ZIARUL BURSA

26 august 2021
Ediţia din 20.12.2024
Primul produs derivat pe Bitcoin va fi lansat în septembrie, la Eurex

PE PIAŢA REGLEMENTATĂ DIN EUROPA Primul produs derivat pe Bitcoin va fi lansat în septembrie, la Eurex

V.R.Piaţa de Capital / 26 august 2021

Contractul futures va fi tranzacţionat în euro şi livrat fizic în ETN-uri Bitcoin Randolf Roth, Eurex: "Există o cerere semnificativă din partea investitorilor instituţionali pentru expunere la Bitcoin într-un mediu sigur şi reglementat" Piaţa globală a criptomonedelor a scăzut, ieri, cu 3% 

Eurex, piaţa europeană de produse derivate deţinută de Deutsche Börse AG (ope­ratorul Bursei de Valori din Frankfurt), va lansa, din 13 septembrie, un produs derivat pe Bitcoin ETN (exchange-traded note - titlu de valoare tranzacţionat pe bursă, similar bondurilor, care este un titlu de datorie nesecuritizat, emis de o instituţie). Acesta va fi primul produs legat de Bitcoin lansat pe o piaţă reglementată a instrumentelor financiare derivate din Europa.

Transportul feroviar de persoane, în colaps

ARF A MAI ANULAT O LICITAŢIE Transportul feroviar de persoane, în colaps

George MarinescuCompanii / 26 august 2021

Reprezentanţii CFR Călători: "Este necesară o infuzie majoră de material rulant nou pentru transportul feroviar de călători, în vederea creşterii condiţiilor de transport şi o mai bună satisfacere a cerinţelor de trafic" Gabriel Maxim, preşedinte FSTFR: "În acest fel se scapă de operatorii de transport feroviar de călători din România şi se face loc operatorilor străini" 

Situaţia transportului feroviar de persoane se agravează, după ce, în urmă cu două zile, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a anunţat că a anulat licitaţia pentru achiziţionarea a 40 de rame electrice noi destinate transportului regional feroviar de călători. Anunţul Autorităţii a venit în condiţiile în care CFR Călători se confruntă zilnic cu probleme privind materialul rulant aflat în circulaţie, cu locomotive care se defectează în timpul cursei sau care pur şi simplu iau foc în timp ce tractează vagoane cu călători.

"Preţurile energiei urmăresc tendinţele pieţei europene şi este greu să nu fie aliniate la acestea"

"Preţurile energiei urmăresc tendinţele pieţei europene şi este greu să nu fie aliniate la acestea"

A consemnat Mihai GongoroiCompanii / 26 august 2021

(Interviu cu Gabriel Purice, preşedintele Bursei Române de Mărfuri) 

"Aşteptăm modificarea legii energiei şi desfiinţarea monopolului OPCOM pentru a intra şi pe piaţa de energie electrică, inclusiv cu produse futures" "La un moment dat, dacă simţim oportunităţi mari de dezvoltare şi va fi nevoie de o finanţare mai serioasă, cu siguranţă vom lista BRM"

Reporter: Unde se situează volumele de gaze naturale tranzacţionate în primele şase-şapte luni ale anului pe Bursa Română de Mărfuri (BRM)? În prima jumătate din 2017 de exemplu, un an relativ apropiat pe care am găsit date, în care s-a şi realizat o liberalizare la data de 1 aprilie, a fost 44,24 TWh, la vremea aceea 71% din consumul naţional de gaze naturale.

Dan Suciu a afirmat: "Avem o inflaţie blocată la nivelul preţurilor exogene şi preţurilor energiei electrice, gazelor naturale şi combustibililor. Preţuri asupra cărora nu putem să intervenim, sunt dincolo de capacitatea noastră de influenţare. Ce ne rămâne de făcut este să încercăm să temperăm celelalte evoluţii de preţuri, aşa cum putem, pentru a nu decola inflaţia, să o menţinem la acest nivel de 5%, 5,6% spre finalul anului.

DAN SUCIU, BNR: "Încercăm să ţinem cât se poate dobânda-cheie la actualul nivel"

M.G.Macroeconomie / 26 august 2021

Creşterea preţurilor energiei la nivel global a fost dublată de incapacitatea instituţiilor româneşti de a administra corect procesul de liberalizare, consideră purtătorul de cuvânt al BNR 

Banca Naţională a Româ­niei (BNR) încearcă să ţină cât se poate dobânda de politică monetară la actualul nivel, de 1,25%, pentru a nu complica existenţa entităţilor economice şi pentru a nu crea disfuncţionalităţi pe celelalte preţuri dincolo de preţurile la energie, a afirmat, ieri, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, într-o intervenţie la un post TV. Domnia sa a mai declarat că BNR nu este îngrijorată în acest moment de ritmul accelerat al creditării, dar şi că liberalizarea preţurilor energiei s-a făcut într-un mod haotic, demonstrând incapacitatea instituţiilor româneşti de a administra corect acest proces.

Bani pentru tinerii şi micii fermieri

Bani pentru tinerii şi micii fermieri

I.Ghe.Miscellanea / 26 august 2021

Patru măsuri de sprijin din programul de tranziţie 2021-2022, care are alocată o sumă totală de 3,2 miliarde euro, vor fi lansate, mâine, a anunţat Adrian Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută, ieri, la sediul instituţiei.

"Lansările pe care o să le facem în această săptămână, în 27 august, sunt pentru submăsura 6.1 - Instalarea tinerilor fermieri -, unde sunt alocate 100 milioane euro, submăsura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici -, cu 87 milioane euro, sumă pe care am splitat-o în două - 60,9 milioane euro la nivel naţional şi 26,1 milioane euro pentru zona montană. Sunt foarte mulţi fermieri mici care aparţin acestei categorii şi care fac agricultură în zona montană. Am dorit să aibă o alocare distinctă tocmai pentru a avea acces la aceste fonduri. Este ştiut faptul că sunt zone sau activităţi care obţin punctaje mai mari şi riscam ca toţi banii să meargă în acea zonă sau în acel domeniu de activitate", a declarat Adrian Oros.

PSD: "Consumatorii vulnerabili din energie trebuie ajutaţi de la 1 octombrie"

PSD: "Consumatorii vulnerabili din energie trebuie ajutaţi de la 1 octombrie"

I.Ghe.Politică / 26 august 2021

PSD i-a cerut Guvernului să prevadă la rectificarea bugetară resursele necesare astfel încât consumatorii vulnerabili să beneficieze de sprijin de la 1 octombrie.

"Scumpirile uriaşe ale electricităţii şi gazelor, cu peste 70% faţă de anul trecut, efect al liberalizării iresponsabile decisă de guvernele PNL, impun măsuri urgente de protecţie a sutelor de mii de români care nu mai pot face faţă facturilor", se arată într-un comunicat de presă al social-democraţilor, care precizează: "Oficial, sunt peste 200.000 de gospodării în pragul debranşării. Termenul de 1 ianuarie 2022 pentru aplicarea legii consumatorului vulnerabil, vehiculat de actualii guvernanţi, este mult prea îndepărtat. 1 octombrie trebuie să fie termenul de aplicare a legii consumatorului vulnerabil, nu 1 ianuarie 2022. Octombrie, noiembrie, decembrie sunt luni în care creşte exponenţial consumul de energie electrică şi gaz, iar scumpirile masive vor duce facturile la valori insuportabile. PSD nu concepe ca, în plină iarnă, oamenii să fie abandonaţi în frig şi întuneric! De aceea a insistat ca legea consumatorului vulnerabil să fie introdusă pe ordinea de zi a sesiunilor extraordinare ale Camerei Deputaţilor, solicitare respinsă de actuala majoritate".

Purcari raportează un profit de 20,37 milioane lei, în creştere cu 31%

PENTRU PRIMELE ŞASE LUNI ALE ANULUI Purcari raportează un profit de 20,37 milioane lei, în creştere cu 31%

M.G.Companii / 26 august 2021

Purcari Wineries (WINE) a înregistrat, în primul semestru al anului, venituri de 106,5 milioane de lei, în creştere cu 25% faţă de cele de la jumătatea anului 2020, în timp ce profitul net a urcat cu 31% la 20,37 milioane de lei, se arată în raportul emitentului publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Dinamica pozitivă a veniturilor vine pe fondul accelerării vânzărilor cu 47% în trimestrul doi. Potrivit companiei, marjele au crescut puternic fiind impulsionate în primul rând de îmbunătăţirea în continuare a mixului produselor vândute, precum şi de revenirea vânzărilor în pieţe cu profitabilitate mai înaltă. 

Crypto Finance, cea mai recentă achiziţie efectuată de Deutsche Börse

Bănci-Asigurări / 26 august 2021

Deutsche Börse a încheiat câteva fuziuni şi achiziţii anul acesta, care includ Crypto Finance AG - cea mai recentă preluare efectuată de operatorul bursier german. Deutsche Börse a achiziţionat o cotă de două treimi din fintech-ul elveţian Crypto Finance, prin care urmăreşte extinderea ofertei sale de active digitale. Crypto Finance, societate creată în 2017, asigură servicii de tranzacţionare, depozitare şi investiţii în active digitale pentru investitori instituţionali şi profesionişti. Compania acţionează ca un intermediar între traderi profesionişti şi bursele de criptomonede, unde pot fi cumpărate şi vândute active precum bitcoin. Preţul exact al afacerii nu a fost dezvăluit, dar Deutsche Börse a informat că acesta depăşeşte 100 de milioane de franci (108,68 milioane de dolari).

Turul României - 100 de ciclişti pedalează pentru 25.000 de euro

Turul României - 100 de ciclişti pedalează pentru 25.000 de euro

O.D.Sport / 26 august 2021

Turul României este fără îndoială cea mai cunoscută întrecere din ciclismul autohton. Ajunsă la ediţia cu numărul 54, competiţia este pregătită de start, din 31 august, 100 de ciclişti din 8 ţări vor pedala pe câteva dintre cele mai frumoase drumuri din ţara noastră. Caravana va fi compusă din 14 echipe din: Italia, SUA, Germania, Polonia, Kazakhstan, Republica Cehă, Bulgaria şi România, printre care se numără o echipă procontinentală, 10 continentale şi 3 naţionale. Evenimentul începe pe data de 30 august la Timişoara, cu Prezentarea Echipelor, şi se termină în data de 5 septembrie la Bucureşti. Traseul din acest an numără peste 800 de km şi trece prin oraşe precum Lugoj, Hunedoara, Deva, Orăştie, Sebeş, Sibiu, Agnita, Făgăraş, Râşnov, Braşov, Ploieşti. Premiile acordate sunt în valoare totală de 25.000 de euro, dar cheltuielile de organizare sunt cu mult mai mari, o "factură" urmând să fie prezentată de către federaţiei după terminarea turului.

Despăgubiri de sute de milioane de dolari pentru FIFA

O.D.Sport / 26 august 2021

Scandalul de la vârful FIFA, declanşat în urmă cu 6 ani a ajuns la faza despăgubirilor uriaşe. Ministerul american al Justiţiei a acordat fundaţiei FIFA suma de 201 milioane dolari drept despăgubiri pentru delapidările comise de foşti responsabili ai fotbalului mondial. Această compensaţie financiară acoperă în esenţă componenta americană din scandalul "FIFAgate", care a demarat pe 27 mai 2015 cu arestarea spectaculoasă a şapte conducători ai fotbalului mondial la un hotel din Zurich, înaintea deschiderii congresului de alegeri la FIFA. "Aceste fonduri au fost luate din conturile bancare ale oficialilor implicaţi şi anchetaţi pentru fapte de corupţie", a explicat într-un comunicat FIFA, precizând că această sumă va servi la finanţarea "proiectelor fotbalistice ce au o incidenţă comunitară pozitivă la scară mondială". "Sunt încântat să constat că banii de care fotbalul a fost privat ilegal îi revin astăzi pentru a fi utilizaţi aşa cum trebuie, cum a fost cazul mereu", a declarat preşedintele FIFA, Gianni Infantino, citat în comunicatul forului internaţional. Afacerea viza un sistem de mită şi de "bandă" organizată de responsabili ai fotbalului din America de Sud şi America centrală, în schimbul atribuirii drepturilor de difuzare TV pentru competiţii, între care Copa America.

Schimbările climatice aduc un "val" de inundaţii catastrofale

O.D.Miscellanea / 26 august 2021

Răspunsul naturii la agresiunile de tot felul este unul teribil. Fenomenele extreme s-au înmulţit, iar previziunile specialiştilor nu sunt deloc optimiste. Schimbările climatice au mărit cu cel puţin 20% probabilitatea producerii unor inundaţii puternice în Europa Occidentală, de tipul celor care au avut loc în iulie în Germania şi Belgia, potrivit unui studiu publicat de consorţiul ştiinţific World Weather Attribution (WWA). Volumul ploilor a fost amplificat la rândul său de schimbările climatice. O zi cu ploaie poate fi acum cu 19% mai intensă în regiune decât ar fi fost dacă temperaturile la nivel global nu ar fi crescut cu 1,2 grade Celsius peste temperaturile preindustriale, potrivit cercetării.

Raluca Bâldea, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România

STUDIU Cheltuielile pentru începerea anului şcolar, în creştere cu 16%

O.D.Miscellanea / 26 august 2021

Şcoala presupune multiple cheltuieli, iar acest lucru este simţit cel mai bine de către părinţi. Tehnologia, tot mai folosită în procesul de educaţie, presupune la rândul ei costuri suplimentare. Cheltuielile generate de începerea anului şcolar sunt în creştere cu 16% anul acesta faţă de 2020, urmând să se ridice la aproximativ 32,5 miliarde de dolari, iar instrumentele digitale înlocuiesc rechizitele şcolare tradiţionale, astfel încât vânzările de produse bazate pe tehnologie destinate elevilor vor înregistra o creştere anuală de 37%, reiese din studiul Deloitte back-to-school 2021. Pentru cumpărarea produselor de tehnologie legate de şcoală, 49% dintre participanţii la studiu spun că magazinele online reprezintă prima opţiune, iar 41% preferă comercianţii de tip discount.

Bursele aşteaptă reuniunea bancherilor centrali de la Jackson Hole

BURSELE LUMII Bursele aşteaptă reuniunea bancherilor centrali de la Jackson Hole

A.V.Internaţional / 26 august 2021

Pieţele din Europa au avut o evoluţie nesemnificativă ieri, investitorii aşteptând reuniunea bancherilor centrali americani de la Jackson Hole, care începe astăzi.

Deutsche Börse

- Acţiunile companiei auto Bayerische Motoren Werke AG (BMW) s-au apreciat cu 0,3%, la 78,63 euro la ora locală 16.17, cele ale rivalei Daimler AG - cu 1%, la 71,41 euro, deşi indicele Ifo arată declinul încrederii mediului de afaceri german, în luna august.

- Pe acelaşi segment, titlurile Volkswagen AG au câştigat 0,7%, ajungând la 284,60 euro la ora 16.20.

- Indicele DAX a scăzut cu 0,2%, la 15.871,18 puncte la ora 16.20.

BET urcă la un nou maxim istoric

BVB BET urcă la un nou maxim istoric

M.G.Piaţa de Capital / 26 august 2021

De la începutul anului, coşul de acţiuni are o ascensiune de 25,18%, iar cu tot cu dividende avansul este de 30,71% 

Indicele BET, ce include cele mai tranzacţionate şaptesprezece acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia SIF-urilor, a încheiat sesiunea de tranzacţionare de ieri la 12.274,70 puncte, un nou maxim istoric. De asemenea, indicele BET-TR, cu include şi dividendele alocate de companiile din coşul de acţiuni, a urcat ieri la 21.580,40 de puncte, record istoric.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA

PIAŢA VALUTARĂ  Euro a scăzut la 4,9284 lei

Julia PandiBănci-Asigurări / 26 august 2021

Euro a scăzut, ieri, cu 0,02 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9284 lei/euro.

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orelor 16:30, un euro era tranzacţionat la 1,1740 dolari, în depreciere cu 0,11%...

MACRO NEWSLETTER 26 august 2021

MACRO NEWSLETTER 26 august 2021

Macroeconomie / 26 august 2021

Încrederea mediului de afaceri din Germania a scăzut peste aşteptări în august 2021, până la 99,4 puncte, de la 100,7 puncte în luna anterioară, în condiţiile în care indicele aşteptărilor pentru următoarele 6 luni a scăzut până la 97,5 puncte,...

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo