Deplasare în jos a curbei randamentelor, în ultima săptămână

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 iunie 2020

Deplasare în jos a curbei randamentelor, în ultima săptămână

Curba randamentelor din România a reacţionat la climatul din pieţele financiare internaţionale şi la factorii interni săptămâna trecută, notându-se o deplasare în jos, în medie cu trei puncte de bază, arată Andrei Rădulescu, economistul-şef al Băncii Transilvania. Analistul mai punctează că declinul ratelor de dobândă a fost mai pronunţat pe scadenţele medii-lungi, evoluţie convergentă cu cele din SUA şi Germania.

Rădulescu notează: "Pe piaţa titlurilor de stat, rata de dobândă la 10 ani (barometrul pentru costul de finanţare în economie - n.r.) s-a redus cu 1% la 3,865% în cursul săptămânii - scădere cu 12,4% de la începutul anului. Spread-ul de dobândă s-a diminuat cu 3% la 1,15 puncte procentuale".

În săptămana de dinainte, rata de dobândă la 10 ani a crescut uşor, evoluţie în convergenţă cu cele din Statele Unite şi Germania, după ce a continuat în primele două săptămâni din iunie declinul mai pronunţat început în finalul lui martie, coborând în data de 10 iunie la 3,710% pe fondul deciziei Băncii Naţionale (BNR) de tăiere a dobânzii de referinţă de la 2,00% la 1,75%. Banca centrală a semnat totodată atunci continuarea operaţiunilor repo şi cumpărările de titluri de stat în lei de pe piaţa secundară, precum şi menţinerea rezervelor internaţionale la un nivel optim. Creşterea usoară a ratei de dobândă pe 10 ani de acum două săptămâni a coincis cu amplificarea temerilor din pieţele financiare legate de izbucnirea celui de-al doilea val pandemic.

La data de 15 iunie, achiziţiile băncii centrale de titluri de stat în lei din piaţa secundară au ajuns la un stoc de 3,8 miliarde de lei după ce în finalul lui mai se ridicau la 3,5 miliarde de lei.

"În România, creditul neguvernamental a scăzut pentru a doua lună la rând în mai, dinamica anuală decelerând la 4,5% (minimul din iunie 2017), pe fondul intensificării percepţiei de risc după incidenţa pandemiei. Totodată, depozitele neguvernamentale au crescut la un nivel record în mai, ca urmare a majorării ratei de economisire, în contextul unei atitudini mai prudente a agenţilor economici după incidenţa pandemiei. Pe de altă parte, rata creditelor restante a scăzut de la 2,57% în aprilie la 2,49% în mai. Nu în ultimul rând, climatul din piaţa forţei de muncă s-a deteriorat în T1 (rata de ocupare în scădere la 70,6%, rata şomajului în creştere la 4,3%), iar deficitul bugetar s-a intensificat la 3,59% din PIB la cinci luni, în contextul consecinţelor şocului indus de pandemie", mai sintetizează Rădulescu, care notează că calendarul macroeconomic al acestei săptămâni include tendinţele în economie, autorizaţiile de construire, rezervele internaţionale, turismul, preţurile în industrie şi rata şomajului.

Săptămâna trecută, Ministerul de Finanţe s-a împrumutat cu 1,1 miliarde de lei prin titluri scadente în ianuarie 2028 şi cu 1 miliard de lei prin obligaţiuni scadente în aprilie 2024, la costuri medii anuale de 3,87%, respectiv 3,51%.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Daca ANAF n-ar fi o mascarada de institutie, statul roman ar putea avea oportunitatea sa-si adune taxele la timp, cel putin de la cetateni si situatia ar sta un pic altfel.

    Din pacate, toti impostorii care s-au perindat pe la Ministerul de Finante, incepand cu Orlando, mai mult au simulat reforma decat au facut ceva concret. Efectele? ANAF a fost si a ramas o institutie praf.. Chiar daca in ultimele luni s-a mai dres un pic busuiocul.. ANAF tot o institutie troglodita in timp a ramas, unde, daca platesti ceva, mai rau te complici decat rezolvi.  

    Deci, nu ma mira ca bugetul Romaniei se prabuseste zi de zi din motivele expuse mai sus.

    Ziarul Bursa, in loc sa traga un important semnal de alarma ca ANAF este cea mai praf institutie din Romania, organizeaza conferinte de vorbe goale, cu iz globalist, in care toata lumea vorbeste frumos despre dorinte si intentii. Iar cand vrei sa platesti o taxa online, iti prinzi urechile in SPV de n-ai aer.  

    1. Stai ca nu am inteles ce ai vrut sa spui....cum adica "ar putea avea oportunitatea sa-si adune taxele la timp, cel putin de la cetateni"...adica iarasi prostimea sa plateasca taxele sa poata subventiona corporatiile care, of course, fac "optimizare fiscala" si nu platesc nici o taxa la stat

      Dar de unde stiti dumneavoastra asa multe? Ati scris asa multe cuvinte dar fara nimic concret.

      V-as putea da atentie daca ati veni cu afirmatii concrete, nu propagandiste.  

      La fel si eu "V-as putea da atentie " daca as vedea ca sunteti de buna intentie, va intereseaza subiectul si nu doar o vuvuzea a sistemului securist, care incearca sa abata atentia de la subiect. PS: pana in 2017 cind a venit PSD la guvernare tot sistemul bancar nu platea nimic la stat pentru ca...nu facea profit...apropo de "afirmatii concrete"...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb