Derută în preajma listării Fondului Proprietatea

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 7 ianuarie 2011

Graba cu care cele mai importante instituţii ale pieţei de capital se pregătesc pentru listarea Fondului Proprietatea creează derută în rândul brokerilor şi al investitorilor, unii dintre ei neştiind nici acum care sunt condiţiile pentru tranzacţionarea acţiunilor FP prin conturi globale.

Deşi mai sunt circa trei săptămâni până la listarea Fondului, unii brokeri nu ştiu dacă vor avea timp până pe 25 ianuarie să îndeplinească toate condiţiile ca să tranzacţioneze acţiuni FP prin conturi globale, în timp ce alţii consideră că totul este "floare la ureche" şi se aşteaptă să parcurgă rapid testele necesare şi să primească avizul tehnic al Depozitarului Central, fără de care nu pot să intermedieze transferuri prin conturi globale.

O decizie comunicată ieri de CNVM stabileşte că brokerii care vor să intermedieze tranzacţii cu acţiuni Fondul Proprietatea prin conturi globale trebuie să obţină acordul Bursei de Valori Bucureşti şi al Depozitarului Central, după ce vor fi testat, în prealabil, tranzacţionarea prin conturi globale şi posibilitatea să se conformeze cerinţelor de raportare.

Decizia Comisiei era aşteptată să clarifice o prevedere interpretabilă a Regulamentului 5/2010 privind durata testelor pe care intermediarii sunt obligaţi să le facă ca să obţină avizul tehnic al Depozitarului Central. Articolul 30 al Regulamentului prevede că brokerii trebuie să realizeze teste şi evaluări lunare ale aplicării sistemului de conturi globale, pe o perioadă de cel puţin trei luni, de la data intrării în vigoare a modificărilor la codul Depozitarului.

Surse din cadrul CNVM ne-au spus: "A existat, într-adevăr, o prevedere interpretabilă. Nu se ştia dacă brokerii trebuie să deruleze tes-te timp de trei luni şi abia apoi să obţină avizul tehnic sau dacă testele pot fi făcute şi pe parcurs. Acum este evident că nu mai avem la dis-poziţie trei luni pentru aceste teste pentru că listarea Fondului are loc peste trei săptămâni. Brokerii vor fi nevoiţi să fac teste înainte de listarea Fondului ca să obţină avizul şi cei care doresc vor putea să le facă şi pe parcurs".

Decizia CNVM nu numai că nu aduce clarificări, ci dă naştere unor noi semne de întrebare la care autorităţile trebuie să răspundă cât mai curând. Nu este, însă, clar cine trebuie să vină cu aceste clarificări, în condiţiile în care atât Depozitarul Central BVB, cât şi BVB, acţionarul majoritar al Depozitarului, au evitat să răspundă până acum la întrebările spinoase.

"Nu înţeleg exact ce presupune obţinerea acordului de la Bursă pentru că Bursa nu are legătură cu implementarea conturilor globale, ci Depozitarul Central, însă, probabil că o să existe clarificări", ne-a declarat Rareş Nilaş, directorul general al "BT Securities", adăugând: "Din punctul meu de vedere, testele prevăzute de Regulamentul 5 nu ar necesita mai mult de o zi, ele constau practic în trimiterea de rapoarte pentru reconcilierea de la finalul unei zile de tranzacţionare şi raportările pentru Adunările Generale ale emitenţilor".

Alţi brokeri consideră, însă, că situaţia nu este deloc limpede şi că există aspecte care trebuie clarificate. "Unde anume scrie de câte teste este nevoie pentru ca brokerii să îşi obţină aprobarea de la Depozitar? Nicăieri. În plus, articolul 30 menţionează teste şi evaluări lunare, adică pentru cel puţin 30 de zile. Or, nu mai sunt 30 de zile până la listarea Fondului. Este o dilemă care ar trebui rezolvată", susţin surse din piaţă care nu au dorit să le fie menţionat numele.

Conducerea Depozitarului Central a anunţat că a pus la dispoziţia brokerilor încă de la finele anului trecut sistemul de teste, însă nu a dorit să menţioneze câţi brokeri din cei 65 de pe piaţă au şi început să facă testele necesare. De altfel, nimeni nu ştie câte teste trebuie să facă intermediarii şi pe ce perioadă de timp, dat fiind faptul că alineatul 1 al articolului 30 din Regulamentul 5/2010 (privind conturile globale) stabileşte că intermediarii au obligaţia să realizeze teste şi evaluări lunare ale aplicării sistemului de conturi globale, a operaţiunilor de împrumut de valori mobiliare etc.

Depozitarul Central: Nu deţinem nicio informaţie că intermediarii nu vor fi pregătiţi să intermedieze tranzacţii cu acţiuni FP

Reprezentanţii Depozitarului Central au precizat ieri că instituţia nu putea emite avize tehnice pentru participanţi, anterior aprobării Codului Depozitarului Central. CNVM a aprobat miercuri Codul Depozitarului.

"Prin urmare, faptul că Depozitarul Central nu a emis niciun aviz tehnic nu reflectă în niciun fel gradul de pregătire al participanţilor pentru utilizarea noilor mecanisme, aplicabile acţiunilor emise de Fondul Proprietatea", au declarat reprezentanţii instituţiei, adăugând: "Nu suntem, în prezent, în posesia niciunei informaţii care să ne îndreptăţească să considerăm că intermediarii nu vor fi pregătiţi să efectueze operaţiuni cu acţiunile Fondului Proprietatea, utilizând noile mecanisme, din prima zi de tranzacţionare a acestora".

Depozitarul Central a organizat trei sesiuni de pregătire cu participanţii în decembrie 2010 şi a transmis acestora precizările tehnice aferente. Accesul la mediul de test al sistemului Depozitarului Central a fost permis intermediarilor imediat după desfăşurarea sesiunilor de pregătire, au mai declarat reprezentanţii instituţiei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. in sfarsit se misca ceva pe piata de capital in DIRECTIA CORECTA. Conturile globale sunt disponibile de mai mult de 2 ani. Piata Rasdaq a functionat pe conturi globale. Acum se face tam tam pe nimic practic. Trebuiesc scrise niste proceduri si facute cateva teste, numic altceva. Conturile globale trebuiesc implementate pe toata piata dupa aceea, asa vom avea lichiditate mai mare.

    1. Brokere, lichiditatea nu creste cu conturile globale. lichiditatea creste cu marfa de calitate. nu ai marfa degeaba ai conturi globale. de 5 ani se invart doar 10 actiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb