DEMIS DE LA WSE CU SCANDAL, Sobolewski, fostul CEO al Bursei din Varşovia, curtat de BVB

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 mai 2013

Sobolewski, fostul CEO al Bursei din Varşovia, curtat de BVB

Preşedintele BVB Lucian Anghel şi Narcisa Oprea, membru CA, au mers personal în Polonia să negocieze postul de director general

Bursa de Valori Bucureşti îl curtează pe Ludwik Sobolewski, fostul CEO al Bursei din Varşovia, pentru postul de director general, în locul rămas vacant după demiterea lui Victor Cionga.

Potrivit unor surse din piaţă, preşedintele BVB, Lucian Anghel şi Narcisa Oprea (membru CA) au făcut recent o vizită în Polonia ca să discute direct cu Sobolewski, care a părăsit Warsaw Stock Exchange după un scandal legat de un conflict de interese.

Deşi Radu Furnică, cel care l-a recrutat pe Victor Cionga, demis după evaluarea la şase luni, s-a reapucat de căutări, cei din Consiliul Bursei fac treabă şi pe cont propriu, în speranţa că vor evita greşelile anterioare şi vor găsi o persoană care să aducă un plus de imagine Bursei. În piaţă se zvoneşte chiar că s-a cerut şi sprijinul BNR pentru aducerea lui Sobolewski.

Lucian Anghel s-a implicat direct în procesul de recrutare, deşi, potrivit unor surse, după eşecul "experienţei" cu Victor Cionga, ar fi refuzat să mai facă acest lucru.

Warsaw Stock Exchange beneficiază de un capital masiv de imagine, în regiune, după o dezvoltare la care a pus umărul şi Guvernul polonez, care a derulat un program de privatizare prin piaţa de capital.

Deşi Sobolewski a condus WSE în anii în care aceasta s-a impus în topul burselor după numărul de IPO-uri, unele voci susţin că cei de la BVB trebuie să aibă în vedere că succesul WSE se datorează în mare parte autorităţilor poloneze, pentru care dezvoltarea pieţei de capital a fost politică de stat. Situaţie total diferită de ce se întâmplă la noi, pe "plaiurile dâmboviţene". Astfel, unii dintre cei care îl cunosc personal pe Sobolewski se aşteaptă ca acesta "să fugă în lacrimi de disperare" după ce va vedea ce este de fapt la noi.

Acţionarii WSE l-au concediat, la începutul anului, pe Ludwik Sobolewski din funcţia de CEO după ce fusese suspendat pentru conflict de interese, la finalul lunii decembrie.

Potrivit publicaţiilor poloneze, Ludwik Sobolewski ar fi implicat WSE într-o strângere de fonduri pentru finanţarea unui film în care urma să apară iubita sa, Anna Szarek.

Se pare că, în urma unui audit intern la bursă, lui Sobolewski i-a fost cerută demisia, însă acesta ar fi refuzat.

Ministerul Trezoreriei din Polonia a cerut Oficiului Anticorupţie o investigaţie pentru abuz de poziţie asupra lui Ludwik Sobolewski.

Actualmente, Ludwik Sobolewski face parte din Consiliul de Supreveghere a producătorului de energie ZE PAK.

Acest episod nu ar trebuie ignorat de oficialii BVB, mai ales dacă ar fi să fie consecvenţi. Înainte de selectarea lui Victor Cionga, se pare că pe lista de propuneri pentru funcţia de director general al Bursei s-a aflat şi Robert Rekkers, fostul CEO al Băncii Transilvania. Surse din piaţă susţin că motivul respingerii acestuia ar fi fost scandalul sexual în care Rekkers a fost implicat, în urma unor declaraţii ale iubitei bancherului, relatate de presa tabloidă, care însă ulterior au fost retrase.

Cum a procedat Polonia?

Noul preşedinte al boardului executiv al WSE este Adam Maciejewski, care era membru al Consiliului din 2006 şi angajat al bursei poloneze din 1994.

Pawel Tamborski, subsecretar de stat în Ministerul Trezoreriei din Polonia, a relatat într-un interviu acordat ziarului BURSA, care a fost rolul autorităţilor poloneze în dezvoltarea pieţei de capital.

Domnia sa ne-a declarat, la finalul lunii trecute: "Unul dintre principalele scopuri ale procesului de privatizare polonez, realizat cu succes de Guvernul lui Donald Tusk din 2008, este să se concentreze pe dezvoltarea Varşoviei drept lider pe piaţa de capital din regiunea Europei Centrale şi de Est.

Pentru a susţine acest lucru, strategia noastră a fost să derulăm privatizările mari prin oferte publice pe Warsaw Stock Exchange.

Numai în 2010, am executat unele dintre cele mai mari IPO-uri din Europa de astfel de companii "blue-chip", precum PZU (cel mai mare emitent polonez), Warsaw Stock Exchange şi Tauron PE (furnizor de energie). La acestea, pot adăuga numeroase alte oferte secundare. În 2010, bugetul de stat al Poloniei a câştigat 22,04 miliarde de zloţi ca venituri din privatizare, în 2011 - 13,05 miliarde zloţi şi în 2012 - 9,1 miliarde zloţi. (1 zlot=0,24 euro)

Acest lucru nu ar fi fost posibil fără susţinerea puternică a Guvernului polonez pentru dezvoltarea pieţei de capital.

Sistemul de pensii polonez a fost, de asemenea, un instrument de dezvoltare a pieţei de capital, fiind un participant activ şi semnificativ în tranzacţiile de privatizare.

În plus, am reuşit să atragem o bază de investitori largă, care creşte free-float-ul companiilor poloneze lis-tate la WSE".

Bursa din Varşovia a fost privatizată în 2010, însă Ministerul Trezoreriei deţine majoritatea drepturilor de vot.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ar fi extraodinar sa vina sobolevski.

    Cine sa inteleaga? Idiotul de anghel? Incompetenta de ardeleanu? 

    1. Nu ma mira nimic. BVB este pubela Europei. Toate scursurile burselor europene devin fruntasi la BVB. Bravos natiune! Halal conducere ! Dualista?!!!

      s-a ajuns aici din cauza mentalitatii guvernantilor care nu au vrut sa listeze companiile de stat, deoarece transparenta nu le prea place si nici performanta

      deasemenea, mentalitatea romanilor care nu investesc in actiuni 

      un alt factor care a oprit dezvoltarea BVB a fost conjunctura, deoarece cand era pe val si erau rulaje foarte mari in 2007 a venit criza si a blocat orice sansa 

      deasemenea, multi din brokerii care au primit bursa gratis, au preferat sa-si vanda actiunile pentru un profit imediat, in loc sa puna umarul la dezvoltarea ei 

      un alt factor negativ este actionariatul dispersat care nu poate sa ia decizii coerente si sa aduca oameni capabili la conducere, vedeti ca nu se poate strange o AGAE de ani de zile

      mai sunt si altele, dar nu e totul pierdut 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb