Iniţiativă pentru schimbarea legii electorale

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 12 septembrie 2018

Iniţiativă pentru schimbarea legii electorale

Alegerile europarlamentare care se vor desfăşura în primăvara anului viitor au început deja să agite apele pe scena politică din ţara noastră. O parte din societatea civilă consideră că actuala lege electorală trebuie îmbunătăţită şi de aceea a pregătit o iniţiativă legislativă - Oameni noi în politică - pe care, după strângerea numărului necesar de semnături, doreşte să o pună pe masa Parlamentului pentru a primi votul aleşilor. 26 de asociaţii şi organizaţii neguvernamentale şi patru formaţiuni politice - Uniunea Salvaţi România (USR), Mişcarea Împreună pentru România, Partidul Oamenilor Liberi şi PACT - au lansat, ieri, în Piaţa Universităţii din Capitală, campania pentru strângerea celor 100.000 de semnături necesare acestei iniţiative legislative.

La startul campaniei au participat senatorii USR Dan Barna şi Vlad Alexandrescu, deputatul USR Vlad Voiculescu şi fostul prim-ministru Dacian Cioloş, liderul Mişcării Împreună pentru România. Scopul iniţiativei este de a îmbunătăţi oferta politică pentru anii electorali 2019 şi 2020, când vor avea loc alegeri europarlamentare, alegeri prezidenţiale, alegeri locale şi alegeri parlamentare. Pentru a realiza acest lucru, iniţiatorii viitorului proiect legislativ susţin că este nevoie ca alegerile locale pentru funcţia de primar să fie organizate în două tururi de scrutin, să fie eliminat pragul la alegerile locale şi europarlamentare, să fie redus numărul de semnături necesare pentru înscrierea la alegeri, să fie dublat numărul parlamentarilor aleşi de diaspora, românii din străinătate se poată să voteze de acolo pentru circumscripţia în care îşi au domiciliul şi vot preferenţial pe liste de partid (liste deschise).

Dacian Cioloş, fostul premier al ţării a spus: "Pentru noi este foarte important ca oamenii să se exprime. Este o acţiune firească, după acţiunea «Fără penali în funcţii publice», şi are ca obiectiv să propună un cadru legislativ prin care să reînnoim clasa politică, să facem loc unor oameni care vin cu o experienţă profesională, care au o viziune, care vin cu propuneri pentru dezvoltarea societăţii. Vrem ca astfel să avem mai multă reprezentativitate în politică. Prin alegerea în două tururi de scrutin a primarilor, vrem să evităm situaţii în care avem localităţi cu primari aleşi cu mai puţin de 15 sau 20% din numărul total al alegătorilor. Vrem să introducem măsuri care să asigure corectitudinea votului. Cei din diasporă, care au rămas conectaţi cu ceea ce se întâmplă acasă, doresc să aibă un cuvânt mai greu de spus cu privire la politica din ţară şi de aceea dorim ca numărul de parlamentari ai diasporei să crească de la 6 la 12".

El a reamintit că membrii cabinetului pe care l-a condus a aprobat în 2016 un act normativ prin care a fost introdusă pentru prima dată supravegherea video a votului şi a numărării buletinelor de vot, eliminând astfel votul multiplu. Cioloş a menţionat că este necesar ca aceste măsuri să fie introduse în actuala lege electorală, deoarece ele au fost adoptate în 2016 prin hotărâre de guvern şi orice guvern le poate schimba printr-un act normativ asemănător.

Referitor la componenţa actualului Parlament, Dacian Cioloş a spus: "Acolo nu mai e democraţie, ci e dictatura unei majorităţi. Această iniţiativă este un semn clar pentru partidele democratice că trebuie să facem loc unor oameni noi".

Liderul USR, Dan Barna a menţionat că noua iniţiativă este o continuare a proiectului legislativ "Fără penali în funcţiile publice" şi că este menită să acopere un gol ce se va forma odată cu aplicarea fostei iniţiative legislative.

Dan Barna a spus: "În momentul acesta, şansa pentru România este ca oamenii noi să intre în politică. Marea problemă pe care ţara noastră o are este vechea clasă politică coruptă şi incompetentă, care s-a baricadat în spatele zidurilor de la Parlament, în spatele uşilor păzite de jandarmi şi în spatele barierelor legislative pe care această iniţiativă, pe care o pornim, le va debloca cu siguranţă. În România este foarte greu să votezi, este aproape imposibil să participi, ca simplu cetăţean, la viaţa politică. Cât timp nu vom rezolva aceste probleme, nu avem absolut nicio şansă să schimbăm actualii lideri de paie sau malefici cu cetăţeni oneşti din societate, care chiar vor să contribuie la dezvoltarea ţării".

Iniţiatorii speră că în maximum trei săptămâni vor strânge cele 100.000 de semnături necesare, pentru ca apoi să depună în Parlament iniţiativa legislativă cu privire la reformarea legii electorale.

Liderul formaţiunii politice Pro România, deputatul Victor Ponta susţine că iniţiativa legislativă este una frumoasă, dar că nu va trece de votul Parlamentului.

Victor Ponta a menţionat, ieri, cu prilejul unei conferinţe de presă: "Vă spun şi de ce nu va trece iniţiativa civică la care au achiesat USR şi partidul domnului Cioloş. Nu doar PSD nu vrea alegeri în două tururi, ci şi UDMR nu doreşte acest lucru. Ştiu două oraşe în care, dacă primarii vor fi aleşi în două tururi, UDMR nu va mai câştiga acele alegeri. Noi vom veni cu o propunere serioasă privind votul electronic pentru cei din afara ţării. Dacă persoana care doreşte să voteze electronic va îndeplini toate condiţiile de securizare online şi se va înscrie cu profilul său, cu poză şi cu alte date de identificare la Autoritatea Electorală Permanentă, va putea să voteze de pe telefonul mobil. Acest mod va permite oamenilor să voteze securizat".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pe când o inițiativă privind primenirea clasei securiste cu tot cu oamenii ei noi?

    Ce părere au securiștii dacă o asemenea inițiativă ar fi demarată înainte de alegerile europarlamentare? :)))) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb