Până să se ajungă la problemele fundamentale ale educaţiei, sistemul se confruntă şi la începutul acestui nou an şcolar cu vechile probleme, legate de infrastructură şi plata angajaţilor.
Ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, a semnat ordinul pentru aprobarea Normelor metodologice privind salarizarea prin plata cu ora pentru personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control, precum şi pentru cadrele didactice metodiste din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi unităţile conexe. Formulele de calcul s-au păstrat ca în anii trecuţi, astfel încât veniturile profesorilor încadraţi în regim de plată cu ora cresc în acelaşi ritm cu salariile, respectiv cu 25% mai mult faţă de începtul anului şcolar precedent.
Potrivit Ministerului Educaţiei, ca noutate, au fost incluse două categorii de personal care îşi vor desfăşura activitatea în baza unui contract civil de furnizare servicii pentru activităţi independente ocazionale, astfel, vor fi remunerate în regim de plată cu ora următoarele activităţi: "activităţile desfăşurate de cadrele didactice metodiste din unităţile de învăţământ preuniversitar care participă la inspecţiile curente, inspecţiile de specialitate şi speciale pentru acordarea gradelor didactice II şi I sau la inspecţia curentă şi specială pentru acordarea gradului didactic I pe baza titlului ştiinţific de doctor, în cazul în care aceste inspecţii nu se pot asigura de către inspectorul şcolar din inspectoratul şcolar; activitatea desfăşurată de membrii comisiilor de examen în vederea acordării gradelor didactice II şi I pentru maiştri-instructori, antrenori, educatori-puericultori, educatoare şi învăţători din unităţile de învăţământ preuniversitar-centre de perfecţionare." Ministrul Valentin Popa a vorbit şi de viitoarele creşteri salariale şi sporuri: "Pentru profesori sunt schimbări financiare semnificative faţă de 11 septembrie anul trecut când începea anteriorul an şcolar, salariile au crescut în medie cu 25% şi vor urma şi alte creşteri salariale pentru că la 1 decembrie va apărea şi un spor de suprasolicitare, pentru cadrele didactice de predare, de 10%. În anul 2019 se va acorda şi un sfert din ecartul între salariile prezente şi cele aferente anului 2022. Practic, în anul 2022, va exista o creştere în medie în sistemul preuniversitar de aproximativ 90% comparativ cu salariile din 2016. E o creştere semnificativă şi e un pas important către valorizarea resursei umane. Sper ca toate aceste lucruri să conducă şi la o creştere a calităţii actului educaţional".
Pe de altă parte, ministrul Valentin Popa, i-a invitat pe primari să acceseze fonduri pentru rezolvarea problemelor la şcoli care ţin de lipsa autorizaţiilor ISU de securitate la incendiu şi a subliniat că, până în 2020, trebuie să dispară toaletele din curtea unităţilor de învăţământ: "Educaţia este o prioritate naţională şi, sigur, toţi primarii sunt invitaţi să aplice proiecte în acest sens. Sunt mulţi bani necesari pentru a remedia toate aceste aspecte şi nu e singurul aspect de remediat. Şi toaletele în curte trebuie să dispară până în anul 2020, aşa cum a decis doamna prim-ministru". Trebuie spus că USR a depus săptămâna aceasta, la Senat, un proiect de lege prin care îi obligă pe primari să realizeze până în 2024 expertize tehnice pentru rezistenţa la cutremur a unităţilor de învăţământ ridicate înainte de 1978. USR susţine că în ţara noastră nu există o situaţie oficială a şcolilor cu risc seismic.
1. CURĂŢENIE ??;
(mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2018, 09:49)
Orașe fără WC-uri PUBLICE = mizerie
2. fără titlu
(mesaj trimis de M.V. în data de 23.09.2018, 22:48)
O problemă care se tot repetă,fară interes de-a fi rezolvată de cei care sunt platiţi şi nu cu bani puţini...
Educaţia, Sanatatea şi Cultura pilonii de bază a unui societaţi sănătoase la noi sunt la pământ!!...De ce oare?...
Suntem incurabili de nepăsători!