DICTATURA MEDICALĂ LE-A PUS CAPAC HoReCa, aproape de faliment, după un an de restricţii

George Marinescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 februarie 2021

HoReCa, aproape de faliment, după un an de restricţii

3 miliarde lei pierduţi din cauza restricţiilor, niciun ban de la Guvern

Zeci de mii de angajaţi s-au săturat de şomajul tehnic prelungit

Dacă Guvernul nu ia măsuri, numărul firmelor din HoReCa intrate în faliment va depăşi 30%

Patronii de hoteluri şi restaurante din întreaga ţară şi angajaţii acestora au protestat, ieri, timp de 30 de minute, din cauza lipsei sprijinului financiar promit atât de guvernările Orban cât şi de guvernul Cîţu, dar încă neacordat pentru acoperirea unei părţi din pierderile înregistrate - de peste 3 miliarde lei - de sectorul HoReCa, în ultimele 12 luni, din cauza restricţiilor impuse de autorităţi pe fondul pandemiei Covid-19. Antreprenorii sunt nemulţumiţi că, deşi timp de aproape 10 luni, cei care s-au perindat la Palatul Victoria le-au promis că le vor acoperi 20% din pierderea cifrei de afaceri înregistrată în 2020 comparativ cu anul 2019, până acum niciun ban din sumele promise nu au fost virate în conturile companiilor din domeniul HoReCa. Mai mult, o parte dintre reprezentanţii actualului guvern au încercat iniţial să paseze vina pentru întârzierea implementării măsurii stabilită la finalul anului trecut pe faptul că bugetul de stat pentru anul 2021 nu este încă adoptat de Parlament, deşi el nu a trecut nici măcar de aprobarea Executivului.

Iulian Manu, directorul unui restaurant din Centrul Vechi al Capitalei ne-a declarat: "Noi suntem într-o situaţie critică. Probabil în următoarele două luni nu vom mai exista dacă lucrurile continuă la fel. Lumea este reticentă tot timpul, la televizor sunt anunţuri care mai de care mai tragice şi oamenii refuză să iasă la restaurant. În perioada asta, de când ni s-a permis să funcţionăm la interior la 30% din capacitate, nu am reuşit nici în cele mai bune zile să strângem 10% din capacitatea locaţiei".

Un administrator al unui local tot din Centrul Vechi ne-a spus: "Încercăm să ne revenim după virusul ăsta, vrem să muncim normal, respectăm toate condiţiile. Pierderile înregistrate în ultimele 12 luni sunt enorme. De exemplu, anul trecut am atins doar 30% din cifra de afaceri pe care am avut-o în 2019, deci vorbim despre o pierdere de 70%. Am ieşit în stradă pentru că vrem să muncim normal, să revenim la programul de dinainte şi respectăm toate măsurile".

La pierderile financiare respective, patronii din domeniul HoReCa se confruntă şi cu o acută pierdere a personalului angajat. Mulţi dintre cei care lucrau în locaţiile respective, s-au declarat nemulţumiţi de faptul că stau de aproape un an în şomaj tehnic, stare care le afectează contribuţia la sistemul public de pensii şi vechimea necesară. Din această cauză ei au renunţat la joburile respective şi au migrat către alte profesii lăsând un deficit imens al forţei de muncă în sectorul HoReCa, după cum ne-au spus, ieri, mai mulţi patroni din Capitală.

Conform datelor oferite recent de Daniel Mischie, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), pierderea medie înregistrată pe fiecare locaţie anul trecut se ridică la 120.000 de euro, din care statul nu a acoperit până acum nici măcar un eurocent, în ciuda promisiunilor de sprijinire, repetate, în ultimele zece luni cu privire la sectorul HoReCa. Preşedintele HORA mai susţinea că un sfert dintre antreprenori şi-au închis definitiv afacerile, iar, dacă în următoarea lună statul nu începe să pompeze bani în sectorul HoReCa, numărul firmelor închise va depăşi o treime din total, ceea ce va genera alte costuri pentru bugetul public privind plata şomajului pentru zeci de mii de angajaţi rămaşi fără loc de muncă.

"Noi suntem o industrie care reprezentăm 7% din forţa de muncă activă a României. Sunt 400.000 de oameni care lucrează direct şi indirect pentru această industrie. Reprezentăm 5% din PIB-ul României. Sunt trei luni în care Guvernul ar fi trebuit să găsească o soluţie să despăgubească pentru restricţiile care au fost luate împotriva acestei industrii. Nu se întâmplă lucrul ăsta. Sunt urgenţe mai mari decât cei 400.000 de oameni care aşteaptă un ajutor? În perioada următoare aşteptăm ca despăgubirile promise antreprenorilor din această industrie să vină în cel mai scurt timp", a declarat recent Daniel Mischie, preşedintele HORA.

Necesitatea unei intervenţii financiare rapide în sectorul HoReCa este impusă şi de faptul că din cele trei măsuri aprobate până acum pentru sprijinirea IMM-urilor, companiile din acest domeniu pot primi sprijin financiar doar pe măsura 2 - granturi pentru capitalul de lucru, adică pentru susţinerea plăţii salariilor angajaţilor. Dar multe din companii nu s-au calificat pentru primirea acestor granturi, aşa cum este şi societatea al cărei director este Iulian Manu.

"Noi am aplicat pentru obţinerea de fonduri, dar am fost respinşi. Dacă nu primim nici cei 20% promişi pentru pierderea financiară înregistrată anul trecut, putem să tragem obloanele", ne-a spus Iulian Manu.

O lovitură grea pentru industria ospitalităţii o constituie în acest an decizia guvernului Cîţu de a nu mai acorda pentru anul 2021 vouchere de vacanţă pentru bugetari, deoarece în piaţă mai există vouchere nefolosite din anii 2019 şi 2020 în valoare totală de 2,5 miliarde lei.

Situaţia prin care trece HoReCa a fost discutată de reprezentanţii acesteia, în urmă cu două zile, cu Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

"Am solicitat în buget suma care a fost şi în lege, şi în ordonanţa de urgenţă pe care a promovat-o, respectiv 2,5 miliarde de lei, dar deocamdată, există credite de angajament de 2,5 miliarde de lei, iar credite bugetare de un miliard de lei, acesta fiind un punct ce va fi discutat în continuare. În momentul acesta, principala frână şi pentru măsurile de ajutorare Covid, 1,2 şi 3, şi pentru sprijinul financiar acordat HoReCa este bugetul, legea bugetului, care trebuie să apară ca să poţi să începi să faci plăţile", a spus Claudiu Năsui, după întâlnirea cu reprezentanţii antreprenorilor din turism, referitor la sprijinul financiar pentru acoperirea a 20% din pierderea cifrei de afaceri din acest domeniu de activitate.

Referitor la o parte dintre problemele acestui sector de activitate, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Marius Budăi, fost ministru al Muncii susţine "că, deşi industria HoReCa a scăzut ca impact în PIB cu 33% în anul 2020, mai primeşte încă o lovitură de la Guvernul Cîţu şi anume voucherele de vacanţă nu mai sunt acordate".

El a adăugat că, în urma neacordării voucherelor de vacanţă, pierd şi bugetarii la salariu, şi industria HoReCa "deja destul de lovită de pandemie".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Niste gropari nenorociți. E clar că HORECA nu-și va mai reveni în veci cu 5 oameni la mese in tot restaurantul. Iar daca HORECA nu merge, se întreține un climat negativ, de stalinism in țară și lumea nu cumpără, are lehamite, frustrări, nu mai iese din case.

    1. HORECA sunt ultimii care ar trebui despagubiti pentru necazul pandemiei ; in vremuri bune te ard la buzunar fara rusine .Acum vor bani de la stat , adica de la noi , cei care le suntem clientii furati in hoteluri , restaurante..

      HORECA nu ar trebui despagubita, nici subventionata prin tichete de vacanta, dar ar trebui lasata sa functioneze.

      Statul acasa nu tine de foame, nici nu-ti plateste facturile sau ratele la banca. Tinand fortat acasa atatia oameni este un mod stupid si falit de a "lupta" contra COVID.

      Dupa grozavia din primavara 2020, ai nostri conducatori si-au dat seama de dezastrul financiar iminent si au schimbat (partial) macazul toamna trecuta, chiar daca cazurile erau MULT mai multe decat in primavara. 

      ba Cristiane, ma lasi cu tampeniile astea? inainte sa inceapa pandemia duduiau restaurantele, si cu toate astea, ei crescusera preturile cu 10-20% minim. trebuia sa suni cu nu stiu cate zile inainte sa rezervi o masa! nu mai gaseai un local, nici macar de cartier, unde sa lasi minim 100lei 2 persoane la o masa, doar mancarea si un suc, nu mai vorbesc de alcool! voiai sa iei la pachet, acelasi pret ca in restaurant, nu iti dadea nicio reducere ca ii faceai vanzare fara sa ocupi o masa! asta inflatie, 10-20% pe an, viata reala, nu cum calcula bnr 2-3% pe an!

      Asa ca lasa-ma ca nu merge horeca, climat negativ, e clar ca vorbesti doar ca sa intretii tu un climat negativ! ia zi de cate ori ieseai tu la restaurant, in fiecare seara, nu? si te-a deprimat neiesitul. dar daca stai acasa, pe platforme de comanda gasesti reduceri intre 20-40% la restaurante si manaci acasa, te uiti la un film, care e problema? sigur nu e, dar scopul tau e altul.

      Lasa-ne! 

      E partial corect ce spui....faptul că tu nu-ți permiți să mănânci la restaurant și că aia exagerează cu preturile nu sunt un motiv să închizi o industrie, în care lucrează totuși niște oameni. Când se scumpește benzina închidem benzinăriile?

      E drept nu mă omoram eu cu ieșitul la restaurant dar crezi că am ajuns să mă bucur la 3 lei reducere la o pizza comandata prin posta? E vorba de principiu aici - lumea nu iesea la local că avea frigiderul gol ci ca să socializeze. 

      Tu privesti HORECA numai ca formă de specula. Crezi că așa se pune problema?

      Pagina hai să închidem tot și piețe și tot, că și acolo se speculează la taraba, să rămână specula numai în corporații. 

      problema e ca horeca este un stilp al cresterii natalitatii iar gasca de inchinatori ai lui satan care au pus stapinire pe 7 muld de oameni prin inselaciunea ca acest covid 19 este mortal din cale afara doreste reducerea populatiei la un numar nesemnificativ usor de controlat

      Pe timp de pandemie multi au gustat din propria politica de management, cocosate pe leasing, nu tu opexuri pastrate in avanas, nu tu bugete de incidenta, ca atare se regasesc patronii in situatia in care nu isi mai pot plati x6 le din 2019 , si ce masuri se iau ? ... se trimit angajatii in somaj tehnic, nu am vazut nici un Glc GLK scos la vanzare la jumate de pret in speranta ca asa va salva businesul si isi va tine aproape angajatii, in loc sa scoata banii de la ciorapul crescut artificial atatia ani la rand ei aleg sa urle la guvern "vrem cadouri" si sa iasa in strada.

      Corect

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb