Netranspunerea în legislaţia naţională a Directivei Tutunului, în prima parte a acestei sesiuni legislative, pune în pericol toată structura pe care este construit bugetul aferent anului viitor, a spus, ieri, deputatul liberal Andreea Paul, membru în Comisia de buget - finanţe - bănci, în cadrul unei dezbateri pe subiect.
Domnia sa a menţionat că, dacă nu vom adupta cât mai curând legea de transpuenere a Directivei 40/2014, atunci riscăm să pierdem lunar un miliard de lei, în primul trimestru al lui 2017 şi nu numai, ca urmare a neîncasării taxelor din industria tutunului
Andreea Paul a menţionat că va "trage acest semnal de alarmă" în prima şedinţă din Comisia de buget a Camerei Deputaţilor, recomandând trimiterea unei scrisori premierului Dacian Cioloş.
Netranspunerea imediată a Directivei Tutunului în legislaţia naţională pune în pericol ţinta de deficit bugetar, atât în 2016, cât şi în 2017, urmând să fie afectate şi exporturile de tutun, care sunt estimate la un miliard de euro în 2016, a precizat doamna Paul.
Legea de transpunere a Directivei Tutunului 40/2014 nu a fost adoptată în Parlament, deşi termenul limită a fost 20 mai 2016.
Deputatul a subliniat impactul bugetar al lipsei de reglementare şi predictibilitate în sectorul tutunului. Conform domniei sale, anul trecut, producătorii de ţigarete au virat la buget circa 3 miliarde euro, ceea ce înseamnă aproximativ 2% din PIB şi peste 12% din totalul veniturilor bugetare. De asemenea, circa 40% din totalul încasărilor din accize reprezintă accize la tutun.
Potrivit reprezentanţilor din industria producătoare de ţigarete, dacă legea nu va fi adoptată în următoarea perioadă, atunci există pericolul real pentru ratarea celui de-al doilea termen obligatoriu prevăzut în textul Directivei, respectiv 20 mai 2017, moment de la care nu ar mai trebui să existe în piaţă decât produse conforme cu noile reglementări.
În acest context, reprezentanţii celor trei comisii (juridică, pentru sănătate şi pentru industrii) care trebuie să avizeze proiectul legislativ juridică au asigurat că raportul comun va fi trimis plenului Camerei în timp de două săptămâni.
Referitor la încasările din accizele şi taxele plătite de producătorii de tutun bugetului statului, Dragoş Doroş, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF) a menţionat că, în acest an, au fost înregistrate fluctuaţii îngrijorătoare ale încasărilor, la început de an, precizând: : . "(...)Lucrurile se încordează, pentru că sunt nişte termene de respectat. Suntem în continuare îngrijoraţi, este o presiune constantă asupra veniturilor bugetare. Este necesar să fie adoptată o legislaţie clară şi predictibilă, astfel încât veniturile bugetare să fie protejate".
Dacă nu avem legislaţie predictibilă, atunci contrabanda creşte,a completat Dorel Fronea, şeful Autorităţii Vamale din România.
"Dialogul instituţional, cooperarea transfrontalieră, precum şi predictibilitatea legislativă sunt elemente esenţiale în combaterea comerţului ilegal cu produse accizabile", a precizat domnia sa.
Producătorii de tutun solicită o perioadă de tranziţie de trei luni de la publicarea normelor metodologice de aplicare a legii pentru conformarea producţiei la noile reglementări şi de şase luni pentru curăţarea pieţei de produsele vechi.
Aceştia au spus că este necesar să nu fie excedat cadrul Directivei, "pentru că deja este foarte târziu".
Reprezentanţii industriei a mai spus: "Este posibil ca printr-un proces de legiferare deficitar, să se creeze un blocaj. Este esenţial ca în procesul de transpunere a Directivei să se ţină cont de opiniile tuturor celor implicaţi, pentru că sunt afectaţi nu doar producătorii, dar şi distribuitorii şi comercianţii. Sectorul angajează direct 4.000 de oameni, dar, indirect, generează peste 50.000 de locuri de muncă".
În prezent, există două proiecte de acte normative care vizează transpunerea directivei, unul de Ordonanţă de Urgenţă şi unul de Lege aflat în circuitul parlamentar.
Deputatul Andreea Paul recomandă Guvernului să nu iasă cu Ordonanţă în acest moment, "întrucât atunci când un proiect de lege se dezbate în Parlament, logic este să nu se vină cu OUG, ci să se vină cu amendamente la proiectul respectiv".
Întârzierea transpunerii este cauzată în special de faptul că Directiva Tutunului nu se află pe agenda publică, din cauza confuziei care se face între chestiunile tehnice legate de producţie şi comercializare, ce fac obiectul acestui act normativ şi prevenţia şi controlul consumului de tutun, care fac obiectul unei alte legi, au menţionat participanţii la dezbaterea de ieri.
Andreea Paul a evidenţiat că, la începutul anului 2016, în ţara noastră, 23 de Directive europene nu erau încă transpuse, iar, la jumătatea anului, numărul acestora crescuse la 44, una dintre ele fiind Directiva tutunului.
Comisia Europeană a notificat deja România pentru netranspunerea Directivei 40/2014.