Toate SIF-urile trebuie să pună umărul la dezvoltarea pieţei de capital, însă rolul principal al mangementului unei societăţi de investiţii este să sporească averea acţionarilor săi, a declarat Claudiu Doroş, Vicepreşedinte SIF Moldova.
Domnia sa apreciază că viitorul SIF-urilor este eliminarea pragul de deţinere.
În opinia sa, sunt necesare unele ajustări în legislaţia primară şi secundară, în vederea dezvoltării pieţei.
SIF Moldova doreşte precizarea clară a cadrului investiţional şi de risc permis, a declarat Claudiu Doroş, care a precizat că acesta trebuie să fie generos şi să ofere posibilităţi de investiţii în diferite clase de active.
În acest sens, compania doreşte să aibă posibilitatea de a finanţa şi a garanta subsidiarele care fac parte din grup.
De asemenea, SIF2 propune clarificarea şi simplificarea reglementărilor/normelor de aplicare privind împrumutul de acţiuni şi operaţiunile de short-selling, dar şi rezolvarea din punct de vedere legal a problemelor acţionarilor care au rezultat din aplicarea Legii 133 (Nu pot să-şi vândă acţiunile -comisioanele de tranzacţionare depăşesc valoarea tranzacţiei, nu-şi pot încasa dividendele deoarece comisioanele aferente oricărei forme de plată depăşesc valoarea dividendelor de încasat, o parte dintre aceştia plătesc CASS abuziv (calculat la salariul minim) fapt care a făcut obiectul unei Decizii de "neconstituţionalitate" emisă de CC (335/2011)).
Modul de organizare şi funcţionare, structurile decizionale statutare şi cele prevăzute în Codul de Guvernanţă Corporativă şi Reglementările Interne, Instrumentele de analiză financiară şi risc aplicate activelor administrate şi indicatorii de management al costurilor utilizaţi, toate acestea inspirate şi aliniate practicilor internaţionale, demonstrează că în cazul SIF Moldova este perfect posibilă o administrare eficientă a activelor şi a averii acţionarilor, sub forma unei companii de investiţii autoadministrate, fără a se impune constituirea sau contractarea serviciilor unei societăţi de administrare (management) de tip SAI, a arătat Claudiu Doroş.
Domnia sa apreciază că SIF Moldova are cel mai avansat cod de guvernare a unei SIF, rolul acestuia fiind separarea activităţii executive de cele de control şi strategie.
Domnia sa a arătat că SIF2 caută noi oportunităţi de business, însă nu îşi propune să aloce din active în mod iresponsabil, ci doar după o analiză temeinică.
SIF Moldova a realizat recent o investiţie de 2,5 milioane de euro în compania Agrointens, fermă de cultură intensivă a afinelor, deţinută de Agribusiness Capital SA.
Totodată, SIF2 urmăreşte menţinerea ponderii importante a portofoliului în sectoarele energie şi financiar - bancar şi orientarea spre valorificarea oportunităţilor investiţionale din domeniile imobiliar, agribusiness, domenii aflate în distress sau cu potenţial mare de revenire, a mai spus Claudiu Doroş.
SIF2 este pregătită să administreze şi alte fonduri de investiţii, când legislaţia o va permite.
Domnul Doroş a precizat că investiţiile realizate de societate în piaţă în ultimii 5 ani s-au ridicat la 900 milioane de lei, portofoliul de titluri listate ale companiei însumând 1.241 milioane lei, însă compania plăteşte, în acelaşi timp, dividende, pe lângă investiţiile masive realizate. Aceste investiţii au putut fi făcute confortabil, după cum a declarat oficialul SIF2, datorită guvernanţei corporative, prin care acţionarii au control total asupra executivului.
Totalul cheltuielilor de administrare ale SIF Moldova a fost de 22 milioane lei, sub nivelul dividendelor primite (de la societăţile din portofoliu), a declarat Claudiu Doroş, subliniind că societatea nu mănâncă din averea acţionarilor.
1. Dca taceai...
(mesaj trimis de Dana în data de 12.06.2015, 09:56)
Are dreptate : "societatea nu mănâncă din averea acţionarilor", mananca adeministratorii.
Stimabililor, aveti un procent rusinos de mare al cheltuielilor de administratre raportat la valoarea activelor, iar daca adaugam si actiunile gratuite pe care vi le veti atrbui, procentul devine nesimtit. Reluam discutia cand reduceti cheltuielile de administrare sub 1% din activul net.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de miniflu în data de 12.06.2015, 10:51)
Bine zis Dana! Ieri ne-a spus Doros cum la SIF2 cheltuielile de administrare nu depasesc 0.5% din ANC. Omul asta sau nu stie ce spune sau la SIF2 a fost uitata aritmetica. In 2014 cheltuielile salariale au reprezentat 1.2% din ANC, iar toate cheltuielile din activitatea curenta, care ar trebui sa fie asimilate cheltuielilor de administrare a ajuns la 3.7%. Asa ca ciocul mic dl Doros.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.06.2015, 11:11)
"Toate SIF-urile trebuie să pună umărul la dezvoltarea pieţei de capital".
SIF2 ar trebui sa puna umarul la dezvoltarea SIF2 ! Nu pot sa cred ca ati inceput si voi cu chestii din astea generale si goale de continut. Sincer , as prefera sa-i lasati pe cei de la SIF1 sa se ocupe de dezvoltarea pietei autohtone de capital. Am crezut ca sunteti cei mai tranparenti dintre SIF-uri, dar o sa fiu mai atent de acum incolo. Ma surprinde un pic si investitia de 2,5 milioane euro in cultura afinelor, as vrea sa stiu mai multe amanunte.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.06.2015, 11:59)
A fost absolut penibila prezentarea lui Doros! N-am vazut ceva mai jenant niciodata in viata. Sa vii si sa spui: sif2 are o echipa de conducere formidabila! Trebuie sa fii dus cu plutele. N-as investi intr-o societate al carei vice spune asta niciodata!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.06.2015, 13:01)
Corect, tipic conducerii SIF2. Inseamna ca nu-l cunosti si nu l-ai auzit pe Ceocea vorbind...sa vezi ce "talent" are in a nu spune nimic ci doar sa se auda vorbind
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.06.2015, 13:31)
Scolarul Doros a venit cu lectia scrisa de Ceocea sa manance cacao cu corn la bucale.Daca tot au investit in albine si afine acum cred ca are dilema ursului ( cred totusi ca nici a cainelui nu i este straina- doar o practica in fiecare zi ): ce sa pape la micul dejun? Miere sau dulceata? O rezolva astfel : isi inmoaie degetelele in mierea scumpa, pe care si le linge apoi tacticos intreaga zi , in timp ce suge sarguincios biberoana infipta cu putere de ursul clujean caruia ii trimite borcanelele cu dulceata proaspata de afine.
Cand ursul ii slabeste din stransoare, iepurasul doro si vulpoiul costel se relaxeaza crezandu se sefii crangului moldovenesc. Atunci isi suna prietenii din celelalte paduri, se plimba cu pasarea de fier la capitala, se harjonesc cu alte vietuitoare si fac provizii ptr vremuri grele.
ACEASTA A FOST POVESTEA URSULUI PACALIT DE VULPE SI IEPURAS.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.06.2015, 17:17)
...fb povestea dar mai trebuie completata si cu alte vietuitoare de genul sacalului, specialist in investitii paguboase, falimente si alte cuiburi prin Cipru sau alte paduri exotice si zebra care necheaza in vant si se intreaba mereu daca e alba cu dungi negre sau invers... vinovata conform vulpoiului de achizitia rapei cu afine.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.06.2015, 21:08)
Mai avem si altele