Depozitarul Central vrea să distribuie în 2010 dividendele pentru emitenţi

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 ianuarie 2010

Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului: " Cel mai important este că ne ducem noi spre investitori, oferindu-le un singur punct de acces, în loc să aşteptăm să se deplaseze ei în diferite locaţii ca să îşi primească banii de la fiecare emitent".

Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului: " Cel mai important este că ne ducem noi spre investitori, oferindu-le un singur punct de acces, în loc să aşteptăm să se deplaseze ei în diferite locaţii ca să îşi primească banii de la fiecare emitent".

Adriana Tănăsoiu: "Am avut discuţii cu societăţile cu mulţi acţionari"

Depozitarul Central ar putea distribui, în acest an, dividendele acordate de unii dintre cei mai mari emitenţi de la Bursa de Valori Bucureşti aferente anului 2009, definitivarea proiectului în acest sens aflându-se pe ultima sută de metri, a declarat, pentru ziarul BURSA, doamna Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului.

Noul serviciu este gândit să vină în sprijinul investitorilor, dar şi ca să atragă venituri suplimentare pentru Depozitar.

Doamna Tănăsoiu ne-a spus: "Depozitarul este, în acest moment, instituţia cea mai bine poziţionată ca să ofere acest serviciu pentru că aici se întâlnesc emitenţii cu investitorii. Consider că plata dividendelor printr-un mecanism centralizat, prin care investitorul va şti când şi cum se va face plata, va oferi mai multă încredere şi predictibilitate investitorilor, ajutându-i să îşi planifice mai bine fluxurile de numerar".

În schimbul acestui serviciu, Depozitarul Central ar urma să încaseze un comision, însă valoarea acestuia nu a fost încă stabilită, ea depinzând şi de complexitatea serviciului furnizat clienţilor. Astfel, un emitent va putea opta fie pentru utilizarea tuturor facilităţilor serviciului, fie a unei părţi a acestora, comisioanele fiind stabilite atât pentru fiecare facilitate în parte, cât şi global, pentru întregul set de facilităţi. Reprezentanţii Depozitarului au spus că ţintesc emitenţii cu număr mare de acţionari pentru că şi beneficiile pentru investitori, participanţii la piaţă şi instituţie ar fi, astfel, mai mari.

Adriana Tănăsoiu ne-a mai spus: "Comisionul perceput va fi calculat în funcţie de serviciile oferite emitentului: am putea să calculăm noi valoarea dividendului de distribuit fiecărui acţionar în locul emitentului, am putea să cumulăm dividendele de la mai mulţi emitenţi şi să efectuăm plata o singură dată către investitori, în comparaţie cu situaţia de acum când se efectuează mai multe plăţi... suntem foarte flexibili şi lăsăm emitentul să decidă pentru care dintre aceste servicii va opta".

Depozitarul va utiliza la rândul său o instituţie bancară, aceasta deţinând infrastructura teritorială necesară pentru distribuirea dividendelor. Deocamdată, Depozitarul nu a selectat banca prin intermediul căreia va face plata dividendelor.

Directorul general al Depozitarului a mai precizat: "Vrem să dezvoltăm un mecanism prin care să putem face atât plăţi prin transfer bancar investitorilor care vor oferi detalii privind contul bancar, cât şi plăţi către investitorii care nu vor oferi aceste detalii. Cel mai important este că ne ducem noi spre investitori, oferindu-le un singur punct de acces, în loc să aşteptăm să se deplaseze ei în diferite locaţii ca să îşi primească banii de la fiecare emitent".

Doamna Tănăsoiu nu exclude, însă, posibilitatea ca investitorii să plătească şi ei un comision pentru utilizarea acestui serviciu, decizia finală aparţinând emitentului care apelează la Depozitar ca să distribuie dividendele: "Emitentul va decide cine suportă costul distriburii dividendelor, el sau investitorul. Noi suntem deschişi ambelor variante deoarece contractul nostru este cu emitentul şi, atunci, noi trebuie să prestăm un serviciu în numele emitentului. Acesta trebuie să ne spună cum anume trebuie să arate acest serviciu, în sensul de a alege ce facilităţi ale serviciului doreşte să utilizeze".

Deşi mai are câteva detalii de clarificat, conducerea Depozitarului vrea să înceapă să distribuie în 2010 dividendele aferente anului 2009. Adriana Tănăsoiu este optimistă că acest serviciu nu va oferi doar mai multă predictibilitate investitorilor, dar va determina şi creşterea lichidităţii de la Bursă: "Consider că este un serviciu care ar putea să crească lichiditatea pieţei. Am avut discuţii cu intermediari care ne-au spus că unii dintre clienţii lor, în special cei străini, sunt afectaţi de faptul că dividendele sunt plătite în alt mod de fiecare emitent şi pentru că, în unele cazuri, plata dividendelor este întârziată. Investitorii reclamă că nu au o siguranţă asupra datei când vor primi aceşti bani, acesta fiind unul din argumentele care îi face să nu investească atât de mult în România. Consider că, dacă vom reuşi să atragem cât mai mulţi emitenţi care utilizează acest serviciu, atunci şi pentru investitori va fi mult mai simplu."

În prezent, nu există un mecanism uniform de distribuire a dividendelor, fiecare emitent putând opta pentru soluţia care i se pare cea mai potrivită: prin intermediul unei bănci, a poştei, la sediul emitentului, etc. Pentru un investitor care deţine acţiuni la mai mulţi emitenţi, este posibil să fie necesar să îşi colecteze dividendele prin mai multe metode.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb