DAN POPOVICI, OTP ASSET MANAGEMENT ROMÂNIA:  "Preţul caselor este la minus 40%, faţă de maxime"

A.I.
Ziarul BURSA #Companii / 12 septembrie 2018

"Preţul caselor este la minus 40%, faţă de maxime"

"În momentul de faţă, cei care au depozite bancare economisesc la un randament negativ, pentru că rata inflaţiei este mai mare decât cea a dobânzii bancare", a precizat directorul OTP Asset Management

Preţul caselor este, în medie, la minus 40% faţă de maxime, în condiţiile în care, în ultimul an, a crescut cu 10%, iar în ultimii cinci ani cu mai mult de 20%, a declarat, ieri, Dan Popovici, CEO al OTP Asset Management România, în cadrul unei conferinţe.

Oficialul OTP Asset Management a spus: "Nu ştiu dacă suntem aproape de o criză imobiliară sau nu, dar pot să vă spun că, în medie, preţul caselor este la minus 40% faţă de maxime, în condiţiile în care, în ultimul an, a crescut cu 10%, iar în ultimii cinci ani cu mai mult de 20%. Pe de altă parte, în alte state precum Austria, Irlanda, Suedia preţul caselor a crescut foarte mult în ultimii zece ani".

Dan Popovici a continuat: "Ideea că faci o investiţie imobiliară, cumperi un apartament şi începi să câştigi este interesantă dar, în acelaşi timp, riscurile sunt poate similare cu o investiţie la bursă. Fie cumperi acţiuni la bursă, fie faci o investiţie imobiliară, până la urmă riscurile pot fi la fel".

Potrivit datelor prezentate de directorul OTP Asset Management, randamentul mediu brut al chiriilor din ţara noastră se situează la circa 6,1%.

Dan Popovici a adăugat: "Lumea ar trebui să gândească în termeni de randament net, în care trebuie să ţină cont de toate cheltuielile generate de proprietatea respectivă, de perioadele când proprietatea nu este închiriată, de reparaţii, taxe etc. În aceste condiţii, randamentul coboară undeva spre 4 - 4,5%".

CEO-ului OTP Asset Management a precizat că cea mai mare avere a noastră este dată de activele imobiliare, peste 70% din ceea ce deţinem fiind în această zonă, inclusiv casa în care locuim, precum şi alte investiţii imobiliare, situaţie total diferită faţă de ceea ce se întâmplă la nivelul Europei de Vest sau a Statelor Unite, unde ponderea activelor financiare este mult mai mare în averea populaţiei.

Dan Popovici a declarat: "Românii doresc să inves­tească în imobiliare pentru că senzaţia lor este că randamentul obţinut dintr-o astfel de investiţie este mai mare decât cel obţinut din alte investiţii, în active financiare. Din păcate, cei mai mulţi dintre români, când vorbesc despre active financiare, se referă la depozite bancare, este primul gând al românilor în ceea ce priveşte investiţia financiară (...). În momentul de faţă, rata inflaţiei este net superioară randamentului obţinut dintr-un plasament bancar. Asta înseamnă că, în prezent, toţi românii care au depozite bancare economisesc la un randament negativ, pentru că rata inflaţiei este mai mare decât cea a dobânzii bancare şi, automat, valoarea este erodată de inflaţie".

Oficialul OTP a mai spus că, odată cu perioada 2008 - 2009, cetăţenii ţării noastre au înţeles, pentru prima dată, că preţul unei investiţii imobiliare poate să şi scadă, ceea ce până atunci era aproape de neconceput.

"Romanian House Price Index, un indice mediu al preţurilor caselor din ţara noastră, a înregistrat scăderi extrem de puternice şi abia începând cu anul 2015 preţurile au reînceput să crească", a punctat Dan Popovici, adăugând: "O altă problemă legată de investiţia clasică ţine de lichiditate, ceea ce înseamnă că este foarte greu să ieşi din investiţie dacă ai nevoie urgentă de bani. Cu cât vrei să obţii mai repede nişte bani dintr-o investiţie imobiliară cu atât trebuie să vinzi cu un discount mai mare".

Potrivit domniei sale, durata medie în care se poate lichida o investiţie imobiliară este de trei, patru luni de zile.

Tot ieri, oficialii OTP Asset Management au anunţat lansarea primului fond deschis de investiţii din ţara noastră care oferă expunere pe sectorul construcţiilor şi al dezvoltării imobiliare la nivel global - OTP Real Estate & Construction (OTP REC).

Potrivit reprezentanţilor OTP, fondul se încadrează, conform standardelor EFAMA (European Fund and Asset Management Association), în categoria fondurilor diversificate flexibile. OTP REC urmăreşte o alocare strategică prin care cel puţin 75% din active sunt investite în acţiuni şi obligaţiuni emise de companii care activează în domeniul imobiliar şi al construcţiilor.

Fondul se adresează clienţilor de retail şi celor instituţionali care sunt dispuşi să accepte un grad de risc mediu şi care îşi doresc o investiţie lichidă cu expunere pe piaţa imobiliară, perioada recomandată de investiţie fiind de 1 - 3 ani.

OTP REC este concentrat pe generarea şi distribuirea  veniturilor cât mai mari, ceea ce îl transformă într-un instrument de obţinere a veniturilor pasive.

Aşa cum o persoană achiziţionează o garsonieră/apartament cu scopul de a obţine o anumită sumă de bani din chirie, tot la fel un investitor în OTP REC poate încasa trimestrial venituri, generate de dividende şi cupoane.

Faţă de o investiţie imobiliară clasică, care necesită sume semnificative, în OTP REC investiţia iniţială este contravaloarea unei unităţi de fond (valoarea nominală fiind de 500 de lei), iar suma pentru investiţii ulterioare este de 50 de lei, au spus reprezentanţii OTP.

"Investitorii care deţin unităţi de fond în prima zi lucrătoare a lunilor aprilie, iulie, octombrie şi ianuarie sunt îndreptăţiţi să primească venitul distribuibil trimestrial", potrivit oficialilor companiei.

Plata venitului distribuibil este dependentă de veniturile încasate de către fond. În cazul în care această valoare este de sub 1 leu/unitatea de fond, acesta nu se va distribui, urmând să se acumuleze cu venitul din trimestrul/trimestrele următoare şi să fie distribuită când depăşeşte valoarea de 1 leu/unitatea de fond.

Fondul va investi în companii specializate în domeniul imobiliar şi al construcţiilor, cum sunt trusturile imobiliare de tipul REIT-urilor (Real Estate Investment Trusts) din Europa de Vest şi Statele Unite ale Americii, administrate de profesionişti cu zeci de ani de experienţă la nivel internaţional.

Potrivit oficialilor OTP Asset Management, REIT-urile au performat cel mai bine din punct de vedere istoric.

"Folosind datele Bloomberg pentru o perioadă de 33 de ani (n.r. 1985 - 2018) REIT-urile au avut un radament mediu anual de 10,7% pe an, peste acţiunile sau obligaţiunile din Statele Unite, care au avut randamente de 9,1%, respectiv 7,1%, aurul a crescut cu 4,7% etc", au precizat reprezentanţii OTP.

Reprezentanţii companiei au mai afirmat: "OTP REC oferă expunere la nivel internaţional pe companii imobiliare care operează sau deţin mall-uri, clădiri de birouri, spaţii logistice, de depozitare şi spaţii comerciale. Din universul investiţional al fondului se remarcă companii precum Simon Property Group (US), Vonovia (DE), Unibail-Rodamco-Westfield (FR), NEPI Rockcastle (ZA) Globalworth (RO), Strabag (AT), Astaldi (IT)".

OTP Asset Management România este prezentă pe piaţa locală din anul 2008. În prezent, compania deserveşte peste 8.200 de investitori, din segmentul de retail şi clienţi persoane juridice, în nouă fonduri deschise de investiţii.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. so:

    -titlul: "Preţul caselor este, în medie, la minus 40% faţă de maxime" 

    - in articol: "Tot ieri, oficialii OTP Asset Management au anunţat lansarea primului fond deschis de investiţii din ţara noastră care oferă expunere pe sectorul construcţiilor şi al dezvoltării imobiliare la nivel global - OTP Real Estate & Construction (OTP REC). "

    macar puneti pun [P] la titlu' 

    1. Daca era publicitate nu ar fi spus ca randamentul net la inchiriere in Romania e 4-5% :) Asta inseamna ca cine ar cumpara cash ar obtine 4-5% din chirie plus sa zicem 5% o crestere anuala de pret deci 10% total anual.Omul trebuia sa vorbeasca de lichiditatea investitiei vs randament si risc.A dat cateva exemple bune dar puse in acelasi text sunt cam antireclama la fond :)

      E împachetata diferit, dar tot reclama e. Nici nu are importanță că e pozitivă sau negativă, scopul reclamei e să producă impact, lumea sa interacționeze cu subiectul, să fie atenta la mesaj, iar de aici încolo unii o iau pe firul pe care îi așteaptă cei care au lansat mesajul/ reclama.

      Scopul reclamei e sa vanda ! Cum drak sa spui ca nu are importanta daca e pozitiva sau negativa ? Tu ai cumpara o casa care in reclama se prabuseste ? :)))) Sa mai si gandim :)

    Cei cu bani in banci sunt in general 2 categorii.Unii au cativa leuti pt zile negre si cam traiesc de la luna la luna deci nici nu au bani nici profil de risc.Altii au bani seriosi dar nu au profil de risc pt ca ciuciu educatie financiara pt ca daca ai vandut nu stiu ce mostenire o sa ai ceva bani in cont dar capul la fel de gol :) deci fricava domina prin nestiinta :) Categoria care are si bani si stiinta e o nisa si stie cam ce sa faca.In general vorbind diversificarea activelor e buna daca stii cum sa o faci.Altfel, teoretic romanii erau cu 40% mai bogati acum 10 ani pt ca stateau intre ziduri mai scumpe dar practic erau la fel de saraci pt ca zidurile erau tot ce aveau iar activele financiare infime sau deloc.

    1. Mai este categoria celor care se pricep, dar au bani de gumă Turbo, 2 piese din colecție.

      Vorbeam de cei cu bani in banci.Aia cu turbo au bani in gand :)

    Cam tarziu cu fondul asta .Cand era sange pe strazi vorba lui Buffet trebuia facut unul.Cine are curaj :) da se uite de ex la REIT externe de genul celui irlandez si acolo sa vezi crestere de la criza .Randamente de 4-5% daca sunt pe lei nu renteaza la inflatii de 5% chiar cu imo .De fapt multi care iau case pe credit risca sa si-o ia din 2 parti si de la ratele ce tot cresc si de la o posibila noua scadere a pretului pe fondul cresterii dobanzilor in viitor.Deci si cu banii luati si cu garantia mai mica decat imprumutul , fix ca in 2009.

    1. Pe atunci bancherii deschideau cu emoție ușa băncii. În anumite zile chiar erau surprinși că încă se mai deschide.

    Sa nu calculati randamentul in usd a imo romanesti in ultimii zece ani :) Nu are rost :) Aia cu minus 40% e in euro :)

    ...fata de maxime, proverbe, dictoane, alegorii si alte fabule!:)) Fata de logica si bun simt e cu plus 1000 la suta!:)) Cind aud ca romanul "investeste" in imobiliare ma ia cu sughituri, adica un nea fara capital isi ia casa luind in calcul o posibila valoare de revinzare, intr-o tara cu 96 % proprietari pe locuinta si un raport cerere/oferta de 1 la 5, cu salariu mediu de 500 de euroi si fara cel mai mic orizont de prognoza!:))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb