Directorul financiar al ING va demisiona

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 septembrie 2018

Directorul financiar al ING va demisiona

Decizia vine în urma acuzaţiilor de spălare de bani şi finanţare a terorismului, la adresa băncii

Koos Timmermans, directorul financiar al ING Groep NV, cel mai mare furnizor olandez de servicii financiare, va demisiona în urma acuzaţiilor de spălare de bani şi finanţare a terorismului lansate la adresa băncii, conform Reu-ters.

ING a făcut anunţul în acest sens ieri, după ce, în 4 septembrie, Procuratura olandeză a ajuns la un acord amiabil cu ING în legătură cu un caz în care banca este acuzată că nu a prevenit, ani la rând, spălarea de bani, acceptând să plătească, pentru închiderea litigiului, 775 de milioa-ne de euro (900 de milioane de dolari).

Koos Timmermans, în vârstă de 58 de ani, care a fost numit director financiar în 2017, va rămâne în funcţie până la găsirea unui înlocuitor, a informat banca olandeză. Acesta a deţinut poziţii cheie pe segmentul operaţiunilor bancare din Olanda în 2010-2016, perioada verificată de procurori.

Conform procurorilor, ING a încălcat legislaţia olandeză privind prevenirea spălării banilor şi finanţarea terorismului "în mod structural şi timp de mai mulţi ani" prin faptul că nu a împiedicat utilizarea conturilor clienţilor săi pentru spălarea banilor.

Procurorii au informat că din suma totală de 775 milioane euro pe care o plăteşte ING, 675 milioane de euro este considerată amendă, iar restul de 100 milioane de euro - beneficii obţinute în mod ilicit, rambursate.

Demisia lui Timmermans reprezintă o schimbare semnificativă a atitudinii ING, care în 4 septembrie preciza că nici o persoană din cadrul instituţiei nu este responsabilă, respectiv că a luat deja măsuri disciplinare împotriva a zece dintre angajaţii săi şi a adoptat mecanisme îmbunătăţite pentru verificarea tranzacţiilor şi a clienţilor.

Dar, criticile opiniei publice olandeze la adresa băncii s-au amplificat, inclusiv premierul Mark Rutte şi minis-trul de Finanţe, Wopke Hoekstra, spunând că scandalul afectează din nou încrederea în sistemul bancar.

Acum, preşedintele consiliului de supraveghere, Hans Wijers, a declarat: "Având în vedere gravitatea problemei şi numeroasele reacţii ale părţilor interesate, am ajuns la concluzia că responsabilitatea revine consiliului executiv".

Amintim că ING a raportat, pentru trimestrul al doilea din 2018, câştiguri peste estimările analiştilor, pe fondul majorării numărului de clienţi pe plan global şi a îmbunătăţirii situaţiei economice.

Profitul înainte de taxe a sporit cu 1,5% în ritm anual, la 2,02 miliarde de euro, în timp ce analiştii se aşteptau la 1,83 miliarde de euro. Profitul net a crescut cu 4,2%, la 1,43 miliarde de euro, pe fondul creşterii creditării şi a veniturilor din taxe şi comisioane.

Numărul de clienţi ai ING a crescut cu 400.000, la 38,2 milioane, în timp ce creditarea netă de bază a urcat cu 14,2 miliarde de euro, iar marja dobânzii s-a menţinut stabilă, la 1,5%.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb