Autorităţile fiscale române vor avea acces la informaţiile financiare şi fiscale ale tuturor entităţilor din cadrul unui grup pe care le raportează firmele mamă în jurisdicţiile de rezidenţă, inclusiv despre filialele sau sediile lor permanente din România, în contextul implementării planului împotriva erodării bazei impozabile şi a mutării artificiale a profiturilor în alt stat (Base Erosion and Profit Shifting - BEPS), a anunţat ieri firma de consultanţă şi audit Deloitte România, conform News.ro.
În noiembrie 2014, a izbucnit scandalul LuxLeaks, o investigaţie care a relevat informaţii despre un sistem de evaziune fiscală la scară mare a multinaţionalelor şi rolul jucat de anumite state. În decembrie 2014, Consiliul European a făcut referire la "o nevoie urgentă de intensificare a eforturilor de combatere a evaziunii fiscale şi a planificării fiscale agresive, atât la nivel mondial, cât şi la nivelul UE".
În octombrie 2015, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi-a prezentat rapoartele finale referitoare la BEPS, un plan menit să asigure creşterea transparenţei şi o plată echitabilă a taxelor şi impozitelor, în special în cazul multinaţionalelor.
România a devenit membru asociat al BEPS la începutul lunii iunie 2017. Impactul celor 15 acţiuni ale BEPS va fi resimţit de firmele din România pe două planuri principale, potrivit Deloitte.
"În primul rând, autorităţile fiscale vor pune şi mai mult accent pe analiza substanţei economice a tranzacţiilor în detrimentul formei acestora. În al doilea rând, va creşte transparenţa fiscală. Din acest motiv, autorităţile fiscale române vor avea acces la informaţiile financiare şi fiscale ale tuturor entităţilor din cadrul unui grup pe care le raportează societăţile mamă în jurisdicţiile de rezidenţă, inclusiv despre filialele/sediile lor permanente din România", se arată în comunicat.
În acest context, autorităţile fiscale române vor avea informaţii mai multe şi mai detaliate pe care le vor putea utiliza în cadrul verificărilor, consideră Dan Bădin, partener coordonator al departamentului de servicii fiscale şi juridice în cadrul Deloitte România.
"În acelaşi timp, contribuabilii români trebuie să analizeze structura de business pentru a se asigura că sunt conformi cu noile reguli. De asemenea, trebuie să urmărească mai strict modalitatea de impozitare a profiturilor companiilor, în funcţie de locul în care au loc activităţile economice. Profesioniştii în fiscalitate chestionaţi la nivel global au spus că ritmul alert de implementare a prevederilor BEPS i-a luat prin surprindere în ultimul an. Este de aşteptat ca tendinţa globală să se răsfrângă asupra României", a spus Dan Bădin.
Reprezentanţii grupurilor multinaţionale consideră, în majoritate, că modelul de taxare la nivel global se află într-un proces de reaşezare pe alte principii, iar abordarea autorităţilor fiscale în cadrul controalelor devine mai strictă, arată rezultatele unui studiu realizat de Deloitte, la nivel global, care a fost publicat în august 2017.