STUDIU MANPOWER: Angajatorii români prognozează cel mai puternic climat de angajare din ultimii 10 ani

Ziarul BURSA #Companii / 12 septembrie 2018

Angajatorii români prognozează cel mai puternic climat de angajare din ultimii 10 ani

Angajatorii români prognozează cel mai puternic climat de angajare din ultimii 10 ani, planurile pentru trimes­trul al patrulea al anului fiind cele mai optimiste din Europa, la egalitate cu Slovenia, şi în topul celor mai optimis­te din lume, conform unui studiu ManpowerGroup trimis redacţiei.

"Previziunea Netă de Angajare din trimestrul IV/2018 este de +19%, cea mai puternică previziune raportată în România din trimestrul IV/2008 până în prezent", arată Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă, referitor la intervalul octombrie - decembrie 2018.

Potrivit studiului, perspectivele pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă se îmbunătăţesc cu 4, respectiv 6 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent, III/2018 şi faţă de anul anterior (trimestrul IV/2017).

Conform studiului, 24% din cei 627 de angajatori români chestionaţi pentru ediţia din trimestrul IV/2018 a studiului raportează că au în vedere creşteri de personal, în timp ce 9% intenţionează scăderea numărului total de angajaţi. Intenţiile de angajare sunt pozitive, în mai mică sau mai mare măsură, în toate cele opt regiuni şi zece sectoare industriale analizate.

Angajatorii din regiunea Sud sunt cei mai optimişti din ţară, raportând o previziune netă de angajare de +28%, cea mai puternică din ultimii zece ani, arată datele analizate, evidenţiind că tot în regiunea Sud se raportează şi cea mai consistentă îmbunătăţire de la trimestru la trimestru, previziunea consolidându-se cu 18 puncte procentuale faţă de trimestrul III/2018.

Studiul mai arată că cea mai solidă îmbunătăţire de la an la an este raportată de angajatorii din regiunea Sud-Vest, unde previziunea netă de angajare de +24% este nu doar cu 25 de puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul IV/2017, ci şi cea mai robustă previziune raportată în regiune din trimestrul II/2008 până în prezent.

Angajatorii din Nord-Est au raportat o îmbunătăţire de 24 de puncte procentuale faţă de anul trecut, previziunea netă de angajare situându-se la +23%, cea mai puternică perspectivă pentru regiune din istoria sondajului în România.

Potrivit studiului, optimismul angajatorilor din regiunea Sud-Est este cel mai amplu din trimestrul III/2008, până în prezent, aceştia raportând o previziune netă de angajare de +23%. Deşi sunt favorabile şi indică un ritm de angajare relativ, perspectivele din regiunea Bucureşti şi Ilfov sunt cel mai puţin luminoase din ţară. Previziunea netă de angajare de +13% slăbeşte atât faţă de trimestrul III/2018, cu 2 puncte procentuale, cât şi faţă de trimestrul IV/2018. Un declin similar de la trimestru la trimestru şi de la an la an se raportează şi în regiunea Vest, unde Previziunea Netă de Angajare pentru intervalul octombrie - decembrie 2018 este de +15%, mai arată studiul.

Angajatorii prevăd creşteri ale numărului total de angajaţi indiferent de sectorul de activitate pe care îl reprezintă. Cei mai optimişti sunt angajatorii din sectorul construcţiilor, care raportează o previziune netă de angajare de +36%, cea mai luminoasă din toate cele zece sectoare de activitate analizate şi cea mai robustă prognoză din ultimii zece ani pentru acest sector (din trimestrul II/2008 până în prezent), mai arată datele analizate.

Perspectivele de angajare în construcţii s-au îmbunătăţit considerabil faţă de trimestrul precedent, cu 16 puncte procentuale, şi sunt cele mai îmbunătăţite comparativ cu anul anterior din toate sectoarele analizate, consolidându-se faţă de trimestrul IV/2017 cu 25 de puncte procentuale, potrivit studiului.

Totodată, angajatorii din industria prelucrătoare se aşteaptă la rândul lor la un volum consistent de angajări, chiar dacă previziunea netă de angajare de +29% este stabilă comparativ cu trimestrul precedent şi slăbeşte cu 3 puncte procentuale faţă de trimestrul IV/2017. Cele mai slabe perspective de ocupare a forţei de muncă sunt raportate în sectorul industrie extractivă, unde previziunea netă de angajare de +4% indică un ritm de angajare lent, care se îmbunătăţeşte totuşi atât faţă de trimestrul III/2018, cu 13 puncte procentuale, cât şi faţă de trimestrul IV/2017, cu 3 puncte procentuale.

Conform sursei citate, perspectivele de angajare sunt pozitive în toate categoriile de organizaţii, de la cele foarte mici, la cele mari. Angajatorii de mari dimensiuni sunt ceva mai puţin entuzias­maţi decât în trimestrul III/2018 şi trimestrul IV/2017, raportând o previziune netă de angajare de +26%, cu 1 punct procentual mai slabă decât de la an la an. În schimb, angajatorii de dimensiuni medii sunt cei mai optimişti din ultimii zece ani, raportând o previziune netă de angajare de +26%, care se îmbunătăţeşte semnificativ faţă de anul trecut, cu 16 puncte procentuale şi este cu 7 puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul III/2018. Ca de obicei, angajatorii din micro-organizaţii sunt cel mai puţin entuziaşti, raportând o previziune netă de angajare prudentă, de +4%.

ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluşi peste 59.000 de angajatori din 44 de ţări şi teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-şi creşte sau de a-şi diminua numărul total de angajaţi pe parcursul trimestrului următor.

Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 18 - 31 iulie 2018 pe un eşantion reprezentativ de 627 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb