CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 - 10 SEPTEMBRIE Oltchim - creştere de peste 5%

M.G.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 12 septembrie 2018

Oltchim - creştere de peste 5%

Acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) au marcat, în intervalul 3 - 10 septembrie, o apreciere de 5,23%, în raport cu moneda europeană urcând, astfel, pe prima poziţie în topul rentabilităţilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere.

În cele şase şedinţe de tranzacţionare din intervalul menţionat, cotaţia titlurilor OLT a fluctuat între o depreciere de 5%, înregistrată pe data de 5 septembrie, pe fondul unui rulaj de 76.370 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 110.100 de titluri şi o apreciere de 7,43%, consemnată pe 6 septembrie, în contextul unui volum de 103.513 de unităţi.

Vineri, 7 septembrie, Oltchim a anunţat că patru firme au depus oferte indicative pentru cumpărarea pachetelor de active rămase nevândute în urma primului proces de vânzare, anume Pachetul 8 - Divizia Petrochimică, Pachetul 9 - Instalaţia Antihidridă Ftalică şi Parţial Pachetul 7 - Instalaţia PVC II. În prezent, părţile interesate desfăşoară proceduri de due dilligence, urmând ca ofertele finale să fie transmise până la data de 31 octombrie, conform comunicatului emitentului.

Societatea Aiotec din Germania a depus o ofertă pentru pachetele 7 şi 8, Nimir Chemicals Pakistan Ltd din Pakistan pentru pachetul 9, Vynova Holding din Luxemburg pentru pachetele 7, 8 şi 9, iar Mata Chemicals din Pakistan pentru pachetul 9.

Pe data de 30 iulie, Chimcomplex Borzeşti a anunţat decizia Comisiei Europene prin care şi-a dat acordul preliminar privind preluarea Oltchim, de către Chimcomplex, fuziune ce va conduce la formarea Companiei Române de Chimie.

De la acea dată şi până pe 10 septembrie, preţul acţiunilor emitentului s-a apreciat cu circa 30%.

La finalul lui 2017, Consorţiul de administratori judiciari ai Oltchim, a anunţat că Adunarea Generală a creditorilor Oltchim a aprobat contractul de vânzare de active (Pachetele 1-5 şi parţial 7) încheiat între Oltchim, în calitate de vânzător, Chimcomplex Borzeşti, în calitate de cumpărător.

Chimcomplex Borzeşti a oferit 127 milioane de euro pentru o parte a activelor Oltchim, însă suplimentar a preluat şi probleme de mediu ce presupun investiţii de zeci de milioane de euro.

Combinatul din Râmnicu Vâlcea se află în procedură de insolvenţă din luna ianuarie 2013, consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL fiind numit administrator judiciar.

Pentru primul semestru al acestui an, Oltchim a obţinut un profit net de 83,6 milioane de lei, în creştere de peste trei ori în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2017, când a consemnat un profit net de 27,6 milioane de lei, în timp ce cifra de afaceri realizată în primele şase luni ale acestui an, de 577,2 milioane de lei, a crescut cu 20,2% faţă de perioada similară a anului trecut.

Raportat la preţul acţiunii OLT din data de 10 septembrie, de 0,35 lei/unitate, valoarea de piaţă a societăţii producătoare din industria chimică este de 120,12 milioane de lei.

Statul român, prin Ministerul Economiei, este acţionarul majoritar al emitentului, cu o deţinere de 54,81% din companie.

Locul al doilea în topul randamentelor de la BVB a revenit acţiunilor IAR Braşov (IARV), cu o rentabilitate de 4,01%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Transgaz (TGN), cu o creştere de 2,74%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a consemnat o depreciere de 1,44%, în raport cu moneda euro, în intervalul 3 - 10 septembrie.

Cu o creştere de 0,09%, titlurile SIF Oltenia (SIF5) reprezintă acţiunile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar, în perioada avută în vedere.

În intervalul 3 - 10 septembrie, indicele BET, care cuprinde cele mai tranzacţionate treisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a înregistrat o apreciere de 0,36%, iar BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursa noastră, a urcat cu 0,2%.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 31 august - 7 septembrie, este condus de titlurile FDI Patria Global, care au crescut cu 0,49%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BT Index Romania ROTX şi ETF - BET Tradeville, ambele fonduri având un randament de 0,4%, în intervalul mai sus menţionat.

Cotaţia aurului a coborât cu 0,41%, în perioada 3 - 10 septembrie, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,09%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în intervalul avut în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,13%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 12,95%, în intervalul 3-10 septembrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 14:30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6.278 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de puţin peste 109 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb