DEMERSUL PSD, BLOCAT DE GUVERN Moţiunea de cenzură, contestată la Curtea Constituţională

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 21 august 2020

Moţiunea de cenzură, contestată la Curtea Constituţională

Demersul PSD pentru demiterea guvernului Orban a demarat ieri cu citirea moţiunii de cenzură în plenul Parlamentului, reunit în sesiune extraordinară comună. Momentul a fost marcat de acuzaţii la adresa Executivului, a premierului Ludovic Orban, dar şi la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, precum şi de declaraţiile ulterioare ale şefului Guvernului care s-a arătat iritat de criticile din textul moţiunii şi care a anunţat că va ataca întregul demers social-democrat la Curtea Constituţională.

Cei 205 parlamentari semnatari susţin în moţiunea de cenzură "Guvernul PNL - de la pandemie la pande-mită generalizată" că reprezentanţii Guvernului au încălcat toate regulile impuse cetăţenilor în urma pandemiei cu noul coronavirus. Un capitol al moţiunii de cenzură se referă la "chermezele PNL în vreme de pandemie", semnatarii afirmând că "reprezentanţii Guvernului şi-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia". Documentul are, totodată, un capitol privind "restricţiile contradictorii impuse cetăţenilor români". Potrivit social-democraţilor, "o altă cauză majoră a pierderii controlului asupra pandemiei de către Guvernul Orban 2 a fost seria nesfârşită de decizii şi măsuri contradictorii". PSD se referă şi la "devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei", aducând în atenţie raportul recent al Curţii de Conturi privind cheltuielile publice în timpul stării de urgenţă. Nu în ultimul rând, social-democraţii susţin că "nivelul de trai al populaţiei s-a prăbuşit", iar "oamenii au pierdut tot ce câştigaseră în guvernarea PSD". Conform semnatarilor moţiunii, "Guvernarea PNL a readus austeritatea, sărăcia şi cercul vicios al salariilor mici".

La final, senatorul social-democrat Lucian Romaşcanu, care a citit documentul în plenul Parlamentului, a spus: "Un guvern care nu mai e credibil nu mai poate călăuzi naţiunea pentru a traversa o criză acută cum este cea provocată de pandemia de coronavirus. Moţiunea de faţă prezintă motivele reale pentru care Guvernul Orban a pierdut controlul pandemiei şi al economiei. Moţiunea de faţă arată clar că puterea de cumpărare a românilor a scăzut şi că ne îndreptăm către sărăcie şi austeritate. Acestea sunt motivele principale pentru care acest guvern trebuie să plece".

Imediat după citirea textului moţiunii în Parlament, premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul va ataca la Curtea Constituţională depunerea moţiunii de cenzură în vacanţa parlamentară.

"Am luat decizia să declanşăm conflictul de natură constituţională între Guvern şi Parlament. Până acum toate moţiunile au fost depuse în sesiunile parlamentare, nu în vacanţă. O asemenea lipsă de respect faţă de prevederile constituţionale, o asemenea tratare în băşcălie a moţiunii de cenzură nu am mai întâlnit la niciun partid în ultimii 30 de ani", a spus şeful Guvernului. Ludovic Orban, la Parlament.

El a arătat că moţiunile de cenzură nu pot fi depuse decât în sesiunile ordinare. "În sesiunile extraordinare s-ar putea depune 18 moţiuni de cenzură, ce ţară ar mai fi aia?", a adăugat premierul.

Ludovic Orban a precizat: "Le spun clar celor de la PSD: nu vă jucaţi cu focul, nu forţaţi procedura. Până nu se pronunţă Curtea, demersul este neconstituţional. A nu ţine cont de acest conflict şi a te duce înainte fără niciun fel de noimă ar fi o nesocotire a Constituţiei. E o decizie pe care am luat-o în cursul zilei de azi".

Referitor la neconstituţionalitatea demersului iniţiat de social-democraţi s-a pronunţat şi vicepreşedintele Pro România, senatorul Adrian Ţuţuianu.

"Eu cred că această moţiune trebuia introdusă din luna mai, când am cerut noi cei din Pro România ca toţi parlamentarii să revină la lucru în procedură normală. Din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru, ca rezultat al unui blat între PNL şi PSD, respectiv preşedintele Klaus Iohannis. După părerea mea, moţiunea de cenzură nu poate fi promovată decât într-o sesiune ordinară a Parlamentului. Ca urmare, eu cred că sunt probleme de constituţionalitate", a explicat Adrian Ţuţuianu, într-un interviu acordat postului de radio RFI.

Senatorul a precizat, totuşi, că Pro România va vota moţiunea de cenzură.

Ludovic Orban: "Moţiunea - o colecţie de minciuni şi de date falsificate"

Referitor la textul moţiunii de cenzură prezentată de social-democraţi, premierul Ludovic Orban a spus: "Eu asemenea colecţie de minciuni şi de date falsificate n-am văzut niciodată în istoria moţiunilor de cenzură din ultimii 30 de ani. Sunt nişte minciuni gogonate. Vă dau un exemplu. Au vorbit despre şomajul ridicat. (...) Noi avem în România mai mult cu 7400 de angajaţi decât la începutul pandemiei. Au mai zis o minciună gogonată privind salariul mediu net. Niciodată nu faci comparaţie raportându-te la luna decembrie, că în decembrie se iau sporuri, prime de Craciun etc., normal că salariul e mai mare. În România salariul mediu net este de 3200 de lei, iar când era PSD la Guvern, într-o conjunctură economică favorabilă, era de 3124 de lei. Adică noi am crescut cu 5% salariul mediu net. Apoi, cum să treci într-o moţiune de cenzură că au fost doar opt zile fără carantinare? 20 de zile nu am avut posibilitatea de a impune nicio măsură din cauza deciziei Curţii Constituţionale, unde sunt judecători puşi de PSD în frunte cu Valer Dorneanu. Noi nu am avut cum să le carantinăm pe cele 5000 de persoane care s-au infectat în acea perioadă".

Şeful Guvernului a mai spus că a utilizat toate pârghiile pe care le-a avut la dispoziţie atât pentru combaterea pandemiei, cât şi pentru relansarea economică.

"Nu le e ruşine baronilor PSD să scrie asemenea minciuni într-o moţiune de cenzură? Este o minciună gogonată de la cap la coadă. O moţiune de cenzură în situaţia în care se află România este o iresponsabilitate. Când ne luptăm cu pandemia, cu criza economică, când trebuie să pregătim începerea anului şcolar, când trebuie să negociem cu Uniunea Europeană planul de rezilienţă şi redresare economică şi să stabilim direcţiile de finanţare pentru perioada 2021-2027, cum să laşi România fără Guvern?", a spus premierul Ludovic Orban.

Amintim că şi preşedintele Klaus Iohannis a criticat demersul PSD de a depune moţiunea de cenzură spunând că este "neavenit, cinic şi iresponsabil". Klaus Iohannis a precizat: "Dacă ţara este cuprinsă de o epidemie şi suntem în criză economică, nu vii din opoziţie să depui moţiune de cenzură. Asta arată doar că acest partid care a depus moţiune, PSD, nu e doar cinic, asta am mai stabilit-o când au tras de timp cu aprobarea legii carantinei, este şi iresponsabil. Nu poţi să vii în plină pandemie şi criză economică să dai jos guvernul numai aşa, să mai arăţi propriilor alegători că mai eşti încă acolo. Nu are soluţii pentru România, PSD nu are soluţii pentru români, PSD caută probabil soluţii pentru baronii care se simt deconectaţi de resursele publice şi probabil suferă".

Conform declaraţiilor liderilor social-democraţi, Comitetul Executiv Naţional al PSD se va întruni astăzi pentru a stabili calendarul dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb