Rata inflaţiei a crescut la 5,1%, în august anul acesta faţă de aceeaşi lună din 2017, deşi majoritatea analiştilor estimau o inflaţie în scădere, în ultima lună de vară, având în vedere activitatea scăzută din această perioadă de concedii.
Rata medie a inflaţiei, în ultimele 12 luni (septembrie 2017 - august 2018) comparativ cu precedentul an (septembrie 2016 - august 2017) este de 4,2%, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
Analistul economic Dragoş Cabat ne-a declarat, recent: "În general, în luna august activitatea este mai redusă şi, de obicei, şi inflaţia mai scade, pe fondul apariţiei roadelor din producţia internă şi, mai ales, din agricultură".
În luna august, Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR, spunea că se încheie un ciclu inflaţionist: "Inflaţia s-a produs, exclusiv, din cauza preţurilor reglementate. Din mai, deja vorbim de un alt ciclu - de dezinflaţie. Analiştii nu se uită la o realitate: noi vorbim de preţuri pe lună, dar ei se uită la cifre anuale, deci o inflaţie trecută. Pentru inflaţia la zi, lunară - avem o creştere de doar 0,002% şi observăm că în iulie a scăzut".
Anterior, guvernatorul Băncii Naţionale a României Mugur Isărescu anunţa că Banca Centrală a revizuit în scădere cu 0,1 puncte procentuale, la 3,5%, prognoza de inflaţie pentru sfârşitul anului 2018.
Pentru ultima lună a anului viitor, Mugur Isărescu anticipează o rată a inflaţiei de 2,7%, în scădere cu 0,3 puncte procentuale. Domnia sa a declarat, la data respectivă: "România nu are probleme de stabilitate financiară. Sunt destule probleme în economia românească, încă, dar vă asigur că inflaţia vine în jos".
Oficialii BNR susţin că o mare contribuţie la inflaţie este adusă de factorii exogeni, precum gazele naturale sau cotaţiile ţiţeiului, aceasta fiind şi viziunea Guvernului României.
La rândul său, economistul Aurelian Dochia, afirma: "Niciodată nu este vorba doar despre un singur factor care stă la baza creşterii inflaţiei. (...) Nu putem să ignorăm aspectele interne şi vorbim aici, în primul rând, de creşterile salariale, care au întotdeuna un impact asupra preţurilor, în cazul în care producţia nu ţine pasul cu creşterile de salarii".
În tot acest context, domnul Dochia s-a arătat surprins, acum, de creşterea inflaţiei din luna august. Domnia sa ne-a declarat: "Este, într-adevăr, o surpriză evoluţia inflaţiei, iar cea mai mare surpriză este că, de la an la an, preţurile produselor alimentare au crescut foarte mult, cu peste 4%. De obicei, în acest segment era linişte".
Aurelian Dochia nu întrevede niciun factor care ar putea tempera această evolulţie crescătoare a inflaţiei. Mai mult decât atât, domnia sa se teme că prognoza BNR pentru finalul acestui an, respectiv o rată a inflaţiei de 3,5%, va fi depăşită.
"Va trebui ca BNR să ia măsuri de contrabalansare a inflaţiei, printr-o creştere a dobânzii de politică monetară. Probabil o să încerce să amâne o asemenea decizie, nu ştiu dacă până la finalul acestui an sau până în 2019, însă va trebui să ia măsuri în acest sens, pentru că în niciun caz nu ne aşteptăm la scăderi de preţuri în lunile care urmează", ne-a mai spus Aurelian Dochia.
La rândul său, Adrian Vasilescu subliniază că majorarea preţurilor din domeniul energiei a avut o contribuţie majoră la creşterea inflaţiei, explicând: "BNR a anunţat că vom avea noi şocuri, produse de noi reglementări de preţuri. Acum s-au scumpit gazele, au crescut preţurile şi la energie şi s-au majorat şi preţurile serviciilor poştale. Sperăm ca aceste creşteri să nu mai continue şi să nu influenţeze prognozele băncii centrale".
Conform INS, în august faţă de iulie anul curent, rata inflaţiei a crescut cu 0,28%. Cea mai mare creştere, de 21,54%, a fost înregistrată în segmentul serviciilor poştale. Preţurile energiei electrice, gazelor şi încălzirii centrale au crescut cu 3,1%, astfel: energia electrică s-a scumpit cu 2,05%, gazele - cu 5,59%, iar energia termică a înregistrat majorări ale preţurilor de 5,59%.