Deputatul PNL Ionel Palăr solicită conducerii Parlamentului revocarea Avocatului Poporului

Alexandru Costea
Politică / 17 februarie 2015

Deputatul PNL Ionel Palăr solicită Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului să demareze procedurile pentru revocarea lui Victor Ciorbea din funcţia de Avocat al Poporului, motivând că acesta a devenit "nociv" în fruntea instituţiei, arată un comunicat remis azi redacţiei.

"Votul pentru Preşedinţie a confirmat faptul că nivelul de aşteptare a românilor în raport cu instituţiile statului nu poate fi obiect de negociere. Sloganul «lucrului bine făcut», pe care românii l-au înţeles pe deplin, izvorăşte, în primul rând, din necesitatea unor instituţii funcţionale, în fruntea cărora să fie persoane cu integritate morală şi expertiză profesională care să nu poată fi puse sub semnul întrebării. Avocatul Poporului este o instituţie a cărei utilitate în ecuaţia statului de drept nu trebuie şi nu poate să facă rabat de la această necesitate", arată Palăr în sursa citată.

El arată că instituţia Avocatului Poporului, cu Victor Ciorbea în fruntea ei, a devenit inutilă, fiind un consum iraţional de resurse financiare şi umane.

Liberalul menţionează că raportul MCV a confirmat faptul că "Victor Ciorbea nu este Avocatul Poporului, o instituţie fundamentală care ar fi trebuit să sancţioneze apetitul Guvernului de a legifera, ci avocatul lui Victor Ponta".

"Decizia privind neconstituţionalitatea OUG 55/2014 a confirmat faptul că domnul Ciorbea este nociv în fruntea acestei instituţii. Ordonanţa privind migraţia aleşilor locali a produs efecte juridice, iar domnul Ciorbea se face direct vinovat pentru aplicarea ei. Prin lipsa de reacţie faţă de abuzul săvârşit de premierul Victor Ponta odată cu emiterea OUG 55/2014, PSD şi-a însuşit majoritatea primăriilor şi consiliilor locale din ţară. Avocatul Poporului era instituţia care avea obligaţia legală să sancţioneze cu celeritate acest abuz", completează Palăr.

El adaugă faptul că Ciorbea a făcut "jocul" premierului Ponta şi în cazul Ordonanţei de Urgenţă care permite persoanelor care deţin titlul de doctorat să renunţe la acesta, punctând că Avocatul Poporului avea obligaţia să sesizeze Curtea Constituţională.

Deputatul PNL aduce la cunoştinţă o situaţie de "o gravitate maximă" care consideră că explică relaţia de "subordonare" pe care Victor Ciorbea a manifestat-o pe parcursul perioadei în care a deţinut funcţia de Avocat al Poporului în raport cu premierul Victor Ponta.

"Printr-o discretă ordonanţă de urgenţă, Guvernul condus de Victor Ponta a acordat câteva noi privilegii Avocatului Poporului, printr-un act emis în perioada vacanţei parlamentare din vara anului trecut. În textul Ordonanţei de Urgenţă 48/2014 instituţia a fost inclusă, alături de Guvern, Parlament, Preşedinţie şi CCR, pe lista scurtă a excepţiilor de la interdicţia impusă în 2012 pentru achiziţii de protocol, «inclusiv zile aniversare», din raţiuni de economie la buget. În plus, pentru persoana care ocupă funcţia de Avocat al Poporului, cei 5 ani de mandat sunt asimilaţi vechimii în magistratură. Consider că relaţia de cauzalitate dintre acest cadou pe care premierul Ponta i l-a acordat domnului Ciorbea şi modul slugarnic în care acesta s-a raportat la instituţia Guvernului devine, în acest context, o axiomă", arată Palăr.

El subliniază şi faptul că în raportul de activitate al Avocatului Poporului apar doar trei excepţii de neconstituţionalitate şi necesitatea atribuirii unui nou sediu pentru această instituţie.

"Schimbarea domnului Victor Ciorbea din fruntea instituţiei Avocatului Poporului a devenit o necesitate impusă de nivelul de aşteptare a populaţiei în raport cu drepturile care ar trebui apărate de această instituţie, în prezent aservită intereselor şi ambiţiilor politice şi personale ale premierului Victor Ponta. În acest context, consider că Birourile Permanente ale celor două Camere ar trebui să demareze procedurile legale pentru revocarea din funcţie a domnului Victor Ciorbea din fruntea acestei instituţii", conchide deputatul PNL.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb