DEPUTAŢII VOR SĂ SCHIMBE LEGEA OFFSHORE ADOPTATĂ DE SENAT Deducerile privind investiţiile au încins dezbaterile în comisii

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Politică / 3 octombrie 2018

Deducerile privind investiţiile au încins dezbaterile în comisii

Deşi iniţial 60% din impozitul pe venit putea fi dedus pentru investiţii, deputaţii PSD vor să reducă procentul la 30%

Raportul final privind legea offshore a fost dezbătut, ieri, în şedinţa reunită a comisiilor pentru industrii, buget şi administraţie din Camera Deputaţilor. El a fost votat şi urmează să intre azi în plenul Camerei Deputaţilor. Discuţiile asupra proiectului adoptat săptămâna trecută de Senat au fost aprinse încă de la început.

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii a Camerei Deputaţilor, a menţionat că investitorul poate deduce maximum 30% din impozitul pe veniturile suplimentare, faţă de 60% cât era în forma adoptată de Senat.

Domnia sa a susţinut: "Modalitatea în care se realizează deducerea, acum vorbim strict de situaţia creată la Senat, deducerea respectivă să aducă în situaţia ca bugetul de stat să nu mai aibă colectare, pentru că, alocând în totalitate deducerea în favoarea operatorului şi într-un procent de 60%, acest procent de 60% să fie în permanenţă acoperit, întotdeauna să se facă deducerea în favoarea operatorului şi statul român să poată foarte târziu sau niciodată să-şi reia la buget partea din venitul suplimentar.

S-a ţinut seama de acest lucru, s-au rulat după modelul de calcul toate datele pe care le aveam la dispoziţie şi suntem în situaţia în care este eliminat definitiv acest risc. Adică, în actuala formă a raportului, nu se mai deduce 60% din impozitul pe veniturile suplimentare, ci maxim 30%".

El a spus că venitul suplimentar era stabilit după o grilă care era prea mică, că datele au fost reanalizate şi s-a ţinut seama de existenţa riscului de realizare a unei presiuni pe preţ, în sensul determinării creşterii preţului, astfel încât operatorul să fie interesat să preia o valoare cât mai mare.

Iulian Iancu a menţionat: "De la 120 de lei, procentele sunt modificate astfel încât, dacă începem cu 30% partea statului român şi 70% operatorul, sfârşim cu 70% statul român şi 30% operatorul, astfel încât să fie descurajată escaladarea de preţ".

El a mai spus că repartizarea veniturilor se va realiza în procent de 37% în favoarea statului român şi 46-47% în favoarea investitorului: "Deci inves­titorul va avea cu 10% mai mult decât statul român, dar considerăm că avem o repartizare corectă a venitului ţinând seama şi de efortul investiţional pe care aceştia trebuie să-l realizeze".

În cadrul şedinţei reunite a comisiilor pentru industrii, buget şi adminis­traţie, reprezentanţii Opoziţiei au criticat lipsa miniştrilor Finanţelor, Energiei şi Dezvoltării, care ar fi trebuit să prezinte impactul pe care adoptarea acestei legi l-ar avea în cadrul domeniilor pe care le conduc.

Deputatul USR Cristina Prună a susţinut că banii din offshore trebuie să meargă în investiţii şi în Pilonul II de pensii.

Tudor Benga, deputat USR, l-a criticat pe Iulian Iancu, preşedintele comisiei pentru industrii: "90% din oamenii de la masă nu ştiu ce votează. Sunteţi un samsar care a bătut palma cu Dragnea".

Atitudinea lui Iulian Iancu l-a nemulţumit şi pe senatorul Varujan Vos­ganian care a spus: "Noi, cei de la ALDE, nu vom vota în niciun fel. Pentru mine este cu totul straniu că niciun reprezentat al Guvernului nu are niciun punct de vedere. Chiar mă întreb dacă Guvernul a dat bir cu fugiţii, cu cine aţi lucrat aceste amendamente? Nu s-a întâmplat să se facă o astfel de lege fără calcularea unui impact bugetar. Este cel puţin ciudat. E straniu că votăm o lege cu atâtea modificări la o lege pe care am votat-o acum două luni. Cât de serioşi suntem dacă, după două luni, avem atâtea modificări? Nu am primit niciun răspuns la evaluarea resurselor. ALDE nu participă la această dezbatere care mie mi se pare o improvizaţie. Pe aceste argumente, vă rog să-mi permiteţi să solicităm în plen retrimiterea în comisii".

La începerea şedinţei de plen, şedinţa reunită a comisiilor de specialitate pe legea offshore încă nu s-a încheiat, moment în care opoziţia a cerut suspendarea activităţii acesteia sau a activităţii plenului, solicitare care nu a fost adoptată. În schimb, 81 de deputaţi au decis ca activitea să se desfăşoare simultan în plen şi în comisii până la finalizarea raportului pe legea offshore, iar dezbaterea şi votul în plen să se desfăşoare astăzi.

Referitor la această decizie, liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, a declarat: "Doriţi să treceţi această lege acum, fără avizele necesare de la ministerele de resort, deoarece liderul dumneavoastră, Liviu Dragnea, este îngenuncheat şi a îngenuncheat o ţară întreagă prin negocierile pe care le-a dus în locul guvernului cu privire la această lege. (...) Varianta care va ieşi din Camera Deputaţilor va fi varianta Liviu Dragnea de îngenunchere a României şi de îngenunchere a investitorilor străini".

Deputatul liberal Pavel Popescu a spus că toate discuţiile privind legea offshore se rezumă la o singură persoa­nă: Liviu Dragnea.

El a adăugat: "Liviu Dragnea, care nu este în bancă şi nu a fost nici la comisii, care discută despre resursele statului român pentru următorii 45 de ani".

Referitor la legea offshore, deputatul Florin Roman (PNL) a adăugat că reprezentanţii Ministerului Finanţelor, Minis­terului Dezvoltării şi Ministerului Energiei au primit amendamentele la proiectul de act normativ abia înainte de şedinţa comisiilor, fără a avea un studiu de impact cu privire la noul mod de calcul privind impozitul pe veniturile suplimentare stabilit în Camera Deputaţilor.

"Există practic o înţelegere între Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov, iar tunurile se vor da la vot, în plenul Camerei Deputaţilor, pe această lege", a afirmat Florin Roman.

Proiectul a fost adoptat, la începutul săptămânii trecute, de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 81 voturi "pentru", nouă"'împotrivă'' (USR) şi 15 abţineri, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Lui Dragnea nu i-a ieșit pasiența în Senatul condus de Tăriceanu și a vrut să arate cine este de fapt jupânul în țara asta. Dacă Tăriceanu credea până ieri că e partener cu drepturi depline într-o alianță civilă, Dragnea i-a arătat la comisii că Liviu este bărbatul care decide, iar Călin este femeia în familia tradițional-politică din România.

    1. Da, să donăm tot cum am promis. Să fim și ironici când furăm de la milioane de români pentru un biet comision. Asta faceți la Securitate încă din anii '80.

      Daca nu extrag astia gaze din Marea neagra o sa ne milogim sa cumparam din sud, dupa ce nu ne mai dau gaze rusii. Rusii termina acun Turkish stream ca sa ocoleasca Ucraina si pe noi.Din 2021 prin punctul de lsaccea nu vom mai primi gaze de la Gazprom!

      Dramatic. România folosește gaz rusesc doar tampon pt presiune. Dacă se scumpește, scade consumul și nu mai avem nevoie de gazul rușilor. UE, dacă vrea gaze românești, să plătească.

    Norvegia extrage titei din mare.De ce sunt atatea discutii inutile si nu vede cum au rezolvat ei.Castigurile trebuiesc trecut numai la investitii.Daca vor fi castiguri.Unii se pricep mai mult la distrugeri,nu sa castigam.

    1. Ai greșit subiectul.

    Romania a ramas tara cu cele mai mici redevente ... Se vrea in continuare perpetuarea acestui JAF !!!

    1. "Nu ne vindem tara, vrem in evul mediu"

      ... redeventele care se incaseaza in Europa ?!?! de ce sa acceptam noi , redevente mai mici ?!?!

      Tocmai, vrem redevențe mici și acceptăm orice inginerie financiară cu deduceri pentru a rămâne în evul mediu.

      SRI a încasat comisionul pentru realizarea cadrului legislativ. De asta era nevoie de 300 parlamentari, toți cu dosare la arhiva corespunzătoare. 

    Dragnea vrea sa ne scoata din UE si sa alunge toti investitorii straini!!!

    Din cauza lui o sa ajungem in urma Albaniei! Bulgaria merge inainte, ea nu are asemenea comunistoizi la conducere! 

    Văd ca unii chiar nu își doresc sa se extragă gaz din Marea Neagră . Sub fel de fel de măști caută stoparea sau măcar amânarea proiectului.

    1. de ce? sa extragi gaz, daca nu ai ce sa faci cu el, dar poate cu sunt unii prin europa care il vor!!

      Salvăm Europa de ruși donând resursele americanilor și austriecilor, plătim conductele jafului și apoi vom fi sancționați de UE pentru dezstrul ecologic din Marea Neagră.

      E win-win-win. 

      Stai sa vezi cand expira contractul cu Gazprom (in 2021), o sa avem gaze 2 ore pe zi!

      Havana, nu mai vând rușii gaz, s-au săturat de bani.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb