Noul guvern care se va forma, în urma depunerii mandatului echipei lui Emil Boc, poate să aibă un rol stabilizator sau dimpotrivă, unul destabilizator, din punctul de vedere al percepţiei investitorilor asupra ţării noastre, este de părere Cristian Ionescu, country manager Coface.
Domnia sa ne-a declarat: "Dacă situaţia va degenera într-o luptă surdă, fără un rezultat concret, ţara noastră va fi percepută în mod negativ; în schimb, dacă se va găsi o strategie comună din partea întregului spectru politic, este posibil ca decizia de astăzi (n.r. ieri) să nu aibă niciun efect asupra percepţiei asupra ţării noastre". Cris-tian Ionescu susţine că pieţele ar putea reacţiona puternic doar în cazul unor măsuri similare guvernului maghiar.
• Juraj Kotian, "Erste": Pentru pieţe este importantă continuitatea
Un guvern tehnocrat poate avea, teoretic, un suport mai larg în parlament şi poate reduce tensiunile politice, este de părere Juraj Kotian, Co-Director Cercetare Macro/Fixed Income pentru ECE în cadrul Erste Group. În opinia sa, pentru pieţe, continuitatea este foarte importantă.
"Politica locală este puternic influenţată de preşedinte, care este dedicat cooperării cu FMI şi Comisia Europeană, ceea ce alături de continuarea consolidării fiscale sunt cei mai importanţi factori pentru pieţe", a declarat, ieri, Juraj Kotian, în cadrul unei conferinţe online. Analistul a mai adăugat că, în trecut, au mai existat câteva modificări în Guvern, însă nu a lipsit continuitatea: "Dacă nu există presiune asupra monedei, nu vedem motive pentru creşterea randamentelor (n.r. obligaţiunilor României)".