PE PIAŢA REGLEMENTATĂ DIN EUROPA Primul produs derivat pe Bitcoin va fi lansat în septembrie, la Eurex

V.R.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 august 2021

Primul produs derivat pe Bitcoin va fi lansat în septembrie, la Eurex

Contractul futures va fi tranzacţionat în euro şi livrat fizic în ETN-uri Bitcoin Randolf Roth, Eurex: "Există o cerere semnificativă din partea investitorilor instituţionali pentru expunere la Bitcoin într-un mediu sigur şi reglementat" Piaţa globală a criptomonedelor a scăzut, ieri, cu 3%

Eurex, piaţa europeană de produse derivate deţinută de Deutsche Börse AG (ope­ratorul Bursei de Valori din Frankfurt), va lansa, din 13 septembrie, un produs derivat pe Bitcoin ETN (exchange-traded note - titlu de valoare tranzacţionat pe bursă, similar bondurilor, care este un titlu de datorie nesecuritizat, emis de o instituţie). Acesta va fi primul produs legat de Bitcoin lansat pe o piaţă reglementată a instrumentelor financiare derivate din Europa.

Potrivit anunţului făcut de Eurex, contractul va oferi acces la preţul Bitcoin într-un mediu reglementat în totalitate. Acest contract va fi tranzacţionat în euro şi livrat fizic în ETN-uri Bitcoin.

"ETN-ul Bitcoin va fi echivalent cu 1/1000 dintr-un Bitcoin la lansare, fiind complet susţinut şi răscumpărat în Bitcoin", conform Eurex.

Randolf Roth, membru în consiliul executiv al Eurex, declară: "Suntem încântaţi să fim prima bursă reglementată care oferă acest contract inovator. Există o cerere semnificativă din partea investitorilor instituţionali pentru expunere la Bitcoin într-un mediu sigur şi reglementat. Noile contracte futures Bitcoin ETN le permit investitorilor să tranzacţioneze şi să facă hedging pe Bitcoin în cadrul infrastructurii de tranzacţionare şi compensare a Eurex, fără să fie nevoiţi să apeleze la platforme cripto nereglementate sau să creeze o infrastructură separată, cum este portofelul cripto".

Noul contract futures se va baza pe BTCetc Bitcoin Exchange Traded Crypto (BTCE, furnizat de ETC Group), care este primul ETP (Exchange-Traded Product - produs tranzacţionat la bursă) Bitcoin din Europa.

De la lansarea sa, în iunie 2020, BTCE a fost unul dintre cele mai tranzacţionate contracte pe platforma Xetra aparţinând Frankfurt Stock Exchange.

Bradley Duke, cofondator şi director executiv al ETC Group, spune că BTCE a fost selectat datorită volumelor sale de tranzacţionare, care sunt cele mai mari din lume pentru un produs ETP pe criptomonedă şi pentru că urmăreşte fidel preţul de bază al Bitcoin. Duke subliniază că Eurex este cea mai mare bursă de instrumente financiare derivate din Europa, iar listarea Bitcoin ETN Futures este un pas uriaş în consolidarea criptomonedelor ca o clasă de active în cadrul serviciilor financiare recunoscute.

"Acest contract futures va facilita strategii de investiţii mai avansate, aducând o nouă clasă de investitori în BTCE şi bitcoin", menţionează Bradley Duke, adăugând: "Asistăm la o realizare importantă pentru Europa şi interesant de observat că această inovaţie se întâmplă din nou în Germania, cea mai mare economie din Europa". În opinia sa, odată ce contractul futures va fi lansat, este logic să urmeze alte instrumente derivate, cum sunt contractele options, care le-ar oferi investitorilor mai multe instrumente de gestionare a riscurilor.

La Deutsche Börse mai sunt listate ETN-uri pe Ethereum, Bitcoin cash şi Litecoin.

Un Bitcoin, sub 49.000 de dolari

Piaţa globală a criptomonedelor a scăzut cu 3% ieri, la 2,07 trilioane de dolari, potrivit Outlook Money, care arată că valoarea unui Bitcoin era mai mică de 49.000 de dolari. Pe

parcursul zilei, Bitcoin-ul a atins un minim "intra-day" de 47.700 de dolari, însă a revenit la 48.200 de dolari.

Analiştii aşteaptă noi corecţii în evoluţia acestei criptomonede, în săptămâna curentă, fiind aşteptat să scadă la 45.000 de dolari.

Potrivit sursei, cota Bitcoin pe piaţa criptomonedelor (care este dominantă) a urcat cu 0,4%, la 43,7%.

"FMI caută să monitorizeze şi să ajute la gestionarea tranziţiei complexe spre banii digitali"

Fondul Monetar Internaţional (FMI) trebuie să-şi sporească resursele deoarece caută "să monitorizeze, să consilieze şi să ajute la gestionarea tranziţiei complexe spre banii digitali", conform unui document publicat recent de instituţie, preluat Reuters.

FMI a informat, conform Agerpres: "Banii digitali pot face plăţile mai accesibile, mai rapide şi mai ieftine. Dar pentru ca asta să se întâmple, autorităţile trebuie să-şi intensifice eforturile în vederea rezolvării dificultăţilor cheie: numerarul digital trebuie să fie sigur, trebuie să protejeze economia internă şi stabilitatea financiară, şi trebuie menţinută stabilitatea sistemului monetar internaţional, apreciază instituţia financiară. FMI are un rol critic - trebuie să-i ajute pe membrii săi să valorifice beneficiile şi să gestioneze riscurile legate de banii digitali. Şi mai important, banii digitali trebuie reglementaţi şi furnizaţi astfel încât ţările să menţină controlul asupra politicii monetare, a condiţiilor financiare şi a regimurilor de curs de schimb".

FMI face distincţia între monedele digitale bancare centrale (CBDC), monedele stabile (stablecoins) şi moneda electronică (e-Money), pe care se concentrează, şi criptoactivele, inclusiv Bitcoin.

Documentul, care a fost discutat în Board-ul FMI în aprilie şi publicat la finele lunii iulie, oferă o viziune a modului în care Fondul încearcă să colaboreze cu alte organizaţii, cum sunt băncile centrale, autorităţi de reglementare şi Banca Mondială.

"Şi Fondul Monetar Internaţional trebuie să-şi intensifice eforturile şi să-şi sporească resursele alocate acestui domeniu. FMI trebuie să-şi întărească rapid şi să adâncească activitatea sa legată de banii digitali, în coordonare şi în cooperare strânsă cu alte instituţii", se arată în document.

Amintim că şi Banca Centrală Europeană (BCE) lucrează la crearea unei forme electronice de numerar care să vină în completarea bancnotelor şi monedelor, într-o încercare de a stopa concurenţa din partea criptomonedelor, cum sunt Bitcoin, Diem şi Tether.

Un euro digital ar fi mult mai sigur decât un portofel digital sau un cont deţinut la o bancă comercială, apreciază analiştii, ceea ce sporeşte temerile că în perioade de criză cetăţenii îşi vor schimba economiile în euro digitali, afectând modelul de afaceri al sectorului financiar.

Un echivalent electronic al bancnotelor şi monedelor, un euro digital, cel mai probabil, va fi un portofel electronic pe care cetăţenii din zona euro îl pot păstra la BCE mai degrabă decât la o bancă comercială.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb