Didier Reynders, fost comisar european pentru Justiţie în perioada 2019-2024, este suspect într-un dosar de spălare de bani, care ar fi fost comisă în anul 2018, adică exact în anul în care Justiţia din ţara noastră era pusă cu spatele la zid de Liviu Dragnea şi PSD. Pe lângă Reynders, autorităţile din Belgia investighează şi filiala naţională a ING Bank pentru presupusa neglijenţă în raportarea unor activităţi suspecte de spălare de bani, mai bine zis pentru a se constata dacă banca şi-a îndeplinit obligaţiile legale de notificare a tranzacţiilor suspecte legate de fostul comisar european pentru Justiţie, arată un articol publicat de cotidianul Le Soir.
Potrivit sursei citate, fostul comisar european ar fi folosit mai multe metode pentru a disimula în declaraţiile de avere provenienţa unor fonduri, inclusiv depunerea unor sume de bani cu origine incertă în conturile sale bancare şi achiziţionarea de bilete la Loteria Naţională a Belgiei. Investigaţiile au relevat că în 2018, în perioada în care Reynders ocupa funcţia de ministru de externe, ING Belgia l-a întrebat despre depuneri în numerar ce însumau aproximativ 800.000 de euro. Cu toate acestea, se suspectează că activităţile de spălare de bani au continuat şi ulterior, cu alte 200.000 de euro fiind legaţi de loterie, lucru suspect prin prisma faptului că în perioada 2007-2011, Didier Reynders a fost responsabil de supravegherea Loteriei Naţionale belgiene în calitate de ministru al finanţelor.
Potrivit jurnaliştilor de la Le Soir, deşi ING Bank Belgia ar fi observat neregulile încă din 2018, banca nu a raportat activităţile suspecte către unitatea belgiană de informaţii financiare (CTIF) decât în 2023, după ce procurorii belgieni au demarat investigaţia. Această întârziere a ridicat semne de întrebare cu privire la respectarea de către ING a obligaţiilor legale în lupta împotriva spălării de bani şi finanţării terorismului.
Într-o declaraţie oferită pentru Le Soir, reprezentanţii ING Bank Belgia au afirmat că nu pot comenta cazuri individuale, dar au reiterat angajamentul că banca va acţiona ca "gardian al sistemului financiar" şi va coopera cu autorităţile judiciare atunci când situaţia o impune. Banca Naţională a Belgiei şi Parchetul din Bruxelles nu au oferit declaraţii publice referitoare la caz.
În decembrie 2024, la doar câteva zile după ce Reynders şi-a încheiat mandatul de comisar european pentru justiţie, poliţia federală belgiană a efectuat percheziţii la mai multe locaţii legate de acesta. Printre persoanele interogate s-au numărat Reynders şi soţia sa, fost magistrat. Acuzaţiile împotriva lor sunt susţinute de mişcări financiare sofisticate, care, conform Loteriei Naţionale, nu pot fi justificate printr-o simplă "dependenţă de jocuri de noroc," aşa cum a pretins Reynders în apărarea sa. Un alt element controversat este faptul că Reynders şi soţia sa deţin cele mai mari conturi de jocuri de noroc din cadrul Loteriei Naţionale, conform datelor furnizate de instituţie.
Jurnaliştii de la Le Soir au găsit şi locul în care soţii Reynders cumpărau pe sume importante bilete la Loteria Naţională. Potrivit sursei citate, angajaţii unei benzinării din grupul Texaco Prince D'Orange - situată la 650 de metri de domiciliul lui Didier Reynders - au afirmat că cei doi aveau un comportament achiziţional ce ar putea fi considerat suspect de Loteria Naţională. Soţii Reynders cumpărau regulat bilete de loterie, pentru care achitau cash, la o singură achiziţie, 3000 euro de fiecare, ceea ce, în opinia procurorilor belgieni constituie un comportament anormal. Unul dintre foştii angajaţi ai benzinăriei şi-a sfătuit o colegă să fie discretă cu privire la cei doi şi să pună imediat în seif sumele primite de la familia Reynders.
Conform legislaţiei belgiene, băncile, alături de profesii precum avocaţii, contabilii, notarii şi agenţii imobiliari, au obligaţia de a raporta orice activitate financiară suspectă. Această obligaţie devine şi mai stringentă în cazul politicienilor proeminenţi, cum este Didier Reynders, din cauza riscului sporit de corupţie şi spălare de bani.
Banca Naţională a Belgiei, care supraveghează implementarea regulilor de prevenire a spălării de bani, are competenţe extinse pentru a inspecta băncile, a solicita documente, a accesa sistemele informatice şi a interoga angajaţi.
Cazul Reynders-ING evidenţiază lacunele din sistemul de supraveghere financiară al Belgiei, atrăgând atenţia asupra importanţei raportării prompte a tranzacţiilor suspecte. Dacă acuzaţiile sunt confirmate, acest scandal ar putea avea consecinţe majore nu doar pentru Reynders, ci şi pentru reputaţia ING, riscând să submineze încrederea publicului în instituţiile financiare. În contextul în care autorităţile continuă investigaţiile, cazul Reynders rămâne un exemplu alarmant al modului în care politicienii de rang înalt pot exploata lacunele din sistemele financiare pentru câştig personal. Totodată, subliniază necesitatea unor controale mai stricte şi a unei vigilenţe sporite din partea instituţiilor financiare în prevenirea spălării de bani.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2025, 10:33)
Sunt socat. Cu atat mai mult cu cat expertiza acestei operatiuni arata ca politicienii eurocrati sunt experti in spalare de bani, coruptie si furt al banului public. Asta nu este o gainarie primitiva, un accident. Ci un sistem bine pus la punct. Asta este elita europeana.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2025, 11:33)
coruptie e peste tot. sa vezi ce-i in china, rusia.
ne tragem din maimute, sau suntem inruditi cu maimutele, si maimutele fura. la fel si oamenii. cei socati pe aici sunt doar ipocriti.
trebuie sa fii constient de ce esti capabil, si sa iei decizia deliberat sa nu minti, sa nu furi, sa nu inseli. altfel o vei face inconstient, ca e in natura umana. cel mai mult imi plac ipocritii cu "dar eu merg la biserica". dar nu practica nimic.
elita. elita e formata tot din oameni, unii din ei cedeaza tentatiei. dar e ok ca legea functioneaza.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de wes în data de 20.01.2025, 12:53)
E vorba de centralizare aici. Noi nu aveam nevoie de aceasta patura de paraziti. Cu cat e mai multa centralizare, cu atat mai mari sunt coruptia si tirania.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2025, 12:40)
Foarte bine, se curata sistemul.
In Rusia a fost condamnat cineva pentru coruptie?
Sau oligarhii sunt oameni cinstiti?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2025, 13:03)
Placa cu rusia este expirata, mai ales de cand nu au apărut dovezi pentru anularea alegerilor.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2025, 15:22)
Adica in rusia nu e coruptie?
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2025, 20:10)
Idiotia asta permanenta cu Rusia e de a dreptul plictisitoare, aici e vorba de un comisar de la UE, alo !
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2025, 13:01)
Aceste activități ale politicienilor de peste tot sunt curente, corupția este larg răspândită,.dar doar in cazul României a fost folosita că instrument politic din afara țării, pentru a șantaja politicienii că sa acționeze în defavoarea României. Sa nu uitam acest lucru la momentul potrivit.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2025, 15:39)
Nu, deosebirea e că Ține sgvtara din UE unde se vând posturi de asistente medicale, educatoare etc.
Adică coruptia este însăși srarul
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2025, 15:40)
Se aranjează aproape toate licitațiile tc
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2025, 14:31)
Nici o noutate, Ursula Pfitzer si 18 din gasca ei,
sunt sub cercetarea procurorilor ptr. coruptie
si spalare de bani,
si astia n e dau lectii de democratie si stat de drept
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2025, 20:08)
Sub umbrela escroacei si hoatei Ursula Pfizer s a ajuns la o coruptie si furt la UE de te ia plansul pe mana cui santem. Pacat ca ea conduce aceasta institutie corupta cu mana de fier, nici o sansa sa scapam candva