DEZBATERE CU SCÂNTEI ÎN PARLAMENT Moţiunea simplă pe energie, la vot în Camera Deputaţilor

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 7 septembrie 2022

Moţiunea simplă pe energie, la vot în Camera Deputaţilor

Plenul Camerei Deputaţilor urmează să îşi exprime astăzi votul în legătură cu moţiunea simplă iniţiată de 54 parlamentari USR şi neafiliaţi, împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, pe care îl acuză de situaţia creşterii preţurilor din energie în ţara noastră, dar şi de reducerea recentă a plafonului maxim de consum pentru clienţii casnici şi a reducerii cu 15% a compensării consumului pentru IMM-uri.

Dezbaterea moţiunii simple a avut loc aseară, când în apărarea sa ministrul Virgil Popescu a arătat că USR una spune la Bucureşti şi alta face în Parlamentul European.

"În timp ce la Bucureşti USR mimează grija faţă de sectorul energetic românesc, la Strasbourg, săptămâna viitoare vor fi supuse la vot Directiva RED 3 regenerabile împreună cu două amendamente nefavorabile energiei hidro din România, iar cel mai activ susţinător al acestora este Nicolae Ştefănuţă. Atât de dramatică este situaţia, încât am primit mesaje din partea reprezentanţilor în Parlamentul European al unei alte ţări aliate, pentru a ne asigura că interesele meschine ale USR nu pun în pericol întreaga arhitectură energetică europeană. Deci, la Bruxelles aleşii pe listele USR sabotează pe faţă România", a afirmat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a mai spus că reprezentanţii USR au sabotat investiţiile Hidroelectrica din Valea Jiului, "pentru că Dacian Cioloş avea nevoie de multe zone protejate", au sabotat Cariera Roşia "pentru că era campanie internă în plină criză energetică" şi acum sabotează producţia de cărbune în iarna care se apropie.

"Despre moţiune pot să spun că a fost făcută exact cum pregăteşti un ghiveci românesc cu legume - câteva ceva pentru fiecare. Câteva mesaje pentru AUR, că mai nou, sunt partenerii lor de nădejde de opoziţie, totul condimentat cu minciuni, exagerări şi o aromă inconfundabilă de panică. Nu ştiu cine anume a redactat acest document numit moţiune, dar pot să vă spun că este un om de un cinism ieşit din comun. Să minţi în faţa Parlamentului şi în faţa românilor despre vieţi pierdute la Complexul Energetic Oltenia este dezonorant şi descalificant. Spuneţi-ne voi cum moare câte un angajat al CEO la fiecare 5 zile, pentru că am sunat la Complex ca să verific informaţia şi am aflat că în anul 2022 au fost înregsitrate ZERO accidente mortale şi 5 accidente de muncă, cele mai puţine de la înfiinţarea CEO. Cum să minţiţi cu decese doar pentru voturi? Chiar să fi ajuns USR cioclul politicii româneşti?", a mai spus Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a arătat că specula din energie a fost stopată prin

OUG 119 şi că în acest moment energia nu se mai vinde succesiv pentru a-i creşte preţul, ci se vinde direct la cei care au nevoie de ea.

"Iată adevărul care trebuie să stopeze panica artificial creată: 80% dintre consumatorii români, adică un număr de 7.189.415 consumatori consumă până în 156 kwh energie electrică. Adică sunt complet acoperiţi de plafonul impus prin OUG, acela de 300 kwh, din care primii 255 la preţ de 80 de bani! (...) Circa 47% dintre gospodării, mai precis 4.166.360 de gospodării, au un consum mediu de 54,16 kWh pe lună, rezultând o factură medie de 37 de lei la energie electrică. Pentru încă 34% dintre români - 3.023.055 de gospodării, facturile medii vor fi de 124 de lei, pentru un consum de 155 de kWh. Repet, circa 90% dintre români sunt acoperiţi total de plafonul impus prin OUG!

În ceea ce priveşte consumatorii non-casnici, cei mai mulţi dintre ei, circa 80%, consumă 500 kwh pe lună! Aici intră IMM-urile care ţin economia în spate, pe care le-am protejat, şi pe ele, prin OUG, asigurând plafonare pentru 85% din consum la preţul de 1 leu per kwh.

Mai mult, industria alimentară, în totalitate, este protejată, iar şcolile, spitalele publice sau private, creşele, furnizori de servicii sociale, toţi vor plăti 1 leu/kWh pentru energie electrică până pe 31 august 2023", a precizat Virgil Popescu.

Cristina Prună: "Modificarea OUG 27/2022 - un şantaj la adresa consumatorilor casnici şi la adresa mediului de afaceri privat"

În replică, preşedintele USR, deputatul Cătălin Drulă, a declarat:

"Virgil Popescu arde gazul de pomană de trei ani, iar dezastiul actual îi aparţine 100%. În orice Parlament normal un astfel de ministru ar fi demis. Dar voi, PNL şi PSD sunteţi pe interes de gaşcă, nu pentru interesul cetăţenilor. Voi îl ţineţi în funcţie. Virgil Popescu, groparul energiei româneşti, este ministru PSD (...), dar va veni ziua decontului".

Colega sa de partid, deputatul Cristina Prună a arătat: "Ordonanţa de urgenţă pe energie adoptată de Guvern săptămâna trecută este un şantaj şi o carte electorala pe care o jucaţi cu foarte mult cinism. E un şantaj pentru consumatorii casnici care stau în pixul miniştrilor PSD şi PNL cu frica să nu le anuleze această schemă şi să le crească facturile de patru ori. Este un şantaj la adresa mediului privat pentru că veţi discuta cu pistoalele la tâmpla companiilor în Parlament pentru că nu aţi vrut dezbaterea transparentă pentru ordonanţa de urgenţă adoptată, act normativ care va genera un nou lanţ de falimente şi insolvenţe".

Deputaţii AUR l-au criticat şi ei pe ministrul Popescu, pe care l-au acuzat de trădare şi de subminarea sistemului energetic.

"Virgil Popescu stă frumos la banca lui, a executat toate ordinele pe care le-a primit şi e menţinut în trei cabinete succesive ca ministru al Energiei: în Cabinetul Orban susţinut de USR, în Cabinetul Cîţu din care a făcut parte şi USR şi în Cabinetul Ciucă, cu PSD. (...) Vă bateţi joc de toţi românii care plătesc indirect costul prin subvenţii de peste 3% din PIB şi îl plătesc zi de zi prin preţuri pentru că subvenţionaţi consumatorii casnici, dar puneţi pe butuci economia României. Ultimul tun dat este Termo Mintia. Am văzut acolo reprezentanţi ai PSD alertaţi, revoltaţi, dar hoţul Virgil a fost lăsat în funcţie să vândă Termo Mintia. Nu vom permite vânzarea Termo Mintia, avocaţii noştri vor contesta vânzarea şi ne vom lega cu lanţuri acolo, dacă e nevoie să întrerupem vânzarea", a spus deputatul George Simion, preşedintele AUR.

Alfred Simonis: "Votul PSD este un vot împotriva unui demers populist făcut de un partid populist"

În replică, liderul grupului deputaţilor social-democraţi, Alfred Simonis a spus: "Am văzut acuzaţii, miştouri şi ironii, de care oamenii nu au nevoie, ci au nevoie de soluţii. Am citit în textul moţiunii şi am auzit şi intervenţia preşedintelui USR referitoare la cei trei ani în care Virgil Popescu a nenorocit energia. Bineînţeles că nu vă amintiţi un an din cei trei ani în care s-a distrus energia, când domnul Cătălin Drulă era ministru al Transporturilor, iar domnul Barna vicepremier, alături de alţi trei miniştri USR, care au fost de acord cu toate aceste chestiuni. Sunt de acord că Guvernul trebuie să facă mai mult, la fel şi Virgil Popescu trebuie să facă mai mult (...). Nu cred că plafonarea pentru 255 KW pentru persoane fizice e suficient şi cred că trebuie să găsim metode şi pentru persoane juridice, să propunem soluţii viabile, care au avut succes în Europa. Votul PSD nu e un vot pro sau împotriva lui Virgil Popescut; votul PSD este un vot împotriva unui demers populist făcut de un partid populist, care nu a făcut nimc cât a fost la guvernare".

Moţiunea simplă iniţiată de parlamentarii USR şi susţinută de cei de la AUR şi Forţa Dreptei are foarte puţine şanse să treacă, astăzi, de votul Camerei Deputaţilor, după ce, ieri, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a dat semnalul respingerii demersului respectiv de către deputaţii social-democraţi.

"Am evitat mereu să fiu penibil şi ipocrit, ca şi om politic. Ceea ce face USR acum... nu am nicio reţinere să spun, sunt nişte ipocriţi. Aplaudau precum focile când s-a liberalizat preţurile la energie şi noi spuneam că nu e bine, poate ar fi bine să ducem încă un an de zile să rămânem cu reglementare. Singurul lucru notabil după liberalizarea preţurilor la energie, au apărut iar băieţii deştepţi din energie. Iar azi vin cu o moţiune simplă împotriva domnului Virgil Popescu. Nu e prima oară când o spun. Prim-ministrul are atribuţii în evaluarea miniştrilor, urmând ca apoi să avem discuţii în coaliţie. Sub nicio formă eu nu pot să-i îndemn pe colegii mei să voteze o moţiune iniţiată, culmea, de către cei care au împins spre această liberalizare a preţurilor. Nu am cuvinte nici de laudă despre fostul guvern de dreapta, dar cred că ne interesează mai mult viitorul şi cu anumite lucruri pe care o să le modificăm în ordonanţa de urgenţă aşteptăm şi măsurile de la Comisia Europeană sperăm ca această perioadă să o depăşim cât mai bine", a afirmat, ieri, la Focşani, Marcel Ciolacu, liderul social-democrat precizând că actuala coaliţie de guvernare nu se va rupe până la alegerile din anul 2024, deoarece în actuala situaţie geostrategică regională este nevoie de stabilitate politică în România.

Acuzaţii şi nicio soluţie în textul moţiunii simple

În moţiunea simplă intitulată "România fără energie. Românii plătesc factura pentru incompetenţa lui Virgil Popescu" cei 54 de semnatari afirmă că vinovat de creşterea preţurilor din energie este guvernul PSD-PNL-UDMR.

"Opera de artă a guvernării PSD-PNL-UDMR, desăvârşită de Virgil Popescu cu o seninătate inconştientă şi cu complicitatea ANRE, este celebra schemă de compensare şi de plafonare. În loc de predictibilitate, «SCHEMA» - căci acest guvern nu putea concepe decât o «schemă», o «făcătură», o «şmecherie» sau «o manevră» - a generat panică şi incertitudine. A îndatorat companii critice pentru economia românească, a vulnerabilizat zeci de mii de locuri de muncă şi a slăbit securitatea energetică a României într-un context internaţional extrem de dificil. (...) Dragi români, de fiecare dată când plătiţi factura la energie electrică sau gaze naturale, multiplicaţi de cel puţin 3-4 ori preţul. De ce? Pentru că aţi consumat, fără să vreţi, energie electrică şi gaze naturale pe datorie. Aici ne-au adus băieţii nu prea deştepţi din Guvernul PSD-PNL-UDMR: pe factură să vedem una, dar, în realitate, preţul să fie triplu! Aşa funcţionează o SCHEMĂ!", arată parlamentarii USR în textul moţiunii simple.

Ei susţin că, din această cauză, Guvernul are de achitat companiilor furnizoare de energie electrică restanţe de 40 miliarde lei, chiar dacă miniştrii Cabinetului Ciucă - Virgil Popescu şi Adrian Câciu - declară că suma respectivă nu este cea corectă.

"Diferenţa de preţ e consemnată în caietul de datorii al Guvernului, la fel ca la cârciuma din Las Fierbinţi. Doar că, peste câteva luni, la iarnă, vom fi actorii principali în filmul «LAS RĂCIŢI»! Sloganul «SCHEMEI» puse la cale de guvernarea Ciucă e foarte simplu de ţinut minte: «Români, dormiţi liniştiţi! Stinge Virgil Popescu lumina pentru voi!». La iarnă, nu trebuie să vă îngrijoraţi că avem un război la graniţă care ne afectează inclusiv energetic, nu trebuie să faceţi economie la energie şi nu trebuie să vă cronometraţi duşurile cu apă caldă. A rezolvat Virgil Popescu treaba asta, încă din vară: companii din industria prelucrătoare şi-au restrâns sau chiar şi-au închis, deja, activitatea! Iată cum am devenit eficienţi energetic: nu mai avem nevoie de energie, pentru că s-a îngrijit Virgil Popescu să pună economia pe butuci şi nu mai are cine să o consume", precizează autorii moţiunii simple.

Parlamentarii USR afirmă că palmaresul ministrului Virgil Popescu în cei trei ani de mandat în fruntea Energiei "este de neegalat: zero MW (n.red. - megawaţi) noi de energie electrică puşi în producţie, 6.000 MW retraşi din producţie".

"Investiţiile sunt pe hârtie şi în poze electorale, dar, în realitate, ele lipsesc cu desăvârşire. Centrala de la Iernut zace neterminată încă din 2019. Peste câţiva ani o veţi vinde şi pe aceasta la fier vechi? Noi proiecte regenerabile zero", mai scrie în textul documentului citat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Stil capitalist : ce plafonare ??? Preț impus la pasență zis plafonare + 1000000000 intermediari cu alte prețuri...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb