DEŞI A ÎNAINTAT-O ÎN MOD OFICIAL, "Macquarie Bank" nu şi-a majorat oferta pentru LSE

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 decembrie 2005

"Macquarie Bank", cea mai mare bancă de investiţii din Aus-tralia, şi-a lansat ieri, în mod oficial, oferta de 1,5 miliarde de lire sterline (2,7 miliarde de dolari) pentru preluarea "London Stock Exchange" (LSE, Bursa de Valori din Londra). Astfel, banca confirmă propunerea înaintată săptămîna trecută pentru cea mai mare piaţă a acţiunilor din Europa, care a fost, însă, respinsă întrucît oficialii LSE au considerat-o "derizorie." Ieri a fost ultima zi în care banca australiană putea să-şi depună în mod oficial oferta, eventual să o majoreze. "Macquarie Bank" a oferit însă acelaşi preţ, de 580 pence pentru o acţiune LSE, în numerar, refuzînd aşadar să facă o propunere majorată.

Oficialii "Macquarie" şi-au exprimat, prin intermediul unui comunicat de presă, regretul faţă de faptul că LSE a refuzat să se lanseze în negocieri pe marginea preluării. "În vreme ce vom continua să obţinem o recomandare de la consiliul de administraţie al LSE, credem că este important ca acţionarii Bursei londoneze să fie pe deplin informaţi în legătură cu interesele noastre şi termenii ofertei pe care am înaintat-o", spun reprezentanţii băncii aus-traliene.

În schimb, conducerea LSE a refuzat să facă vreun comentariu.

Cei de la "Macquarie" arată că oferta lor a fost de 23,4 ori mai mare decît cîştigurile pe acţiune obţinute de LSE în anul fiscal încheiat la data de 31 martie. În schimb, preţul oferit este cu mult sub cursul actual de piaţă al titlurilor LSE (640 de pence /acţiune).

"Macquarie" şi-a exprimat pentru prima oară interesul pentru LSE la data de 15 august. Reprezentanţii "Macquarie" susţin că, după momentul respectiv, speculaţiile privind preluarea au alimentat constant preţul acţiunilor LSE, care a depăşit orice nivel justificat de o analiză fundamentală. De la momentul anunţului privind interesul "Macquarie" pentru LSE, acţiunile Bursei din Londra au cîştigat peste 15%.

În prezent, de LSE mai este interesată piaţa pan-europeană Euronext NV, care reuneşte bursele din Paris, Amsterdam, Bruxelles şi Lisabona. Euronext şi-a exprimat interesul încă din decembrie 2004, însă nici pînă la ora actuală nu a înaintat un preţ. Rivalul german al LSE, "Deutsche Boerse" AG, şi-a retras, în martie 2005, oferta de 1,35 miliarde de lire pentru LSE, ca o consecinţă a opoziţiei manifestate de acţionarii săi.

Analiştii aşteaptă ca şi Bursa din New York (NYSE) să intre în lupta pentru piaţa londoneză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb