ZIARUL BURSA

12 septembrie 2018
Ediţia din 18.10.2024
Ilustraţie de MAKE

Lehman Brothers, amintiri despre viitor

Călin RecheaInternaţional / 12 septembrie 2018

Călin Rechea

Dispariţia unei venerabile bănci de investiţii de pe Wall Street nu a fost suficientă pentru învăţarea lecţiilor crizei, o criză care a fost negată de oficialii marilor bănci centrale până în ziua fatidică de 15 septembrie 2008.

În decembrie 2010, pe site-ul publicaţiei Business Insider a fost publicată o colecţie de declaraţii ale lui Ben Bernanke, preşedinte al Federal Reserve între 2006 şi 2014, des­pre care autorii spun că "sunt aşa de absurde, încât nu ştii dacă să râzi sau să plângi".

"Guvernul SUA are o tehnologie, numită tiparniţă, care permite producţia discreţionară a dolarilor fără niciun cost", scria Bernanke într-un studiu din 2002.

Dar cum să nu existe costuri la nivelul societăţii când se creează artificial putere de cumpărare şi apoi este distribuită discreţionar?

ÎN PERIOADA 3 - 7 SEPTEMBRIE Aages a achiziţionat 1.500 de acţiuni proprii

A.I.Piaţa de Capital / 12 septembrie 2018

Producătorul de instalaţii de încălzire prin inducţie Aages Târgu Mureş (AAG) a cumpărat, în intervalul 3 - 7 septembrie, un număr de 1.519 acţiuni, la preţuri cuprinse între 3,19 lei/unitate şi 3,22 lei/unitate, valoarea totală a tranzacţiilor fiind de 4.876 lei, informează compania printr un raport remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Cum conectează ASF legea cu etica?

Cum conectează ASF legea cu etica?

Dan PaulPiaţa de Capital / 12 septembrie 2018

Dan Paul

Această analiză tratează cazul angajaţilor Autorităţii de Supraveghere Financiară (A.S.F.) care au calitatea de lectori în cadrul unor Organisme de Formare Profesională (O.F.P.) autorizate chiar de către A.S.F. Aşa cum voi arăta în cele ce urmează, aceas­tă situaţie reflectă un comportament atât imoral, cât şi nelegal, având în vedere propria legislaţie a A.S.F. Acest caz poate reprezenta un bun punct de pornire pentru orice alt studiu al unei situaţii similare, în care există suspiciuni referitoare la incompatibilităţi şi acţiuni aparent legale, ce se dovedesc a fi contrariul.

Economia globală nu este ameninţată de sectorul bancar, ci de datoria masivă

ADAIR TURNER, EX-PREŞEDINTELE AUTORITĂŢII FINANCIARE DIN MAREA BRITANIE: Economia globală nu este ameninţată de sectorul bancar, ci de datoria masivă

V.R.Internaţional / 12 septembrie 2018

La zece ani de la prăbuşirea gigantului bancar Lehman Brothers, mulţi specialişti se tem de o nouă criză financiară, însă, de fapt, sistemul financiar global este mult mai solid decât înainte de 2008 şi nu reprezintă o ameninţare pentru economia globală, potrivit lui Adair Turner, fost preşedinte al Autorităţii pentru Servicii Financiare din Regatul Unit, care scrie, în publicaţia Financial Times (FT), că pericolul este reprezentat de datoriile excesive.

Iniţiativă pentru schimbarea legii electorale

Iniţiativă pentru schimbarea legii electorale

GEORGE MARINESCUPolitică / 12 septembrie 2018

Alegerile europarlamentare care se vor desfăşura în primăvara anului viitor au început deja să agite apele pe scena politică din ţara noastră. O parte din societatea civilă consideră că actuala lege electorală trebuie îmbunătăţită şi de aceea a pregătit o iniţiativă legislativă - Oameni noi în politică - pe care, după strângerea numărului necesar de semnături, doreşte să o pună pe masa Parlamentului pentru a primi votul aleşilor. 26 de asociaţii şi organizaţii neguvernamentale şi patru formaţiuni politice - Uniunea Salvaţi România (USR), Mişcarea Împreună pentru România, Partidul Oamenilor Liberi şi PACT - au lansat, ieri, în Piaţa Universităţii din Capitală, campania pentru strângerea celor 100.000 de semnături necesare acestei iniţiative legislative.

Creştere surprinzătoare a inflaţiei, de peste 5%

DEŞI ANALIŞTII SE AŞTEPTAU LA SCĂDERI, ÎN AUGUST 2018 FAŢĂ DE ACEEAŞI LUNĂ A ANULUI TRECUT Creştere surprinzătoare a inflaţiei, de peste 5%

Emilia OlescuMacroeconomie / 12 septembrie 2018

Rata inflaţiei a crescut la 5,1%, în august anul acesta faţă de aceeaşi lună din 2017, deşi majoritatea analiştilor estimau o inflaţie în scădere, în ultima lună de vară, având în vedere activitatea scăzută din această perioadă de concedii.

Rata medie a inflaţiei, în ultimele 12 luni (septembrie 2017 - august 2018) comparativ cu precedentul an (septembrie 2016 - august 2017) este de 4,2%, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Analistul economic Dragoş Cabat ne-a declarat, recent: "În general, în luna august activitatea este mai redusă şi, de obicei, şi inflaţia mai scade, pe fondul apariţiei roadelor din producţia internă şi, mai ales, din agricultură".

"Preţul caselor este la minus 40%, faţă de maxime"

DAN POPOVICI, OTP ASSET MANAGEMENT ROMÂNIA:  "Preţul caselor este la minus 40%, faţă de maxime"

A.I.Companii / 12 septembrie 2018

"În momentul de faţă, cei care au depozite bancare economisesc la un randament negativ, pentru că rata inflaţiei este mai mare decât cea a dobânzii bancare", a precizat directorul OTP Asset Management 

Preţul caselor este, în medie, la minus 40% faţă de maxime, în condiţiile în care, în ultimul an, a crescut cu 10%, iar în ultimii cinci ani cu mai mult de 20%, a declarat, ieri, Dan Popovici, CEO al OTP Asset Management România, în cadrul unei conferinţe.

Oficialul OTP Asset Management a spus: "Nu ştiu dacă suntem aproape de o criză imobiliară sau nu, dar pot să vă spun că, în medie, preţul caselor este la minus 40% faţă de maxime, în condiţiile în care, în ultimul an, a crescut cu 10%, iar în ultimii cinci ani cu mai mult de 20%. Pe de altă parte, în alte state precum Austria, Irlanda, Suedia preţul caselor a crescut foarte mult în ultimii zece ani".

Dan Popovici a continuat: "Ideea că faci o investiţie imobiliară, cumperi un apartament şi începi să câştigi este interesantă dar, în acelaşi timp, riscurile sunt poate similare cu o investiţie la bursă. Fie cumperi acţiuni la bursă, fie faci o investiţie imobiliară, până la urmă riscurile pot fi la fel".

Directorul financiar al ING va demisiona

Directorul financiar al ING va demisiona

ALINA VASIESCUInternaţional / 12 septembrie 2018

Decizia vine în urma acuzaţiilor de spălare de bani şi finanţare a terorismului, la adresa băncii 

Koos Timmermans, directorul financiar al ING Groep NV, cel mai mare furnizor olandez de servicii financiare, va demisiona în urma acuzaţiilor de spălare de bani şi finanţare a terorismului lansate la adresa băncii, conform Reu-ters.

Bucurie prost gestionată

FOTBAL ŞI BANI Bucurie prost gestionată

D.N.Sport / 12 septembrie 2018

Echipa naţională de fotbal a obţinut un rezultat de egalitate în Serbia, în urma unui meci abordat cu mult curaj, dar pigmentat cu destul de multe greşeli individuale.

Avertisment ONU: schimbările climatice pot deveni ireversibile

Avertisment ONU: schimbările climatice pot deveni ireversibile

O.D.Miscellanea / 12 septembrie 2018

Schimbările climatice reprezintă marea provocare a omenirii pentru următorii ani. Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a declarat că, dacă omenirea nu va face mai multe pentru a combate schimbările climatice până în 2020, riscăm ca ele să devină ireversibile, scrie BBC, citat de News.ro. Guterres s-a arătat alarmat de lipsa de acţiune a liderilor mondiali faţă o problemă "reprezentativă" pentru vremurile noastre şi doreşte ca şefii guvernelor să se întâlnească la New York în septembrie 2019 pentru o conferinţă privind clima.

Politica între discurs şi parcurs (I)

Cornel CodiţăEditorial / 12 septembrie 2018

Cornel Codiţă

Despre politică este vorba, desigur. Dacă ar fi să aleg un semn al timpurilor pe care le trăim, cu greu s-ar putea găsi altul mai nimerit decît cel care măsoară distanţa mereu mai mare dintre dis-cursul şi parcursul politicii. Şi, nu este vorba doar despre România şi taraba ei de obor, la care îşi vinde pe doi bani politica, cu pretenţia că face mare negoţ. Lucrurile sunt vizibile pe la mai toate casele mari. Mai ales cele din zona sistemelor democratoide, cu pretenţia că sunt încă etaloane ale democraţiei cînd, în realitate, au lăsat să se scurgă substanţa, pentru a rămîne doar cochilia, locuită de alţi chiriaşi.

"Jumătate dintre locuitorii din mediul urban nu vor să ia un credit"

STUDIU IRSOP: "Jumătate dintre locuitorii din mediul urban nu vor să ia un credit"

Ramona RaduBănci-Asigurări / 12 septembrie 2018

Petre Dătculescu, director IRSOP: "Principalele nevoi pentru care oamenii se împrumută sunt: achiziţionarea unei locuinţe, efectuarea reparaţiilor şi cumpărarea unui autoturism" 

O gospodărie urbană cheltuie, în medie, anual, aproximativ 2% din valoarea locuinţei pentru îmbunătăţirea acesteia, arată rezultatele celui mai recent sondaj realizat de IRSOP Market Research & Consulting.

Compania de cercetare a studiat situaţia persoanelor cu vârste cuprinse între 20 şi 65 de ani, cu venituri permanente, care locuiesc în mediul urban, numărul acestora ridicându-se la circa 6,5 milioane de persoane, a precizat, ieri, Petre Dătculescu, directorul IRSOP.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER-12 Septembrie 2018

MACRO NEWSLETTER-12 Septembrie 2018

Macroeconomie / 12 septembrie 2018

Producţia industrială din Marea Britanie şi-a temperat creşterea anuală în iulie 2018, până la 0,9%, de la 1,1% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare sub aşteptări, de 0,1%, după un avans de 0,4% în luna anterioară. Producţia din...

Scăderi pe linie pentru toţi indicii bursieri

BVB Scăderi pe linie pentru toţi indicii bursieri

M.G. Piaţa de Capital / 12 septembrie 2018

Rulaj de peste 36 milioane de lei 

Lichiditatea înregistrată în şedinţa de tranzacţionare de ieri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost de peste 36 milioane de lei (7,8 milioane de euro), în apropierea valorii medii consemnate în acest...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo