Deputaţii europeni pledează pentru răspunderea civilă a agenţiilor de rating

Ziarul BURSA #Internaţional / 9 iunie 2011

Marile agenţii de rating se confruntă cu o criză de credibilitate după problemele înregistrate la nivel global în ultimii ani. Marii investitori în diverse produse financiare complexe s-au bazat pe veridicitatea ratingului, dar evenimentele ulterioare le-au zdruncinat serios încrederea. Pe acest fond, deputaţii europeni au pledat ieri pentru răspunderea civilă a agenţiilor de rating de credit pentru evaluările emise, exprimându-se în favoarea creării unei fundaţii europene a ratingurilor de credit şi au solicitat atenţie sporită la calcularea ratingului datoriilor publice.

În această primăvară, agenţiile de rating au avertizat Comisia Europeană (CE) că ar putea să nu mai evalueze ţările riscante, dacă autorităţile comunitare vor menţine planurile de a le face răs-punzătoare în faţa legii pentru erorile făcute în retrogradarea calificativelor. Tensiunile dintre guverne şi cele trei mari agenţii de rating, Standard&Poor"s (S&P), Moody"s şi Fitch, s-au amplificat în ultimul an.

Noile reguli aplicabile agenţiilor de rating de credit ar trebui să clarifice inclusiv propriile metode de lucru, să încurajeze competiţia şi să reducă dependenţa faţă de aceste evaluări, se arată în rezoluţia Parlamentului European. Această rezoluţie vine cu câteva săptămâni înainte de data la care Comisia Europeană va înainta propuneri legislative privind reglementarea în continuare a activităţilor agenţiilor de rating de credit (ARC), punând astfel capăt, temporar, unei discuţii asupra unei probleme care a generat poziţii diferite ale grupurilor politice. Rezoluţia solicită mai multă transparenţă în ceea ce priveşte modalitatea prin care ARC ajung la calcularea datoriilor publice, explicaţii asupra metodologiilor folosite şi de ce evaluările agenţiilor diferă de estimările făcute de principalele instituţii financiare internaţionale şi o analiză a efectelor pe care ratingurile le au asupra spreadurilor. De asemenea, s-a propus creare a unei structuri care să contrabalanseze, la nivel european, cele trei agenţii de rating de credit, considerate a avea o poziţie dominantă în Europa. Rezoluţia solicită Comisiei o evaluare detaliată în vederea înfiinţării unei fundaţii a ratingurilor de credit complet independentă, cu finanţare asigurată pentru primii cinci ani. Rezoluţia pledează pentru o serie de măsuri care să reducă dependenţa actuală de cele câteva surse de stabilire a ratingului de credit. Acestea includ creşterea utilizării ratingurilor de credit interne, în mod special de către instituţiile financiare mari, care au capacitatea de a derula propriile evaluări, şi stimularea concurenţei. Actorii de pe piaţă care nu dispun de capacitatea de a realiza analize de risc interne nu ar trebui să poată investi în produse structurate, această permisiune fiind acordată doar sub ponderea celui mai mare risc, se propune în rezoluţie.

Se analizează modalităţile prin care agenţiile de rating de credit să poată fi responsabilizate pentru consultanţa emisă. Cel mai important, rezoluţia adresează Comisiei solicitarea de a identifica modalităţi prin care agenţiile de rating pot fi trase la răspundere în baza dreptului civil din statele membre. Rezoluţia sugerează, de asemenea, că toate agenţiile de rating de credit înregistrate ar trebui să revizuiască acurateţea ratingurilor de credit realizate în trecut şi să pună aceste evaluări la dispoziţia autorităţilor de supraveghere, iar Autoritatea europeană pentru valori mobiliare şi pieţe (AEVMP) ar trebui să fie împuternicită să realizeze controale neanunţate în ceea ce priveşte aceste evaluări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb