Persoanele care fac parte din categoriile defavorizate, la nivel social, nu ar trebui să mai primească ajutoare sociale, a afirmat, vineri, consilierul USR Florin Ivan, în cadrul dezbaterii publice organizate de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), privind strategia locală de incluziune socială şi combatere a sărăciei în Capitală, în perioada 2017-2021.
Domnul Ivan a menţionat că banii din ajutoarele sociale, oferite de stat, ajung să fie cheltuiţi pentru alcool, motiv pentru care persoanele care beneficiază de ele nu pot fi ajutate, ci trebuie trimise la muncă.
În dezbaterea organizată vineri, de PMB, au fost abordate diferite probleme semnalate la nivelul categoriei oamenilor defavorizaţi, din care fac parte copii (din familii cu venituri scăzute, din centrele de plasament, aflaţi în alt gen de situaţii dificile etc.), tineri aflaţi în situaţii de risc, adulţi care sunt, de asemenea, în situaţii dificile şi persoane vârstnice care întâmpină astfel de probleme.
Cosmina Simiean Nicolescu, director general Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, a declarat: "Strategia pe care o dezbatem astăzi (n.r. vineri) vizează toate categoriile vulnerabile. Ne dorim ca în 2021, Bucureştiul să arate mult mai bine, în ceea ce priveşte incluziunea socială".
Domnia sa a adăugat: "Situaţia din Capitală nu seamănă cu nici o alta existentă în marile oraşe din ţară şi nici cu situaţiile din alte capitale europene".
În ceea ce priveşte categoriile de persoane defavorizate, care locuiesc în zonele rău-famate ale Capitalei, fiind adus în discuţie cartierul Ferentari, doamna Nicolescu a afirmat: "Avem multe solicitări de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, din sectorul 5, de a şterge datoriile persoanelor vulnerabile din Ferentari şi considerăm că acest punct poate fi integrat în strategia de astăzi".
La rândul său, Sorin Chiriţă, administratorul public al Municipiului Bucureşti, a precizat că PMB şi Primăria Sectorului 5 au demarat un plan de acţiuni pentru a dezvolta acea zonă.
Domnia sa a menţionat: "Am speranţa că în foarte scurt timp vom avea o dezbatere pe acest subiect pentru a dezvolta această zonă armonios".
Domnul Chiriţă a mai spus: "În ultimii 27 de ani, lucrurile s-au degradat în mod constant şi trebuie să vedem exact ce putem face pentru acei oameni. Ştiu de problemele din zona Ferentari, iar măsurile necesare sunt complexe, deoarece nu ţin doar de aspectul legat de utilităţi (n.r. cartierul nu este conectat la reţeaua de canalizare). Este necesară regenerarea urbană, care include şi servicii de educaţie, de sănătate şi aşa mai departe. Noi ne propunem ca peste 10-15 ani oamenii de acolo să fie mult mai educaţi şi să aibă un acces mai facil la studii".
Reprezentanţii PMB au spus, de asemenea, că sugestiile şi observaţiile fundaţiilor, ale asociaţiilor pentru drepturile omului, precum şi cele ale cetăţenilor, sunt bine-venite.