PSD i-a cerut Guvernului să prevadă la rectificarea bugetară resursele necesare astfel încât consumatorii vulnerabili să beneficieze de sprijin de la 1 octombrie.
"Scumpirile uriaşe ale electricităţii şi gazelor, cu peste 70% faţă de anul trecut, efect al liberalizării iresponsabile decisă de guvernele PNL, impun măsuri urgente de protecţie a sutelor de mii de români care nu mai pot face faţă facturilor", se arată într-un comunicat de presă al social-democraţilor, care precizează: "Oficial, sunt peste 200.000 de gospodării în pragul debranşării. Termenul de 1 ianuarie 2022 pentru aplicarea legii consumatorului vulnerabil, vehiculat de actualii guvernanţi, este mult prea îndepărtat. 1 octombrie trebuie să fie termenul de aplicare a legii consumatorului vulnerabil, nu 1 ianuarie 2022. Octombrie, noiembrie, decembrie sunt luni în care creşte exponenţial consumul de energie electrică şi gaz, iar scumpirile masive vor duce facturile la valori insuportabile. PSD nu concepe ca, în plină iarnă, oamenii să fie abandonaţi în frig şi întuneric! De aceea a insistat ca legea consumatorului vulnerabil să fie introdusă pe ordinea de zi a sesiunilor extraordinare ale Camerei Deputaţilor, solicitare respinsă de actuala majoritate".
PSD cere ori dezbaterea şi adoptarea în regim de urgenţă a legii, imediat după începerea sesiunii parlamentare, şi aplicarea ei de la 1 octombrie, ori adoptarea rapidă de către guvern prin OUG a măsurilor de sprijin necesare, pentru că scumpirile catastrofice ale energiei şi iminenţa debranşărilor, chiar reprezintă o urgenţă, mai indică sursa citată. De asemenea, social-democraţii solicită imperativ guvernului să prevadă la rectificarea bugetară resursele necesare astfel încât consumatorii vulnerabili să beneficieze de sprijin încă de la 1 octombrie 2021.
Comunicatul de presă al social-democraţilor a fost emis în contextul în care Raluca Turcan, ministrul Muncii, a declarat, ieri, că a cerut Parlamentului accelerarea procedurilor pentru adoptarea proiectelor de lege privind consumatorul vulnerabil din sistemul energetic.
Raluca Turcan a afirmat: "I-am scris astăzi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, să urgenteze proiectul de lege pe care l-am iniţiat ca ministru al Muncii, de sprijin pentru consumatorul vulnerabil de energie, astfel încât, cu resursele identificate deja de Ministerul Energiei şi de primul-ministru să putem face aplicabilă această lege a consumatorului vulnerabil aflat în risc de sărăcie energetică chiar începând cu 1 ianuarie anul 2022. Multă lume a privit superficial această iniţiativă. M-am ambiţionat şi, cu toate că erau suficienţi doritori să-i cânte prohodul, proiectul a fost aprobat în Guvern, transmis Parlamentului şi blocat în Parlament până acum. Împreună cu colegii mei din Guvern am găsit soluţii astfel încât să fie aplicabil şi chiar devansat începând cu 1 ianuarie 2022. Prin acest proiect creşte şi numărul de beneficiari, şi suma alocată pentru a compensa creşterile de preţuri".
Amintim că, în urmă cu o săptămână, premierul Florin Cîţu s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu ministrul Energiei, cu reprezentanţii ANRE, cu cei ai Transelectrica, ai bursei de energie OPCOM şi ai Consiliului Concurenţei cu care au discutat despre explozia preţurilor la energia electrică. O nouă discuţie pe tema facturilor la energie ar urma să aibă loc în aceste zile la Palatul Victoria.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2021, 12:14)
tot marsavi au ramas psd toti care au creier stiu de ce sau scumpit gazel e si electricul la noi
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2021, 12:19)
cce sai faci ei nemernici nau liberarizat in 30 de ani si se iau de astia ca fac pe repede inainte , masuri pe care ei nau avut cap sa le puna in practica, hoaste comuniste si odraslele lor
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2021, 19:34)
Formele de "liberalizari" se fac cand trendul economic al unei natii e pe CRESTERE.
Formele de "nationalizari" se fac cand trendul economic al unei natii este pe CADERE (achitare mai mare ca speculatia / investitia persoanelor fizice /afaceri in piata).
Vezi exemple in Italia, Grecia, Cipru..
Semnat comenturi "cretine"
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2021, 19:31)
vulnerabil este cartelul in fata corectiei descendente a pretului in caz ca nu vor beneficia de ajutor financiar spalat prin tranzitarea banilor prin "buzunarul" / factura consumatorilor "vulnerabili".
Lasati vulnerabilii sa corecteze pretul in jos si o sa vedem pe urma distractia din piata!!!
Aceasta lege / forma de ajutor este facuta special ca sa mentina pretul in sus si nu in jos!
semnat comenturi "cretine"