat si la Rompetrol si nu numai.

      Sa nu uitam de clauzele secrete ale contractului de privatizare ale Petrom sau de datoriile istorice ale Petromidia sterse cu buretele de urmasii "celui mai bun pm al Romaniei". 

      penibila esti tu,pentruca o gasca de hoti ,profita de bogatiile tarii vanduta pe doi bani si pe comisioane grase pentru ei.RUSINE,ca se mai gasesc si tampiti ca tine,care ia apararea hotilor.

    P.S.D. este partidul care a distrus si distruge de 27 de ani tara aceasta amarata!!!!A gasit un popor slab, servil, de hoti si tradatori!!!!Dreapta romaneasca practic nu exista, mafiotii comunistoiizi au gaurit bugetele...

    Ce urat s-a transformat Florin Citu, devenind un veritabil politruc care insinueaza si manipuleaza. Nene, verifica faptul ca acest Busuioc a fost lansat in administratie de seful tau (Vasile Blaga) si nu de Dragnea. Motivul lansarii a fost : compententa/integritate

    1. va spune ca sunteti brute, isi mareste castigul acumulat prin transferul din agio a 5, 5 miliarde si va transmits de la Viena sa aveti grija ce faceti cu LDP. Cum face si Mugurel cand isi calculeaza indemnizatia de pensionare pe baza salariului la DATA PENSIONARII:-)

      Nu! Pur si simplu bate campii!

    A avut si Boc ocazia dar era criza si n-aveau bani ! Decat pentru retrocedari !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb