Scandalul de la vârful FIFA, declanşat în urmă cu 6 ani a ajuns la faza despăgubirilor uriaşe. Ministerul american al Justiţiei a acordat fundaţiei FIFA suma de 201 milioane dolari drept despăgubiri pentru delapidările comise de foşti responsabili ai fotbalului mondial. Această compensaţie financiară acoperă în esenţă componenta americană din scandalul "FIFAgate", care a demarat pe 27 mai 2015 cu arestarea spectaculoasă a şapte conducători ai fotbalului mondial la un hotel din Zurich, înaintea deschiderii congresului de alegeri la FIFA. "Aceste fonduri au fost luate din conturile bancare ale oficialilor implicaţi şi anchetaţi pentru fapte de corupţie", a explicat într-un comunicat FIFA, precizând că această sumă va servi la finanţarea "proiectelor fotbalistice ce au o incidenţă comunitară pozitivă la scară mondială". "Sunt încântat să constat că banii de care fotbalul a fost privat ilegal îi revin astăzi pentru a fi utilizaţi aşa cum trebuie, cum a fost cazul mereu", a declarat preşedintele FIFA, Gianni Infantino, citat în comunicatul forului internaţional. Afacerea viza un sistem de mită şi de "bandă" organizată de responsabili ai fotbalului din America de Sud şi America centrală, în schimbul atribuirii drepturilor de difuzare TV pentru competiţii, între care Copa America.
Instrumentat în Statele Unite, "FIFAgate" a dus la condamnarea la nouă ani de închisoare a paraguayanului Juan Angel Napout, fost preşedinte al Confederaţiei sud-americane de fotbal (CONMEBOL) şi la patru ani de închisoare a brazilianului Jose Maria Marin, fost conducător al Federaţiei braziliene. Justiţia americană continuă să ancheteze fotbalul mondial, în special în dosarul atribuirii Cupei Mondiale din 2022 din Qatar şi a suspiciunilor de cumpărare de voturi.
În mai 2015, justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi şapte oficiali ai forului, pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, la o primă estimare fiind vorba de poeste 150 de milioane de dolari. În decembrie 2015, autorităţile elveţiene au arestat încă 12 persoane, la Zurich, în cadrul aceluiaşi dosar de corupţie. Pe 7 octombrie 2015, Joseph Blatter ( preşedinte interimar al FIFA la vremea respectivă), Jerome Valcke (secretar general al FIFA), Michel Platini (vicepreşedinte FIFA şi preşedinte UEFA) au fost suspendaţi de către o comisie a FIFA pentru 90 de zile, cu posibilitatea de prelungire a suspendării pentru încă 45 de zile. În decembrie 2015, Joseph Blatter şi Michel Platini au fost suspendaţi de Comisia de Etică a UEFA pentru câte opt ani din viaţa sportivă. În februarie 2016, Comisia de recurs a respins apelurile lor, considerându-i vinovaţi de violarea a patru articole din codul etic, dar pentru "întreaga activitate" au primit o reducere a pedepsei,de la opt la şase ani. După acest scandal în fruntea FIFA a ajuns italianul Gianni Infantino, iar UEFA este condusă de slovenul Alexander Ceferin.