Ministerul Energiei blochează în continuare demersul legitim al primarilor de a asigura încălzirea populaţiei şi se face că lucrează, a declarat, ieri, Virgil Popescu, vicepreşedintele Comisiei pentru Servicii şi Industrii.
Domnia sa a anunţat, recent, în cadrul conferinţei "Energia în Priză", organizată de Ziarul BURSA, că a reuşit mutarea dis-tribuţiilor de gaze de la Ministerul Energiei la unităţile administrative teritoriale.
Virgil Popescu a declarat, în cadrul conferinţei: "Am reuşit să introducem în legea energiei o reglementare pin care mutăm de la Ministerul Energiei distribuţiile de gaze, decizia de cesionare a distribuţiilor de gaze la unităţile administrativ-teritoriale. Nu trebuie să uităm faptul că avem doar în 35% din teritoriul ţării o reţea de distribuţie de gaze este şi din cauza faptului că, din 2012, Ministerul Energiei nu a acordat nicio concesiune. Acest blocaj ar trebui să înceteze".
Legat de blocajul creat de ministrul Energiei, deputatul a declarat, ieri: "Tacticile de tergiversare ale ministrului Energiei ne arată că îşi bate joc de ro-mâni. Luni, 10 septembrie, a expirat termenul legal de 60 de zile în care Ministerul Energiei era obligat, prin legea 167/2018 de modificare a legii Energiei electrice şi a gazelor naturale, să adopte un proiect de Hotărâre de Guvern cu privire la aprobarea Caietului de Sarcini şi a Contractului Cadru de concesionare a distribuţiei de gaze naturale către populaţie. HG-ul nu a fost nici măcar iniţiat, ce să mai vorbim de adoptat!
Este o lege la care noi liberalii am lucrat foarte mult, în care am reuşit să mutăm concensionarea distribuţiilor de gaze naturale de la Ministerul Energiei către unităţile administrativ teritoriale".
Potrivit lui Virgil Popescu, legea a fost aprobată de Parlament şi promulgată de preşedintele României, Klaus Iohannis, în luna iulie, dar, în prezent, nu poate fi aplicată din cauză că nu a fost adoptat acest proiect de Hotărâre de Guvern.
Virgil Popescu a mai afirmat: "Am fost sunat de primari din diferite colţuri ale ţării, care doresc să îşi introducă gazele naturale în comună şi care sperau că prin această modificare a legii lucrurile se vor schimba în bine. Iată că Ministerul Energiei blochează în continuare acest demers legitim al primarilor de a asigura încălzirea populaţiei şi se face că lucrează. Din 2012 până acum Ministerul Energiei nu a mai acordat nicio concesiune de gaze naturale şi stau şi mă întreb pentru cine lucrează Ministerul Energiei?! Pentru români nu cred! Poate pentru anumite grupuri de interese care doresc blocarea extinderii distribuţiilor de gaze naturale".
Domnia sa îl întreabă pe Ministrul Anton-Anton cât mai trebuie să aşteptăm pentru a iniţia această Hotărâre de Guvern, ţinând cont că trebuie să stea şi în dezbatere publică, pe site-ul ministerului.