Emisiunea de titluri de stat pentru populaţie, care, potrivit lui Lucian Anghel, preşedintele BVB, se afla în urmă cu o lună "pe ultima sută de metri", a intrat acum în nemărginita fază de discuţii între Ministerul Finanţelor Publice (MFP), pe de o parte, şi Autoritatea de Supraveghere Financiară, Depozitarul Central şi Bursa de Valori Bucureşti, pe de altă parte. Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, ne-a declarat: "Decizia de a emite obligaţiuni este luată, acum vorbim cum să o implementăm, Ministerul fiind încă în discuţii cu BVB, ASF şi Depozitarul Central".
Domnia sa spune că perioada în care vor fi emise titlurile de stat este octombrie-decembrie, iar MFP se gândeşte la o valoare a unei obligaţiuni de 1000 lei, care, însă, se va stabili în urma discuţiilor finale cu ASF şi BVB.
În ceea ce priveşte negocierile Ministerului cu Depozitarul Central, Enache Jiru ne-a spus că cele două instituţii trebuie să se pună de acord în privinţa câtorva detalii, astfel încât MFP să fie sigur că, din punct de vedere tehnic, tot procesul de emisiune şi tranzacţionare va fi funcţional.
Domnia sa declară: "Noi (n.r. MFP) trebuie să asigurăm toţi participanţii că tranzacţionarea se face, din punct de vedere tehnic, în condiţii de absolută securitate. De asemenea, trebuie să ştim clar cum funcţionează totul, de la BVB, la Depozitar. Adică, dacă decontarea se face în două zile, în două zile să fie".
Cu toate acestea, mai sunt şi alte elemente ce trebuie puse la punct ca să fie gata emisiunea, precum rata cuponului, adică venitul fix pe care cetăţenii îl vor încasa ca să împrumute statul. În privinţa acestuia, domnul Jiru spune că "e prea devreme să exprimăm nivelul de cupon, vom stabili până în emisiune, în funcţie de condiţiile pieţei".
Instituţiile pieţei au luat deja măsuri care să faciliteze emisiunea şi tranzacţionarea pe piaţă a obligaţiunilor.
La finele lunii trecute, ASF a aprobat un nou set de tarife, astfel că transferurile cu titluri de stat de pe Bursă nu vor mai fi taxate de instituţie, iar cota din valoarea tranzacţiilor cu obligaţiuni se reduce cu 50% până la 0,02%. De asemenea, tariful pentru înregistrarea la ASF a instrumentelor financiare în cazul titlurilor de stat nu se mai aplică.
Depozitarul Central a hotărât şi el să nu perceapă comisioane pentru decontarea tranzacţiilor rezultate în urma subscrierii în cadrul ofertelor de titluri de stat pentru investitorii mici, derulate prin Bursa de Valori Bucureşti, iar BVB a decis să nu impună comisioane de tranzacţionare pentru operaţiunile derulate pe piaţa primară de Ministerul Finanţelor pentru emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv investitorilor de retail.
Ministerul Finanţelor nu a mai emis obligaţiuni dedicate populaţiei de aproape 10 ani. De atunci, statul organizează periodic emisiuni cu titluri de stat, dar acestea nu mai sunt vândute direct către populaţie, ci către bănci. Valoarea nominală a unei obligaţiuni pe piaţa interbancară este de 10.000 de lei.