Potrivit studiului arhitectului britanic Dennis G. Rodwell, expert UNESCO şi membru ICOMOS, consultant al Diviziei Patrimoniu Cultural şi al Centrului Mondial al Patrimoniului, propunerea venită din partea unor organizaţii neguvernamentale de a include Roşia Montană în patrimoniul UNESCO contravine procedurilor instituţiei şi este nefondată, informează un comunicat de presă transmis redacţiei.
În raportul intitulat "Reflecţii privind relevanţa şi adecvarea declarării Roşia Montană ca Obiectiv de Patrimoniu Mondial al UNESCO", Dennis Rodwell arată că propunerea de a include Roşia Montană pe lista tentativă a UNESCO are "deficienţe majore" şi ar trebui abandonată imediat. "Sugestia de a include Roşia Montană pe lista tentativă UNESCO, afirmă expertul britanic, pune la îndoială integritatea procesului de selecţie şi are potenţialul de a discredita România în obligaţiile sale, ca semnatar al Convenţiei Mondiale UNESCO pentru Patrimoniu, din 1972, precum şi de a-i slăbi poziţia în cazurile cu adevărat justificate".
Referitor la situaţia altor zone miniere din lume, arhitectul britanic Dennis Rodwell subliniază în raportul său faptul că, în general, siturile miniere au devenit monumente UNESCO numai după ce toate operaţiunile miniere comerciale au fost definitiv încheiate, "cu singura excepţie a minei de sare Wieliczka (Polonia), care, din diverse motive artistice şi turistice, este un caz special". Mai mult decât atât, "nu există niciun precedent în care un sit minier să fi fost propus pentru nominalizare ca monument UNESCO în scopul împiedicării operaţiunilor miniere comerciale", arată Dennis Rodwell în raportul său, referindu-se la situri miniere care sunt deja înscrise pe lista patrimoniului UNESCO.
1. comunitatea isi spune cuvantul
(mesaj trimis de george în data de 29.11.2010, 18:07)
Chiar nu stiam acest lucru. Stiam ca e importanta si parerea comunitatii, dar nu stiam ca este decisiva. Poate dupa ce proiectul se va finaliza Rosia Montana va putea intra si in patrimoniul UNESCO.
2. Foarte bine!
(mesaj trimis de silviu în data de 29.11.2010, 18:17)
Acum sper ca s-au lamurit si ONG-urile. Oamenii sunt cei mai importanti, iar comunitatea a decis sa inceapa lucrarile. Asa ca parerea lor trebuie respectata!
3. un expert demoleaza planurile ong-urilor
(mesaj trimis de Bogdan în data de 29.11.2010, 22:08)
iata ca un expert britanic demoleaza planurile coalitiei ong-urilor romane, insa poate ca nu e prea tarziu ca acestea sa realizeze ca mai sunt sanse reale pentru reabilitarea zonei. timpul nu trebuie irosit
4. mhhhhh
(mesaj trimis de kloro în data de 01.12.2010, 08:42)
proiectul rm are un impact destul de mare in multe domenii si toate sunt stopate de ecologie, si ne mai intrebam cum de se ajunge la criza economica si cum cad marile companii de pe picioare, sunt mai importante padurile decat viata oamenilor
5. Bursa aurului
(mesaj trimis de xx file în data de 01.12.2010, 11:34)
Expertul in cauza este englez, bursa aurului este la Londra, valutele cad ca mustele pe altarul lipsei bazei de emisiune (aurul), aceste lucruri se intampla datorita fondurilor de hedging care manipuleaza CDS-urile datoriilor suverane, Soros este unul dintre artizanii caderii euro si , culmea, sediul firmelor sale este la Londra. Omenirea are nevoie acum de mai mult aur ca oricand pentru a garanta datoriile suverane. Pai si atunci ce va steptati de la un expert englez ! sa lase romanilor acel aur valoros ? Nu, el trebuie sa plece din tara pentru a servi... cui trebuie, iar voi romani, neam de lenesi (citat), la munca, pe plantatiile altora . Dixit !