Transformarea digitală motivează puternic tranzacţiile, iar trecerea la un viitor digital înseamnă că vom vedea din ce în ce mai multe companii inovatoare şi bazate pe tehnologie, consideră Diana Nikolaeva, partener Transaction Advisory Services Ernst & Young Bulgaria şi membru al Business Evaluation Board la International Valuations Standards Council (IVSC).
Prezentă, vineri, la conferinţa "Evaluarea Afacerii în Contextul Globalizării", organizată de Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), domnia sa a transmis că fiecare tânăr antreprenor visează să replice serviciile pe care Amazon, Google sau Facebook le oferă, toţi crezând că vor crea un produs unic care va pune în umbră marile companii tehnologice.
Reprezentantul IVSC a mai declarat: "În majoritatea evaluărilor ne întâlnim cu servicii inovative. Cum putem noi, evaluatorii, înţelege potenţialul unui serviciu-produs pe care o companie nouă îl va lansa pe piaţă? Consider că avem nevoie să ne consultăm cu specialişti, deoarece multe dintre aceste întreprinderi aflate încă în faza incipientă ţintesc pieţe de nişă, cu produse de nişă".
În opinia domniei sale, în cazul multor start-up-uri, în etapele incipiente ale dezvoltării, sumele investite se duc, în principal, în achitarea salariilor celor care concep produsele.
"Din experienţă, am observat că cele mai de succes companii sunt cele care au sacrificat remuneraţii curente în favoarea investiţiilor şi, eventual, a câştigurilor de capital", a completat aceasta.
Conform Dianei Nikolaeva, pentru un evaluator, cea mai importantă parte a unei analize de evaluare este verificarea şi înţelegerea background-ului şi a gradului de implicare a fondatorilor companiei.
"Continuitatea finanţării este una dintre celelalte zone pe care evaluatorii trebuie să le cerceteze, deoarece, foarte des numeroase companii ajung la un anumit nivel de finanţare, apoi, din cauza unei lipse de finanţare, nu reuşesc să treacă în teritoriul comercializării".
Potrivit domniei sale, există şase stagii tipice de dezvoltare ale unei întreprinderi: "Experţi în standarde de evaluare au identificat şase stagii de dezvoltare care au de-a face cu asigurarea finanţării, dezvoltarea produsului, a fluxului de capital şi cu profitabilitatea. Aceste stagii privesc analiza diferitelor riscuri cu care aceste companii se confruntă şi pe care evaluatorii trebuie să le analizeze".
Conform sursei citate, în faza incipientă, "compania de portofoliu nu înregistrează niciun venit din produse sau din servicii [...], însă urmăreşte o idee, un plan şi se află, poate, în etapa iniţială de dezvoltare a unui produs, iar investiţia iniţială este furnizată de prieteni şi de familie, business angels sau fonduri de capital de risc. În cea de-a doua etapă, compania înregistrează un istoric de cheltuieli substanţiale, deoarece dezvoltarea produsului este în plină desfăşurare [...], iar în această fază intervine o a doua sau a treia rundă de finanţare; investitorii tipici sunt fondurile de capital de risc, care pot contribui cu expertiză managerială sau de conducere. Mai departe, produsul este aproape de a fi finalizat, însă compania nu are de regulă un venit din produs; intervin runde ulterioare de finanţare. În cea de-a patra etapă, compania înregistrează un anumit venit din produse sau servicii, însă funcţionează încă pe pierdere [...], iar în această etapă intervin investiţiile împrumut-capital social; în această etapă încep discuţiile cu băncile de investiţii pentru o ofertă publică iniţială (IPO). În etapa a cincea, societatea are venituri din produse sau servicii şi succesul începe să se reflecte în indicatorii financiari [...]; în această etapă ar putea apărea o ofertă publică iniţială sau vânzarea companiei, iar acţiunile emise în cadrul ofertei publice iniţiale sunt de regulă acţiuni comune. În ultima etapă, compania de portofoliu are un istoric financiar care indică exploatarea profitabilă sau generarea unor fluxuri de numerar pozitive; în această etapă, o parte dintre companiile de portofoliu pot păstra forma de companie privată o lungă perioadă de timp; tot în această perioadă poate interveni o ofertă publică iniţială".
IVSC este o organizaţie non-profit care stabileşte şi actualizează standardele globale care guvernează profesia evaluatorilor.