MKOR: 1 din 5 români indecişi, scoruri strânse între principalii candidaţi

M.P.
Politică / 29 aprilie

MKOR: 1 din 5 români indecişi, scoruri strânse între principalii candidaţi

Agenţia independentă MKOR a lansat succesul studiului "Consumer Sentiment 2025", realizat în perioada 24 - 27 aprilie 2025, pe o eşanţie reprezentativă de 1750 de răspuns cu vârste între 18 şi 65 de ani, cu o marjă de încredere de 55%, potrivit unui comunicat transmis redacţiei.

Cercetarea oferă o imagine clară a unui final electoral extrem de tensiune: scoruri strânse între principalii candidaţi, o creştere importantă a indecişilor şi o participare electorală în scădere, cu doar câteva zile înainte de primul tur de scrutin.

George Simion rămâne lider în turul 1, dar indecizia atinge cote alarmant

În intenţia de vot pentru primul tur, George Simion (AUR) păstrează locul de favorit, fiind ales de 21,5% dintre respondenţi în opţiunea brută. După redistribuirea voturilor valide, scorul său urcă la 33,1%, o uşoară creştere faţă de cercetare MKOR realizată la final de martie, când candidatul înregistra 31,2%.

Totuşi, această creştere sunt într-un context electoral mult mai volatil. Procentul alegătorilor indecişi sau care declara că nu ar vota a crescut cu 5 procente: de la 27,4% în martie la 33,1% în aprilie. Ponderea celor care nu stiu cu cine ar vota a urcat de la 16,2% la 21,9%, ceea ce arata o incertitudine sporita, chiar in pragul alegerilor.

Simion este urmat acum de Crin Antonescu (13,7% brut, 21% redistribuit) şi de Nicuşor Dan (12,6% brut, 19,4% redistribuit), inversându-se ordinea faţă de martie, când Nicuşor Dan se află pe locul al doilea. Victor Ponta pierde teren, coborând la 9,6% brut (14,8% redistribuit), în scădere faţă de 17,1% (redistribuit) la cercetarea anterioară. Elena Lasconi urcă uşor, de la 3,8% la 4,7% în brut (5,3% → 7,3% redistribuit).

Această dinamică confirmă faptul că, deşi George Simion rămâne lider în preferinţele electoratului activ, volatilitatea crescută a votului şi fragmentarea opţiunilor care fac ca rezultatul primului să fie mai deschis decât părea acum o lună, potrivit comunicatului.

Contextul este amplificat de prăbuşirea voturilor ferme: absenteismul declarat şi voturile nule cresc, iar nehotărârea alegătorilor poate schimba decisiv configuraţia finală chiar în zilele rămase până la scrutin.

Turul 2: Bătălii la limită şi un electorat tot mai confuz

Dacă în martie duelurile de tur 2 indică un electorat polarizat, dar cu alegeri relativ clare, în aprilie peisajul devine mult mai incert. Odată cu adăugarea opţiunilor "Nu ştiu / Indecis" în răspunsurile posibile, fragmentarea şi atitudinea ezitantă a electoratului este puternic la suprafaţă.

În martie, între 35% şi 45% dintre respondenţi declarau că ar vota nul, nu ar merge la vot sau erau indecişi. În aprilie, această proporţie creşte la 41%-55%, în funcţie de scenariu testat, semn al unei confuzii electorale accentuate pe ultima sută de metri.

În cele mai importante dueluri:

În martie, Nicuşor Dan îl învingea pe George Simion cu 35% la 31% (34% indecişi). În aprilie, scorul se strânge dramatic: 29% pentru Nicuşor Dan, 28% pentru George Simion, în timp ce 43% dintre alegători sunt indecişi, ar vota nul sau nu ar merge la vot.

În duelul Simion vs. Cri Antonescu , Crin păstrează avansul (31% vs. 28%), dar creşte ponderea celor care nu primesc clar o opţiune (41% faţă de 36% în martie).

În scenariul Simion vs. Victor Ponta , în martie aveam egalitate (30%-30%). În aprilie, Simion conduce uşor (28% vs. 25%), însă 47% dintre respondenţi sunt fie indecişi, fie nu intenţionează să voteze (faţă de 40% în martie).

Duelurile fără Simion (ex: Nicuşor Dan vs. Crin Antonescu sau Nicuşor Dan vs. Victor Ponta) confirmă similar trend: scoruri foarte strânse şi o creştere masivă a indeciziei, se precizează în comunicat.

Un element esenţial chiar şi în cele mai echilibrate confruntări este că niciun candidat nu depăşeşte pragul de 35% din voturile exprimate în mod ferm . Practic, în turul 2, câştigătorul va fi decis de capacitatea de a mobiliza alegătorii indecişi şi de a transforma intenţia de vot în prezenţă efectivă la urne.

Faţă de martie, date din aprilie indică un climat electoral mai volatil, mai tensionat şi mai puţin predictibil. Cu doar câteva zile înainte de alegeri, miza mobilizării devine mai importantă ca niciodată.

Participare în scădere: absenteismul şi votul nul devin actori decisivi

Unul dintre cele mai îngrijorătoare semnale date de cercetare din aprilie este scăderea intenţiei declarate de participare la vot, comparativ cu datele din martie.

În martie, 87% dintre susţinătorii lui George Simion şi 94% dintre cei ai lui Nicuşor Dan afirmau că ar merge sigur la vot (scoruri de 8-10 pe o scală de la 0 la 10). În aprilie, aceste procente sunt în scădere:

Doar 76% dintre alegătorii lui George Simion mai declară acum că ar merge sigur la vot (o scădere de 11 puncte procentuale),

În cazul lui Nicuşor Dan, participarea sigură rămâne ridicată (92%), dar şi aici se înregistrează o uşoară scădere,

Şi Crin Antonescu pierde teren la capitolul mobilizare: 82% dintre susţinătorii săi spun că ar veni sigur la vot, faţă de 86% în martie.

This erodare a entuziasmului electoral este însoţită de o creştere a ponderii celor care au declarat că "posibil" vor vota sau care sunt indecişi dacă vor participa.

În paralel, în scenariile de tur 2, procentul celor care se îngrijesc în alte variante precum "vot nul/alb", "nu votez" sau "nu ştiu/indecis" creşte mult, de la 35%-45% în martie la 41%-55% în aprilie.

Aceste date indică un risc major ca absenteismul şi voturile anulate să influenţeze decisiv rezultatul alegerilor. Într-o competiţie atât de strânsă, mobilizarea propriului electorat şi capacitatea de a convinge indecişii să participe la vot ar putea face diferenţa între victorie şi înfrângere, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3711
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2912
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8568
Gram de aur (XAU)Gram de aur465.3708

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb