DEŞI BUGETUL COMPANIEI ESTE LIMITAT, ChemChina nu exclude o ofertă îmbunătăţită pentru preluarea Pirelli

Alexandru Costea
Companii / 30 martie 2015

În contextul licitaţiei pentru preluarea producătorului de anvelope Pirelli & C SpA în cadrul unei potenţiale afaceri în valoare de 7,7 miliarde de dolari, ChemChina, companie ce activează în domeniul industriei chimice, nu va exclude o ofertă îmbunătăţită, chiar în condiţiile în care a sugerat că puterea financiară de a oferi mai mult este limitată, arată un articol din TheWallStreetJournal tradus în limba română şi remis azi redacţiei.

Ren Jianxin, preşedintele companiei de stat China National Chemical Corp., a declarat, de asemenea, că aceasta se angajează să susţină autonomia firmei italiene, precum şi reputaţia sa în ceea ce priveşte calitatea, având în vedere că intenţionează să extindă prezenţa mărcii pe teritoriul Asiei.

"Nu vom încerca să schimbăm Pirelli. Pirelli este Pirelli", a declarat Ren, comparând diferenţele dintre companii cu cele dintre tăiţeii chinezeşti şi cei italieni: "Au două gusturi complet diferite, care nu se aseamănă nicicum".

În contextul acestui acord, o divizie a companiei chineze va plăti aproximativ 1,8 miliarde euro (1,96 miliarde de dolari) pentru a achiziţiona 26% din pachetul de acţiuni al Pirelli deţinut de un vehicul de investiţii controlat indirect de Preşedintele Pirelli şi de Directorul Executiv Marco Tronchetti Provera. În urma intrării în acţionariatul Pirelli, ChemChina va organiza o licitaţie pentru preluarea pachetului rămas de acţiuni deţinut de producătorul de anvelope la o valoare nominală de aproximativ 15 euro/acţiune. Întreaga companie italiană este evaluată la 7,1 miliarde de euro.

Vineri, acţiunile Pirelli erau tranzacţionate la 15,46 EUR, sugerând faptul că cel puţin unii dintre investitori consideră că este posibilă o ofertă mai mare. Ren a sugerat faptul că ChemChina nu este pregătită să ofere mai mult.

"Acesta este bugetul în care ne putem încadra", a declarat el reporterilor prezenţi ieri la Beijing.

Însă, fiind presat de întrebarea dacă oferta actuală este cea finală - chiar şi în cazul unei contraoferte - Ren a răspuns în limba engleză: "Poate".

Preşedintele ChemChina a adăugat că oferta companiei este susţinută de conducerea Pirelli şi în special de directorul executiv al Pirelli. Această susţinere ar putea servi la descurajarea potenţialilor contraofertanţi.

Companiile de stat din China au întâmpinat uneori dificultăţi în contextul încheierii afacerilor în străinătate, cea mai cunoscută situaţie fiind eşuarea preluării companiei americane Unocal Corp. de către Cnooc Ltd. în 2005.

"Cea mai mare îngrijorare a mea este legată de faptul că integritatea şi marca Pirelli ar putea avea de suferit pe fondul investiţiei China National Chemical", a declarat Ren. Acesta a spus că intenţionează să atenueze această îngrijorare menţinându-l în funcţia de Director General pe Tronchetti Provera pe o perioadă de cel puţin cinci ani.

"Acesta îşi poate apoi alege succesorul", a declarat Şeful companiei chineze.

Grupul de stat chinez speră să relisteze producătorul italian de cauciucuri pe bursa din Milano, potrivit directorului Ren Jianxin, transmite Reuters.

Fondată în Beijing în 2004, ChemChina operează şase divizii în industria chimică şi petrochimică, precum şi pe piaţa de cauciucuri şi anvelope.

În 2013, ChemChina a raportat active de 272,5 miliarde de yuani (43,85 miliarde de dolari) şi un profit de 244 miliarde de yuani.

ChemChina are 120.000 de angajaţi la nivelul tuturor diviziilor.

Pirelli, care în decembrie anul trecut a finalizat vânzarea unei participaţii de 80% la fabrica de sârmă de oţel din Slatina către grupul belgian Bekaert, deţine în România o fabrică de anvelope la Slatina şi o uzină de filtre pentru motoare diesel la Bumbeşti Jiu, judeţul Gorj.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb