În 2022, PENNY România şi-a asumat un obiectiv ambiţios sub umbrela TripluRO (3RO): 60% din sortimentul aflat la vânzare în magazinele PENNY să aibă ingredientul principal provenit din România, respectiv să fie cultivat, crescut, extras sau fabricat în ţară şi să fie procesat şi ambalat în România, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Compania a înregistrat progrese importante în această direcţie, iar astăzi:
87% dintre furnizorii PENNY sunt companii româneşti, înregistrate în România
68% din cifra de afaceri a companiei provine din produse fabricate în România
Sortimentul 3RO reprezintă în acest moment 53% din cifra de afaceri
Iniţiativa de a creşte numărul de produse 3RO la raft continuă cu un apel către întreaga industrie de retail, concretizat în rezultatele studiului privind Evaluarea impactului economic şi social al sectorului retail în România, realizat de PENNY împreună cu Academia de Studii Economice.
Concluziile cheie ale studiului şi direcţii strategice pentru dezvoltarea retailului:
Contribuţie semnificativă la PIB: sectorul retail joacă un rol activ în economia României, atât prin activitatea directă, cât şi prin stimularea lanţurilor de aprovizionare şi a industriei alimentare locale.
TripluRO (3RO) este un motor de dezvoltare economică locală: în 2025, produsele de tip 3RO reprezintă deja 53% din cifra de afaceri a PENNY
Diferenţele dintre importuri şi exporturi de produse agroalimentare, care determină o balanţă de comerţ exterior deficitară: principalele importuri vizează alimentele procesate şi produsele vegetale (ex: legume, fructe şi alte produse alimentare procesate); în timp ce exporturile sunt mai reduse, constituite preponderent din materii prime, indicând nevoia de politici comerciale echilibrate;
Impactul lanţurilor scurte şi producţiei locale: studiile anterioare realizate de PENNY România şi ASE au evidenţiat oportunităţi concrete pentru dezvoltarea afacerilor româneşti, în industrii precum agricultura, ambalarea şi procesarea alimentelor.
Realizarea obiectivului 3RO presupune o colaborare strânsă, pe termen lung, între mediul de afaceri şi autorităţi, cu scopul comun de a dezvolta producţia locală în vederea echilibrării balanţei comerciale şi a susţinerii economiei locale. Sectorul retail joacă un rol important, fiind unul dintre cele mai active sectoare, esenţial pentru economia României. Întregul sector contribuie direct la PIB şi la crearea de locuri de muncă, dar şi indirect, prin stimularea altor industrii şi a cererii generale.
"Suntem bucuroşi să contribuim, din perspectivă academică, la o analiză riguroasă a unui sector esenţial pentru economia României: retailul. Acest domeniu are un rol central în stimularea creşterii economice, susţinerea ocupării forţei de muncă şi încurajarea producţiei locale. Studiul realizat în parteneriat cu PENNY oferă date relevante pentru mediul economico-social şi reprezintă un exemplu concret de colaborare eficientă între mediul academic şi cel de afaceri.", a declarat Prof. Univ. Dr. Nicolae Istodor, Rectorul ASE Bucureşti, Coordonator Studiu Retail.
"De 20 de ani, ne concentrăm pe nevoile românilor, cărora le răspundem printr-o strategie eficientă de dezvoltare. Prioritatea noastră este ca românii să găsească în magazinele PENNY produsele dorite, fabricate în România şi disponibile la preţuri accesibile. De aici a pornit iniţiativa 3RO, pe care am dezvoltat-o de la an la an prin noi cercetări şi colaborare strânsă cu producători români, astfel încât astăzi sortimentul 3RO reprezintă 53% din cifra de afaceri. Iniţiativa 3RO este răspunsul nostru pentru susţinerea producţiei locale şi a economiei naţionale. Iar acest nou studiu, realizat împreună cu ASE, demonstrează impactul major al sectorului retail în România şi oferă o bază solidă pentru politici economice sustenabile.", a spus Daniel Gross, CEO PENNY România