• PD anunţă că va contesta legea la Curtea Constituţională
Plenul Camerei Deputaţilor a dat votul final, ieri, pentru proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea Guvernului şi a ministerelor. Reprezentanţii opoziţiei au solicitat retrimiterea raportului la Comisia de administraţie publică, motivînd că aceasta nu a reuşit să dezbată legea şi să prezinte amendamentele. Speriaţi că retrimiterea în comisii a legii ar întîrzia aplicarea ei şi ar bloca intenţiile Guvernului, deputaţii puterii au respins prin vot propunerea opoziţiei.
PNL a solicitat ca Şeful Cancelariei primului-ministru, Alin Teodorescu să nu aibă calitatea de ordonator principal de credite, ci pe cea de ordonator secundar. Argumentul liberalilor demonstra faptul că, în aparatul de lucru al Guvernului, vor exis-ta două funcţii care vor avea calitatea de ordonator principal de credite, Şeful Cancelariei şi Secretarul General al Guvernului, fapt care ar putea duce la confuzii în activitatea financiară a celor două instituţii. Deputaţii au respins amendamentul liberal, aceeaşi soartă avînd-o şi amendamentul care solicita specificarea explicită a numărului de demnitari din cadrul Cancelariei primului-minis-tru.
Principalele noutăţi aduse de proiectul de lege constau în crearea Cancelariei primului-ministru şi apariţia funcţiei de ministru de stat, care va coordona activitatea mai multor ministere sau autorităţi. Apariţia funcţiei de ministru de stat a fost motivul pentru care Partidul Democrat a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea acestui act normativ. "Vom sesiza Curtea Constituţională deoarece legea încalcă prevederile Constituţiei, care nu prevede existenţa funcţiei de minstru de stat", a declarat ieri, în cadrul conferinţei de presă a partidului, vicepreşedintele PD, deputatul Emil Boc. Domnia sa a arătat că Legea fundamentală prevede doar că Guvernul are în structura sa funcţia de premier şi miniştri sau alte funcţii stabilite prin lege organică. Democraţii consideră că această restructurare a Guvernului reprezintă o fumigenă a PSD, care vrea să abată atenţia opiniei publice de la adevăratele probleme ale societăţii.