Depozitarul Central ar putea reduce comisionul la decontarea acţiunilor de peste cinci ori

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 9 martie 2010

Conducerea Depozitarului Central propune acţionarilor reducerea de peste cinci ori a comisionului pentru decontarea tranzacţiilor cu acţiuni, de la 0,095% la 0,017%, introducerea unor tarife fixe minime şi majorarea taxelor pentru înregistrarea cesiunii titlurilor la societăţi nelistate, potrivit Mediafax.

Reducerea comisionului vizează şi decontarea tranzacţiilor cu drepturi de alocare şi unităţi de fond. Tot-odată, conducerea Depozitarului Central (DC) propune acţionarilor şi scăderea de peste şase ori a tarifului încasat pentru decontarea operaţiunilor cu obligaţiuni, de la 0,025% la 0,004%.

Acţionarii Depozitarului vor vota propunerile prin corespondenţă în cadrul AGA programată pentru joi, se arată în convocator.

Conducerea DC a înscris pe ordinea de zi şi introducerea unor comisioane fixe suplimentare la operarea tranzacţiilor cu acţiunile unor societăţi nelistate, în special pentru Fondul Proprietatea (FP). Astfel, Depozitarul va încasa un tarif minim plus o cotă parte din valoarea care depăşeşte cuantumul unor sume prestabilite.

"Nu toate operaţiunile prealabile înregistrării transferurilor de acţiuni, efectuate de către Depozitarul Central în special pentru acţiunile emise de Fondul Proprietatea (verificare documente, procesare cereri etc.) sunt finalizate printr-o operaţiune de transfer, din cauza părţilor implicate în tranzacţie, deşi sunt operaţiuni consumatoare de timp de muncă şi resurse ale societăţii", argumentează conducerea Depozitarului introducerea taxei suplimentare.

Pentru cesiunea unor titluri în valoare de maxim 100.000 de lei se va percepe un comision de 1% din valoarea nominală a acţiunilor, dar nu mai puţin de 100 de lei.

În cazul unor pachete de acţiuni în valoare cuprinsă între 100.000 de lei şi 1 milion de lei, Depozitarul va încasa 1.000 de lei plus 0,5% din suma care depăşeşte 100.000 de lei. Comisionul fix maxim pe care Depozitarul îl poate încasa este de 18.500 de lei, în cazul tranzacţiilor în valoare de peste 10 milioane lei, la această sumă aplicându-se o cotă parte de 0,05% din banii care depăşesc cei 10 milioane de lei.

Pe de altă parte, acţionarii Depozitarului vor analiza şi introducerea unui comision de 0,12% pentru operaţiunile realizate pe sisteme extrabursiere de tranzacţionare, cum este sistemul Asociaţiei Brokerilor (ROTC).

Deoarece conducerea Depozitarului estimează că în acest an va începe şi un program prin care companiile pot distribui dividende direct prin sistemul DC, comisionul programat pentru aceste operaţiuni ar putea fi majorat de la 0,5 lei la 0,6 lei. Tariful va fi plătit de societatea care distribuie dividende.

În plus, ar putea fi introdus un comision de 8 lei pentru analizarea fiecărei solicitări primite de Depozitar de la acţionarii unor companii.

Printre tarifele care ar putea fi modificate este şi cel perceput pentru menţinerea calităţii de membru în sistemul Depozitarului Central al altor depozitari centrali, internaţionali şi instituţii financiare internaţionale. Astfel, acest tarif ar urma să aibă două componente, una fixă, pentru care s-a propus menţinerea suspendării şi pentru acest an, şi una calculată procentual, respectiv 0,015% pe an, în funcţie de titlurile din portofolii, înregistrate în sistemul Depozitarului Central.

Conducerea Depozitarului a propus ca intermediarii tranzacţiilor cu titluri de stat să nu fie taxaţi nici în acest an.

Investitorii care utilizează serviciul de vizualizare online a portofoliilor ar urma să plătească un tarif de peste două ori mai mult pentru accesarea cestor informaţii, noul comision propus fiind de 75 lei/lună, faţă de 35 de lei/lună în prezent.

Depozitarul ar urma să taxeze cu sume cuprinse între 50 - 1.000 de lei şi asistenţa acordată investitorilor pentru realizarea unor operaţiuni. Tariful va fi calculat în funcţie de complexitatea operaţiunilor solicitate de investitor.

Depozitatul Central are un capital social de 21,7 milioane lei, iar Bursa de Valori Bucureşti este cel mai mare acţionar al instituţiei, controlând peste 57% din titluri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb